Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

Dr. Molnár Dóra
szerző: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

A mai rohanó világban a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő étrend miatt kialakuló elhízás egyre fiatalabb korban vezethet a 2-es típusú cukorbetegség megjelenéséhez.

Szívbetegség bármely életkorban, cukorbetegek és nem-cukorbetegek esetében egyaránt kialakulhat, de a diabétesz – főnként, ha nincs megfelelően kezelve – jelentősen felgyorsíthatja az érelmeszesedési folyamatokat, így a panaszok már egyre fiatalabb korban is jelentkezhetnek. Az erek a test bármely pontján károsodhatnak. Sok esetben több régió is érintett lehet, de nem feltétlenül ad mindegyik terület észlelhető tünetet. Amennyiben egy területen felfedezhető az érfalkárosodás vagy érelmeszesedés, érdemes a teljes érrendszert átvizsgálni, a súlyosabb szövődmények elkerülésének érdekében.

Ez a cikk is érdekelheti A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

Mit tehet cukorbetegként a megelőzés érdekében?

Annak érdekében, hogy már a kezdeti elváltozásokat is időben felfedezhessük, nagyon fontos, hogy a teljesen tünetmentes cukorbetegek is rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon, hiszen az időben elkezdett kezeléssel akár végzetes események is elkerülhetők, vagy legalábbis jelentősen késleltethető egy súlyosabb állapot kialakulása.

Melyek azok a tünetek, amelyek szív- és érrendszeri kóros állapotok előjelei lehetnek?

Az egyik legveszélyesebb betegség a szívinfarktus, a koszorúerek elzáródása következtében kialakuló szívizomelhalás, amely szívelégtelenséget és akár halált is okozhat. A szívinfarktust a koszorúerek beszűkülése okozza az érfalkárosodás és a kialakuló plakkok miatt.

A koszorúerek beszűkülésének első jelei lehetnek a csökkent terhelhetőség, illetve az erőfeszítésre jelentkező légszomj, így ezekre a tünetekre mindenképpen érdemes odafigyelni. Sajnos, sokan ezeket a jeleket inkább a gyakran előforduló túlsúly rovására írják, és nem veszik elég komolyan. Az érző idegszálak károsodása miatt a jellegzetes mellkasi fájdalom (úgynevezett típusos angina: mellkasi nyomás, verejtékezés, légszomj – többnyire egyszerre) ritkábban jelentkezik a cukorbetegekben. Rendszertelen szívverés érzése, indokolatlan verejtékezés, szédülés, eszméletvesztés hátterében is állhat szív- és érrendszeri probléma, de akár agyi keringészavar is. A hűvös, fájdalmas alsó végtag, a nehezen gyógyuló seb is érrendszeri károsodásra utalhat. Férfiak gyakran még kezelőorvosuknak sem említik a merevedési gondokat, pedig ilyenkor is indokolt lehet az alapos kardiológiai kivizsgálás, hiszen ez a tünet szintén az erek nem megfelelő működésére utal.

12 szívtünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni!
Miért olyan halálos a szívbetegség? Ennek egyik oka, hogy sokan késlekednek az orvos felkeresésével, ha a tüneteket észlelik. Noha hirtelen, szorító mellkasi fájdalomnál mindenki hívja a mentőket, a szívtünetek nem mindig erősek és nyilvánvalóak, és nemenként, egyénenként változnak. 12 szívtünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni!

A cukorbetegség karbantartása - a helyes életmóddal, a megfelelő gyógyszerekkel, valamint a rendszeres ellenőrző vizsgálatokkal - hozzájárul a hosszabb, teljesebb élet eléréséhez.

Tovább Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Felhasznált irodalom: Cardiovascular Disease & Diabetes

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.