Inzulinpumpa-kezelés - A helyes patron- és elemcsere

szerző: Dr. Erhardt Éva - Diabetes
megjelent:

A gyermek- és fiatalkori 1-es típusú cukorbetegség kezelésének célja a tartósan jó szénhidrát-anyagcsere-helyzet megteremtése, azaz a normális vércukorszint minél jobb megközelítése, az akut szövődmények (alacsony- és magas vércukorszint, majd ketoacidózis) elkerülése, az életminőség javítása és a késői szövődmények megelőzése.

Napjainkban e célok eléréséhez – az élettani inzulinelválasztáshoz hasonló kezelési mód – az inzulinpumpa-terápia a legalkalmasabb. Ennek a kezelésnek is vannak azonban csapdái. Ilyenek lehetnek bizonyos technikai hibák. A jelen összeállításban a legfontosabb teendőkre hívom fel a figyelmet, ezek azonban nem vonatkoznak valamennyi inzulinpumpára. A pumpaterápia előtt a kiválasztott pumpa használati útmutatója ad pontos és teljeskörű tájékoztatást!

Elem, elemfedél, elemkulcs

A jelenleg használatos inzulinpumpák működéséhez egy 1,5 V-os AA elem szükséges. Jó minőségű alkáli vagy lítiumelem használata javasolt, amelynek kapacitása legalább 2500 mAh. Szén-cink elemek vagy nikkel-kadmium akkumulátorok használata tilos. Az inzulinpumpák elemekkel vagy akkumulátorokkal (tölthető elemmel) működtethetők. Akkumulátorok használata esetén a termék gyártója által javasolt töltőt kell használni. Sérült, szivárgó vagy a pumpaforgalmazó cég előírásától eltérő elem használatakor az inzulinpumpa érintkezői korrodálódhatnak, elektromos rövidzárlat jöhet létre, ami hőt képez, és a készülék károsodhat. A nem megfelelő áramforrás használata miatt az inzulinpumpa elektronikája meghibásodhat.

Az elemet és az elemházat az elemfedél zárja le. Az elemfedelet minden esetben az úgynevezett elemkulccsal kell kinyitni és bezárni, mert anyaga elkophat. Az elem közelgő lemerülését jelző figyelmeztetés után mihamarabb elemet kell cserélni! Egyes pumpáknál 4 db elem már a kezdő szettben megtalálható, így javasolt a későbbiekben is ugyanilyen elemet beszerezni és használni.

Elemcsere

Bizonyos pumpák esetén – az elem behelyezése után – a pumpa azonnal bekapcsol és lefut egy önellenőrzés. Bekapcsolás után ki kell választani, hogy milyeElemcsere inzulinpumpábann típusú áramforrás van a készülékben! A különböző elemeknek eltérő a feszültsége és a terhelhetősége, ezzel az információval az inzulinpumpának rendelkeznie kell a biztonságos működéshez. Az elem kivételekor körülbelül egy órán keresztül tárolja a pumpa az időt és a dátumot, ezért elemcsere esetén nem szükséges azt újra beállítani. A biztonság kedvéért azonban javasolt megnézni az idő- és a dátumbeállítást minden elem visszahelyezésekor!

Az összes többi adat megőrzésre kerül és elérhető a pumpában. A pumpa az elem lemerülésekor először figyelmeztetést küld, aminek jelentése: „az elem lemerülőben van”. A hibaüzenet jelentése: „lemerült”. Ekkor a pumpa automatikusan leáll. Ha tartósan üzemen kívül helyezi a készüléket, az elemet feltétlenül távolítsa el!

Adapter

Az adapter összeköti a patront az infúziós szerelék vezetékével, és részben ez felel a vízállóságért. Az adapter tetején két kis fehér nyílás található – szelep – ezek lehetővé teszik a patronrekesz belső és külső oldala közötti légnyomáskülönbség kiegyenlítődését. Az adapter nem fog megfelelően működni, ha a nyílások elzáródnak, beszennyeződnek. Amennyiben az adapter gumigyűrűje kikopott vagy elhasználódott, akkor nem alkalmas a patronház vízmentességét szavatolni. A pumpa vízállóság

Inzulinpumpa adapter

a csak akkor garantált, amikor a burkolata és az úgynevezett kopó alkatrészek is épek, illetve a patron, az adapter és az elemfedél a pumpában vannak. Az adaptert és az elemfedelet mindig megfelelő időben kell kicserélni. A cserére vonatkozó részletes előírásokat az adott pumpa használati útmutatója tartalmazza.

Patron

Inzulinpumpa-kezeléskor gyors hatású inzulinanalógot használunk, amelyet a patronba töltünk át. A patronfeltöltés során fontos, hogy a patron és az inzulin szobahőmérsékletűek legyenek, így elkerülhetjük a légbuborékok kialakulását. A patroncsere előtt legalább egy órával vegyük ki a hűtőből a használandó inzulint. Hideg inzulint semmiképpen se használjunk, mert buborékos lesz! (Javasolt kézben vagy nadrágzsebben melegíteni az inzulint minimum 5 percig, és utána már nem várható probléma.)

A patroncserét a használati útmutatóban foglaltak szerint kell végrehajtani! A patronban a dugattyút 2-3-szor meg kell járatni az inzulin felszívása előtt. A dugattyú átmozgatása fontos, mert csökkenti a buborékosodás kialakulását és megakadályozza a gumigyűrűk kifordulását. Lejárt patron használata tilos, mert fennáll a veszély, hogy a légbuborékok miatt kevesebb inzulinhoz jut a beteg!

Inzulinpumpa patron

A patron cseréje 4-5 naponta ajánlott, általában a vezetékcserével együtt. Hőingadozás miatt az inzulin minősége biztosan romlik, mivel az inzulin fehérjékből álló molekula, amely a hőmérsékletváltozásra kifejezetten érzékeny. Ezt különösen figyelembe kell venni nagy nyári melegben. Ha télen meleg szobából hirtelen hidegbe megy a beteg, akkor ugyancsak romolhat az inzulin hatása, de akár a test melege is változtathat az inzulin hatékonyságán.

Patron behelyezése a pumpába

A feltöltött patron behelyezésekor a pumpát függőlegesen felfelé nézve kell tartani, hogy az esetlegesen kialakult levegőbuborékok könnyebben távozzanak a patronból és az infúziós szerelékből. Amennyiben a „patron kiürül” figyelmeztetés jelenik meg a pumpán, akkor a patronban 20 E-re csökkent az inzulin mennyisége, vagyis egy új patront kell feltölteni.

(Diabetes - Dr. Erhardt Éva, egyetemi docens, osztályvezető PTE ÁOK Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Klinika)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes 2017/5 lapszám

Idén 27. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg összeállítás - Dr. Fövényi József, Dr. Laczkó Andrea, Dr. Brasnyó Pál
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.