Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

A cukorbetegség több módon befolyásolja a szívbetegség kockázatát. Egyrészt a nem megfelelően kezelt cukorbetegség komoly kockázati tényezője a szívbetegség kialakulásának, hiszen az erek károsodása áll a háttérben Másrészt azok a cukorbetegek, akik olyan kockázati tényezőkkel élnek együtt melyek szív-érrendszeri betegségre hajlamosítanak, még nagyobb eséllyel betegednek meg.

Az egészségesekhez képest cukorbetegeknél nagyobb a valószínűsége:

  • a szívinfarktusnak és egyéb szív-érrendszeri megbetegedéseknek - férfiaknál kétszeres, nőknél háromszoros a kockázat,

  • a szívinfarktus utáni szövődményeknek, pl. angina (mellkasi fájdalom), szívelégtelenség,

  • a szívbetegség miatti halálozásnak.

A magasabb vércukorszint, tovább növeli a diabéteszes szívbetegség kockázatát. A normálisnál magasabb vércukorszint még azoknál az embereknél is kockázati tényező, akik nem cukorbetegek.

A 2-es típusú cukorbetegség növeli az úgynevezett csendes szívbetegség kockázatát is – ez olyan szívbetegség, amely tünetmentesen évek alatt alakul ki.

A szívbetegedések kockázatát egyéb tényezők is növelik a cukorbetegeknél. Nézzük meg, tudunk-e valamit tenni ellene.

Kontrollálható kockázati tényezők

  • Túlsúly, elhízás – A jelentős súlytöbblet növeli a szívbetegség és a szívroham kockázatát. A túlsúly és elhízás a szívbetegségek egyéb rizikójával (pl. magas vérnyomás, magas koleszterinszint) is összefüggésbe hozhatók. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők többsége túlsúlyos.

  • Egészségtelen koleszterinszint - Ez magába foglalja a magas LDL-koleszterinszintet (úgynevezett rossz koleszterin) és az alacsony HDL-koleszterinszintet (úgynevezett jó koleszterin).

  • Magas vérnyomás – A vérnyomás akkor tekinthető magasnak, ha értéke többször is 140/90 Hgmm, vagy annál magasabb. Ha cukorbetegsége vagy krónikus vesebetegsége van, akkor 130/80 Hgmm vagy annál magasabb érték számít magas vérnyomásnak.

  • Dohányzás – A dohányzás károsíthatja és rugalmatlanná teheti a véredényeket, egészségtelen koleszterinszintet okoz, és emeli a vérnyomást. Emellett korlátozza a test szöveteibe jutó oxigén mennyiségét is!

  • Prediabétesz – Ez olyan állapot, melyben a vércukorszint magasabb a normálisnál, ez a cukorbetegség előszobája. Ha prediabétesze van, és nem tesz lépéseket annak kezelésére, valószínűleg 10 éven belül 2-es típusú cukorbeteg lesz.

  • Testmozgás hiánya – A fizikai aktivitás hiánya súlyosbíthatja a szívbetegségek egyéb kockázati tényezőit, így az egészségtelen koleszterinszintet, magas vérnyomást, a cukorbetegséget és a túlsúlyt vagy elhízást is.

  • Egészségtelen étrend – Az egészségtelen étrend növeli a szívbetegség kialakulásának veszélyét. A telített- és transzzsírokban gazdag, magas koleszterin-, só- és cukortartalmú étrend súlyosbítja a szívbetegség egyéb kockázati tényezőit is.

  • Stressz – A stressz és szorongás növelheti a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát. A stressz emellett közvetve is emelheti a szívbetegség kockázatát, hiszen stresszes állapotban nagyobb a valószínűsége a dohányzásnak, vagy a magas zsír-és/vagy cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásának.

Nem kontrollálható kockázati tényezők

  • Életkor – Az életkor előrehaladtával a szívbetegség és szívroham kockázata nő. Férfiaknál 45, nőknél 55, míg cukorbetegeknél 40 éves kor felett nő a szívbetegség kockázata.

  • Nem – 55 éves kor alatt a nőknél alacsonyabb a szívbetegség kockázata, mint a férfiaknál, ám ezután mindkét nemnél hasonló arányban növekszik a betegség kialakulásának veszélye.

  • Korai szívbetegség családi előfordulása – A szívbetegség kockázata emelkedett, ha az Ön édesapjánál vagy fiútestvérénél 55, édesanyjánál vagy lánytestvérénél 65 éves kor előtt diagnosztizáltak szívbetegséget.

  • Preeclampsia – Ez az állapot terhesség alatt alakulhat ki. Két fő tünete a magas vérnyomás és a vizelet megnövekedett fehérjetartalma. A preeclampsia a szívroham, a szívelégtelenség és a magas vérnyomás élethosszig tartó megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe.

A cukorbetegség szövődményei

A diabétesszel diagnosztizált betegek nagyon fontos napi feladata a vércukorszintjük megfelelő szinten tartása, ennek hiányában ugyanis számos szövődmény fenyegetheti őket. Kiemelendő terület a cukorbetegek lába, amely folyamatos odafigyelést és ápolást igényel. Szövődmények, melyeket minden cukorbetegnek ismernie kell

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; nhlbi.nih.gov
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

HU_DIA_0218_00123, lezárás dátuma: 2018. 02. 07.

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.