• Disznó hasnyálmirigysejtek transzplantációja

    Szerző:
    WEBBeteg

    Új-Zélandon kedden engedélyezték a disznó hasnyálmirigysejtek beültetésének klinikai tesztjét. A disznósejtek emberekbe való transzplantációjától áttörést várnak a cukorbetegség gyógyításában.

    A beültetett malac hasnyálmirigysejtek inzulint termelnének az emberi szervezetben, így az 1-es típusú (veleszületett) cukorbajban szenvedőknek kevesebb inzulininjekciót kellene kapniuk.

    Hirdetések

    Az eljárás óriási kockázatot rejt magában, mert az állati sejtekkel együtt olyan állati vírusok is bekerülhetnek az emberi szervezetbe, amelyekkel szemben mindenki védtelen lenne.

    Az új-zélandi orvosi kamara már 2005-ben felhívta a figyelmet, hogy állati sejtek vagy szövetek beültetése olyan fertőzés előtt nyithatja meg az utat, amely több millió emberéletbe is kerülhet.
    Az orvosi kamara szerint meg kellene akadályozni, hogy azok, akik állati eredetű sejt- vagy szövetbeültetésen esnek át, később vért adjanak vagy szervdonorok legyenek.

    Hogyan kerülhető el a fertőzés?

      Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A malacsejt-beültetésre készülő új-zélandi orvosi cég abban látja a fertőzés elleni biztosítékot, hogy a transzplantációhoz egy olyan disznófajból veszi a sejteket, amely több mint 150 éve nem keveredett más fajokkal.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    A 3-as típusú cukorbetegség

    A 3-as típusú cukorbetegség elnevezéssel a diabétesz mellitusz különböző formáit foglalják össze, amelyek nem sorolhatóak be egyértelműen sem az 1-es, sem a 2-es típusba.

    Az inzulin felfedezésének története

    Az inzulin felfedezésével majd tömeggyártásával sok cukorbeteg menekült meg a halálos betegség végzetes kimenetelétől.

    Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata

    Több gyümölcs, különösen áfonya, alma és szőlő fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ám a gyümölcslének nincs ilyen hatása - állapította meg egy friss nemzetközi kutatás.

    Mesterséges hasnyálmirigy az 1-es típusú diabétesz ellen

    Mesterséges hasnyálmirigyet próbáltak ki 1-es típusú diabétesszel élő, állapotos nőknél brit kutatók, akik szerint a módszer jelentősen csökkentheti a terhes nők halálozását és a halvaszületések számát.

    Hasnyálmirigy-átültetés robottal - Remény a cukorbetegeknek

    Olasz orvosok végrehajtották a világ első robot-asszisztált hasnyálmirigy átültetését. A műtét világszerte segíthet a jövőben a cukorbetegeken.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA