• Életmódváltással a cukorbetegség ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Csaknem 6 kilogrammot adott le súlyából Békési Győzőné, a májusban indult népegészségügyi akció, a Diaktív Program győztese, aki szerdán kapta meg jutalmát Vojnik Máriától, az Egészségügyi Minisztérium államtitkárától.

    A fél éves kampány és verseny célja az volt, hogy minél több embert ráébresszen arra, hogy életmódváltással, mozgással, fogyókúrával elkerülhető, enyhíthető az egyik legelterjedtebb betegség, a cukorbaj.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az államtitkár a szerdai eredményhírdetésen elmondta: jelenleg 600 ezer cukorbeteget tartanak nyilván, de legalább ennyien vannak, akiket fenyeget ez a kór, mivel mozgásszegény életmódot folytatnak, túlsúlyosak. Becslések szerint ez a szám nem egészen 20 éven belül megduplázódik: 2025-re Magyarországon 1,1 millió regisztrált diabéteszes lesz és körülbelül ugyanennyi veszélyeztetett - tette hozzá Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke.

    Vojnik Mária azt is elmondta: Nem kis feladatra vállalkozott a Diaktív Program, hiszen kétségtelenül nagyon nehéz életmódot változtatni, "a szokásaink hozzánk nőnek, mint a bőrünk". Mégis a kampány során kiderült, sokan elszánták már, hogy meghozzák ez a nehéz döntést, hiszen a program jelentkezési lapját 30 ezren kérték el. Igaz viszont, hogy végül csak 297-en kezdtek bele a fogyókúrába, illetve a rendszeres mozgásba. Hozzátette: volt, aki fél év alatt csak 1-2 kilótól szabadult meg, de ezt az eredményt is értékelni kell.

    A győztes egy 200 ezer forint értékű wellnesshétvégét kapott ajándékba, amelyet csakúgy mint az egész kampányt, a Lilly Hungária gyógyszergyár támogatott.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Cukorbetegségre utaló laboreltérések

    A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Élet inkontinenciával: a bőrünk egészségére is figyelni kell

    A vizeletinkontinenciától szenvedő emberek bőre különleges bánásmódot igényel mind a tisztálkodás, mind az ápolás terén. A legtöbb érintett az idősebb korosztályba tartozik, náluk a bőr regenerációs képessége már gyengébb. Ugyanez elmondható életkortól függetlenül az immungyengeségben és diabéteszben szenvedő betegekről is. Az inkontinencia az egyébként egészséges embereknél is kiemelt figyelmet és különleges gondoskodást igényel.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA