Egyenes út a szívbetegség felé: dohányzás és cukorbetegség

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A dohányzás ártalmairól rengeteg szó esik, ám az kevésbé köztudott, hogy a cukorbetegek számára a dohányzás sokkal károsabb lehet, ugyanis számos szövődmény kialakulásának esélyét növeli meg.

A cukorbetegség komplikációi közé tartoznak a szívbetegségek, keringési problémák és a stroke is, a dohányzás pedig növeli annak kockázatát, hogy ezek kialakuljanak.

Egy 2015-ös, nagy esetszámú tanulmány rávilágított, hogy a dohányzó cukorbetegek szív-érrendszeri megbetegedési kockázata 44 százalékkal növekedett. Ezen belül a stroke rizikója 54 százalékkal, szívkoszorúér-betegségé 51 százalékkal, a szívelégtelenségé 43 százalékkal, a perifériás érbetegségé pedig több mint 100 százalékkal volt nagyobb a cigarettázó cukorbetegek között.

A 2-es típusú cukorbetegek körében a leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés.

Hogyan növeli a dohányzás a cukorbetegek szív-és érrendszeri betegség kockázatát?

A magas vércukorszint és a dohányzás is károsítja az artériák falát oly módon, hogy az erek falában könnyebben halmozódnak fel a zsíros lerakódások, melyek érszűkületet okoznak, és gátolják a véráramlást. Amikor ez a folyamat szívkoszorúér-artériákkal történik (azokkal az artériákkal, amelyek a szívizmot vérrel és oxigénnel látják el), szívinfarktus léphet fel. Hasonlóképpen,az agyi erek károsodása agyi érkatasztrófához, stroke-hoz vezethet.

A magas vércukorszintnek hasonló hatása van a vérerekre és a véráramlásra, így ha egy cukorbeteg dohányzik is, sokkal magasabb a szívroham vagy a stroke kialakulásának kockázata.

Nem vagyok cukorbeteg, de dohányzom. Okozhat ez diabéteszt?

A dohányzás bizonyítottan az inzulinrezisztencia kockázati tényezője, de ide sorolhatók az elhízás és a genetikai tényezők is. Az inzulinrezisztens betegek nem tudják optimális mértékben felhasználni a szervezet által termelt inzulint, így ez az állapot gyakran vezet cukorbetegséghez.

Milyen más diabétesz szövődményeket érint a dohányzás?

A cigarettázás bizonyítottan súlyosbítja a diabéteszes nefropátia (diabéteszes vesebetegség) kialakulását. A retinopátia (a szem ideghártyájának megbetegedése) és a dohányzás között is vannak összefüggések, habár ezek kevésbé nyilvánvalóak, mint a szív- és érrendszeri kockázatok. A dohányzás emellett bizonyítottan jelentős kockázati tényező a diabéteszes neuropátia (idegkárosodás) kialakulásában és progressziójában is.

Milyen előnyöket jelent a cukorbetegek leszokása a dohányzásról?

A dohányzásról való leszokás csökkenti a cukorbetegséggel kapcsolatos komplikációk kialakulásának kockázatát. Sok cukorbeteg viszont azért nem szokik le a dohányzásról, mert fél az elhízástól. Kutatások bizonyítják, hogy a dohányzásról való leszokással járó előnyök meghaladják a súlygyarapodás által okozott negatív hatásokat, ezért emiatt nem érdemes tétováznia.

Mit tegyek, ha nem tudok leszokni?

Ma már számos megoldás létezik a dohányzásról való leszokás elősegítésére. Ha elhatározta, hogy meg szeretne szabadulni a káros szokásától, forduljon orvosához, aki megfelelő, a leszokást segítő tanácsokkal látja el.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Diabetes and Smoking (Diabetes UK)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.