• A diabétesz kezelése során keletkező hulladékok

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Diabetes lap Facebook-közösségéhez érkezett egy kérdés, amely a lap létezése óta (27 éve!) rendszeresen fel-felmerül, bizonyítva, hogy 27 éve nincs megoldás. (Sajnos, most sincs!)

    „Tisztelt Diabetes! A cukorbetegek egy olyan problémájával találkoztam, amely eddig nem okozott gondot. Az inzulinok elhasznált patronját eddig a patikában leadhattam, de most közölték, hogy nem veszik át. Így nem tudom, mit lehet vele kezdeni. A háztartási hulladékba nem akarom bedobni. Ha tudnak segíteni, megköszönöm.”

    Sajnos, az ön által felvetett probléma valós, és jogi szabályozása jelenleg nincs megoldva. Tudomásom szerint ma még nincs a lakosságnál keletkezett veszélyes egészségügyi hulladékok elhelyezésének kérdését szabályozó rendelet.

    A gyógyszertárakban csak a lakosságnál keletkező gyógyszerhulladékot (a lejárt szavatosságú, vagy egyéb okból nem felhasznált gyógyszereket) kötelesek visszafogadni a humán gyógyszerek és csomagolásuk hulladékainak kezeléséről szóló 20/2005. (VI. 10.) EüM rendelet alapján. A háztartásban képződő használt tűk, illetve kiürült fecskendők stb. nem tartoznak bele a gyógyszerhulladék fogalmába, és nem minősülnek egészségügyi intézményekben keletkező hulladéknak sem.

    Hirdetések

    Jó néhány patikában és diabetológiai szakellátóhelyen valóban le lehet adni a megfelelően becsomagolt, a diabétesz kezelése során keletkező veszélyes hulladékot, de itt szívességet tesznek a betegnek és nem törvényes kötelezettségüket teljesítik. Ez azonban többletköltséget jelent, amit nem finanszíroz senki, így sok helyen ezt érthető módon nem tudják vállalni.

    A hulladéktörvény (2012. évi CLXXXV.) szerint „A háztartásban képződő veszélyes hulladékot a hulladéktermelő elkülönítve, a környezet veszélyeztetését kizáró módon gyűjti, és azt a gyűjtőnek, a kereskedőnek, a hulladékkezelőnek vagy a közszolgáltatónak átadja.” Aki tehát törvényesen akar eljárni, nem egyszerű a dolga. Először is vesz egy szabályos veszélyeshulladék-gyűjtőt, majd ezt leadja a veszélyes hulladékokat gyűjtő helyen (már ha talál ilyet), de jelenleg mindkettőért fizetni kell. Emellett egyelőre hagyatkozhatunk a gyógyszertárak és egészségügyi intézmények jóindulatára, de nem mindenhol.

    Aki ezek után elvesztette a türelmét, annak marad a közösségi szemét, ami szabálytalan és veszélyes is, de azt hiszem, ma még sajnos ide kerül a legtöbb otthon keletkezett veszélyes egészségügyi hulladék. A kézenfekvő megoldás az lenne, ha a lakosságnál keletkezett egészségügyi hulladékok elhelyezésének kérdését külön rendeletben szabályoznák, és megfelelő csomagolásban lehetővé tennék ennek széleskörű és ingyenes leadását.

    (Diabetes - Dr. Strényer Ferenc)

    Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

    Idén 27. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.
    Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.
    Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.
     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Tények és tévhitek a cukorbetegséggel kapcsolatos szexuális problémákról

    A cukorbetegség gyakori szövődményének számító, igen sokféle formában jelentkező szexuális problémák, zavarok relatíve kevesek előtt ismertek.

    Hogyan fogyhat egy cukorbeteg?

    Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és egyik fő okát képezte a cukorbetegség kifejlődésének.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA