Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

Dr. Tänczer Tímea
szerző: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus - WEBBeteg
frissítve:

Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett.

A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

Életmódkezelés

Az elhízott 2-es típusú cukorbetegek kezelése során nagy hangsúlyt kap az életmódkezelés, ennek két fő pillére a diéta és a rendszeres testmozgás bevezetése. Az ötszöri, elosztott mennyiségű, általában 160g szénhidrát összmennyiséget tartalmazó, 1300-1400 kcal energia tartalmú étrend tartása szükséges, mely testsúlycsökkentő hatású, valamint a vércukorértékek normalizálásához elengedhetetlen.

Emellett fontos megemlítenünk a rendszeres testmozgást, mely testsúlycsökkentő hatású, javítja az inzulinérzékenységet, és a vércukorértékek optimalizálásában fontos tényező lehet.

Túlsúlyos egyéneknél a mozgásprogram fokozatos felépítése kiemelten fontos.

Ez a cikk is érdekelheti A prediabétesz felismerése és kezelése

Gyógyszeres kezelés

A vércukorcsökkentő készítmények közül célszerű olyan gyógyszer választása, mely önmagában testsúlycsökkentő hatással is rendelkezik.

Az elsődleges kezelés továbbra is a legújabb magyar és nemzetközi ajánlásokat is figyelembe véve a metformin. Amennyiben a beteg nem éri el a kezelési célértéket, célszerű a kezelését testsúlycsökkentő hatású antidiabetikus készítménnyel kiegészíteni. A leggyakrabban alkalmazott két ilyen gyógyszercsalád egyike a GLP1-analógok csoportja, melyek bőr alá fecskendezve alkalmazandóak, napi, illetve heti adagolású készítmény formájában. Hatásukat bélhormonok útján fejtik ki, a hasnyálmirigy inzulintermelését fokozzák, emellett a gyomor ürülését lassítják, és bizonyos készítmények az agyi éhségközpontra is gátló hatással vannak. Mellékhatásaik nem gyakoriak, ritkán émelygést, hasmenést okozhatnak.

A másik testsúlycsökkentő hatású szájon át adandó készítmény az SGLT2-gátló gyógyszercsoport, mely a vese cukorürítésének fokozásával csökkenti a vércukorszintet és összetett hatások révén testsúlycsökkentő hatású.

Mindkét gyógyszercsoportba tartozó készítmények biztonságosak, több éve hazánkban is elérhetőek, egyes képviselőik irodalmi adatok alapján a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentik.

Összefoglalás

A túlsúlyos 2-es típusú cukorbetegek kezelése igen nehéz, komplex feladat, a páciensek rendszeres ellenőrzése, biztatása és ismételt oktatása szükséges. Hangsúlyoznunk kell, hogy önmagában a testsúlycsökkentés igen jelentősen javítja a szénhidrát-anyagcserét, javul az inzulinérzékenység, az antidiabetikus gyógyszerek adagja is csökkenthető. A tartósan normál vércukorszint elérésével az idült szövődmények kialakulása megelőzhető.

Dr. Tänczer Tímea, diabetológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

Magyar Diabetes Társaság Szakmai Irányelve - Diabetologia Hungarica 2017; 25(1): 3-77.

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.