Disznó hasnyálmirigysejtek transzplantációja

Független Hírügynökség
megjelent:

Új-Zélandon kedden engedélyezték a disznó hasnyálmirigysejtek beültetésének klinikai tesztjét. A disznósejtek emberekbe való transzplantációjától áttörést várnak a cukorbetegség gyógyításában.

A beültetett malac hasnyálmirigysejtek inzulint termelnének az emberi szervezetben, így az 1-es típusú (veleszületett) cukorbajban szenvedőknek kevesebb inzulininjekciót kellene kapniuk.

Az eljárás óriási kockázatot rejt magában, mert az állati sejtekkel együtt olyan állati vírusok is bekerülhetnek az emberi szervezetbe, amelyekkel szemben mindenki védtelen lenne.

Az új-zélandi orvosi kamara már 2005-ben felhívta a figyelmet, hogy állati sejtek vagy szövetek beültetése olyan fertőzés előtt nyithatja meg az utat, amely több millió emberéletbe is kerülhet.
Az orvosi kamara szerint meg kellene akadályozni, hogy azok, akik állati eredetű sejt- vagy szövetbeültetésen esnek át, később vért adjanak vagy szervdonorok legyenek.

Hogyan kerülhető el a fertőzés?

A malacsejt-beültetésre készülő új-zélandi orvosi cég abban látja a fertőzés elleni biztosítékot, hogy a transzplantációhoz egy olyan disznófajból veszi a sejteket, amely több mint 150 éve nem keveredett más fajokkal.

(FH)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János gasztroenterológus, Dr. Dunás-Varga Veronika belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.