• Meghosszabbítja-e a kávé vagy a tea a cukorbetegek életét?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A diabétesszel diagnosztizált betegek számára sok étel és ital kerül tiltólistára, ám egy új kutatás szerint a kávét és teát nem kell kiiktatniuk, mivel mindkettő segíthet megelőzni a betegek idő előtti halálozását. Legalábbis akkor, ha a diabéteszben szenvedő beteg nőnemű.

    Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei
    Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Ismerje meg a cukorbetegség fő tüneteit, első jeleit!

    Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

    A kutatók megállapították, hogy azoknál a diabéteszben szenvedő nőknél, akik naponta legalább egy csésze kávét (100 mg koffein) fogyasztottak, a 11 éves vizsgálat folyamán 51%-al alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akik ez idő alatt egyáltalán nem fogyasztottak koffeint.

    „Mivel a világ népességének több mint 80%-a fogyaszt koffeint, fontos megértenünk annak cardiovascularis, daganatos és bármely okból bekövetkező halálozásra gyakorolt hatásait” - mondta a kutatást vezető Dr. Joao Sergio Neves, a portugáliai Sao Joao Kórház endokrinológus rezidense. „Vizsgálatunk a diabéteszben szenvedő nőknél szignifikáns inverz összefüggést mutatott ki a koffeinfogyasztás és a bármely okból bekövetkező halálozás között” – állítja Dr. Neves.

    „Ezen eredmények alapján a diabéteszben szenvedő nőknek érdemes azt tanácsolni, hogy fogyasszanak több koffeint, mivel az csökkentheti a halálozás esélyét. Ez a diabéteszben szenvedő nők számára egyszerű, klinikailag előnyös és olcsó lehetőséget jelent” - hangsúlyozta Dr. Neves, aki ugyanakkor rámutatott, hogy a közvetlen ok-okozati kapcsolat nem bizonyított, csupán azt állapította meg, hogy a koffein fogyasztása és a halálozás kockázata kapcsolatban áll.

    Hirdetések

    További vizsgálatok szükségesek

    További tanulmányokra, randomizált klinikai vizsgálatokra van szükség a koffeinfogyasztás előnyeinek igazolásához. A tanulmány szerzői egy amerikai vizsgálat információt tekintették át, amelybe 3000, 1-es és 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteg került bevonásra. Az egészségi állapotukra vonatkozó általános információk mellett a kutatók kikérdezték a résztvevőket arról, hogy mennyi kávét, teát illetve koffeintartalmú üdítőitalt fogyasztanak. A vizsgálat során valamivel több, mint 600 résztvevő hunyt el.

    A kutatók megállapították, hogy a diabéteszben szenvedő nőknél a koffeinfogyasztás mértékével fordított arányban állt a halálozás kockázata, azaz minél több koffeint fogyasztottak, annál alacsonyabb volt a halálozás kockázata. Azoknál, akik kávé formájában napi 100-200 mg koffeint fogyasztottak, 57%-al alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztottak koffeint. Azoknál, akik kávé formájában napi 200 mg-nál is több koffeint fogyasztottak (napi 12 csésze), a kockázat 66%-al csökkent. A kutatók rassz, életkor, iskolázottság, jövedelem, dohányzási státusz, testsúly, alkoholfogyasztás, vérnyomás és diabéteszes vesebetegség szerint korrigálták az adatokat.

    Koffein - Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei
    Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe. A koffein megtalálható a különböző energia- és sportitalokban, egyes gyógyszerekben, kávéban, teában, csokiban, valamint a guaranát tartalmazó italokban is.

    Koffein - Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei

    Koffein - Számít, hogy kávé vagy tea?

    A tanulmány a teából származó koffein fogyasztása kapcsán más előnyt tapasztalt, nevezetesen azt, hogy azoknál a nőknél, akik tea formájában fogyasztották a legtöbb koffeint, 80%-al alacsonyabb volt a daganatos betegségből adódó halálozás kockázata, azokhoz képest, akik nem ittak teát. A szerzők ugyanakkor megjegyezték, hogy a tanulmányban nagyon kevés teaivó nő szerepelt.

    Dr. Neves szerint a kutatók nem tudják biztosan, hogy a férfiaknál miért nem tapasztalták a koffeinfogyasztás előnyeit. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a két nem a hormonális és nem hormonális tényezők tekintetében biológiailag eltérő, főként a cardiovascularis rendszer szintjén. Mindazonáltal nem zárható ki, hogy a vizsgálati minta nem volt elegendő ahhoz, hogy a koffeinfogyasztás kapcsán a férfiak között is kimutassunk valamicske előnyt.

    Miként csökkentheti egy italféleség a nők halálozási kockázatát?

    A vizsgálatban tapasztalt túlélési előny közvetlenül a kávéban lévő koffeinhez vagy a kávé egyéb alkotóelemeihez kapcsolódhat.” – véli Dr. Neves. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy kávé vagy tea fogyasztását követően a diabéteszes betegek inzulin-szenzitivitása és vércukorkontrollja javul. Emellett a koffeintartalmú italokban lévő ásványi anyagok, fitokemikáliák és antioxidánsok is hozzájárulhatnak a nők mortalitásában tapasztalt előnyhöz.

    „Más vizsgálatok már igazolták, hogy a koffein egészségügyi szempontból hasznos, és ez egy újabb bizonyíték ennek megerősítésére” - mondta Dr. Robert Courgi, a Southside Kórház endokrinológusa, aki nem vett részt a tanulmányban, de a szerzőkhöz hasonlóan azt vallja, hogy további prospektív tanulmányokat kell végezni a koffein feltételezett előnyének bizonyítására.

    Olvasson tovább! Tudjon meg többet a cukorbetegséggel kapcsolatban a WEBBetegen!

    DRportal Forrás: DRportal.hu
    Sept. 14, 2017, Congress of European Association for the Study of Diabetes, Lisbon, Portugal

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Atópiás dermatitisz

    Eucerin

    Világszerte a felnőtteknek 2-5 százalékát, a gyerekeknek 10-20 százalékát érinti. (x)

    A szív és a diabétesz

    WEBBeteg

    Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

    Diabéteszes ketoacidózis - Megelőzés és...

    A cukorbeteg figyeljen a diétájára, és a pontos inzulinadagolásra. Hogyan lehet megelőzni a diabéteszes ketoacidózist? Melyek a...

    A cukorbetegség szív- és érrendszeri...

    A 2-es típusú cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek...

    A kétnaponta végzett kanülcsere...

    A hatásos pumpakezelés egyik fontos feltétele a megfelelő időben és módon végzett kanülcsere. Az inzulinpumpa-kezelés sikerességének...

    Vércukor-önellenőrzés - A gondozás...

    A vércukor-önellenőrzés célja a beteg vércukorszintjének rendszeres ellenőrzése, így az a cukor betegség kezelésének, követésének...

    Hat halálos veszély a férfiakra nézve

    A halálozási listákat vezető betegségekben elhunytak között mindig nagyobb a férfiak aránya, mint a nőké, egyetlen kivételt az...

    Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon...

    Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és...

    Égető jellegű lábfájdalom gyötri? -...

    Ha állandó alsóvégtagi fájdalma van, annak jellegéből, valamint kisugárzásából adódóan lehet következtetni az okokra.

    A cukorbetegség és a szexuális élet...

    Azoknál a cukorbetegeknél, akiknél évek óta fennáll a betegség, a magas vércukorszint számos szövődmény kialakulásához vezethet....

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA