Diabétesz és életbiztosítás

szerző: Eper Attila, biztosítási szakértő - Diabetes
megjelent:

Biztosítási szakértőként dolgozom, s nap mint nap különböző típusú diabétesszel küzdő egyének érdeklődnek nálam kockázati életbiztosítások után. Rendszerint elmesélik, milyen sok helyen falba ütköztek.

Valóban, jó néhány biztosító kizárólag baleseti fedezeteket kínál a cukorbetegek számára, mivel nagy kockázatot jelenthetnek a betegség szövődményei. Természetesen vannak kivételek. Az első kudarc után ne adják fel: járják körbe a piacot, vagyis kérdezzenek meg több biztosítót! Ma már egyre több helyen kínálnak komplex életbiztosítási csomagot cukorbetegek számára is.

Amit még tudniuk kell: megfelelő orvosi dokumentációt kell vinniük! Szükség van egy egészségügyi nyilatkozatra és a diabéteszest kezelő orvos friss szakvéleményére.

Mit jelent a komplex életbiztosítási csomag?

Olyan fedezetre gondolok, mint a kritikus betegség, amely több mint tíz, különböző nagy betegség diagnosztizálását követően térít az ügyfélnek a gyorsabb és jobb körülmények közötti gyógyulás érdekében. Daganatos betegség, stroke, szívroham, veseelégtelenség, végtagvesztés szerepel többek között e betegségek körében.

Köthet az ügyfél konkrét életbiztosítást, amely tragédia esetén fizet a kedvezményezettnek vagy az örökösnek. Mi történik, ha a TB állapít meg egy rokkantsági fokozatot? Erre a rokkantsági ellátás fedezet nyújthat segítséget. A különböző műtéti típusok térítésére is van olyan fedezet, amely segíthet anyagilag a lábadozási időszakban.

Minden eset egyedi

Ami a legfontosabb: minden eset egyedi, és a lehetőségek attól függnek, hogy milyen típusú a diabétesz, illetve ki milyen kezelésben részesül (gyógyszeres vagy inzulinos), milyenek a leletei stb. Amivel érdemes számolni, hogy a biztosítók egy előzetes kockázat-elbírálás után állapítják meg a személyre szabott díjakat a fedezetekre, vagyis ez után lehet kimondani azt, hogy köthet-e az ügyfél biztosítást, vagy elutasítják.

Konkrét példa

De ne csak „látatlanban” beszéljünk. Szeretnék egy konkrét példát bemutatni. A közelmúltban egy 33 éves hölgy keresett meg, aki 17 éves kora óta cukorbeteg, minimálisan túlsúlyos, napi négyszer kap inzulint.

Az ő esetében így alakultak a díjak:

  • életbiztosítási fedezetre: +200 százalékos díjemelés
  • rokkantsági ellátásra: +200 százalékos díjemelés
  • kritikus betegség fedezetre: +100 százalékos díjemelés
  • műtéti fedezetre: +225 százalékos díjemelés

A százalékokat nézve a fentiek rosszul hangozhatnak, de ha megnézzük a konkrét számokat, láthatják, nagyon kedvező díjat alakítottunk ki számára:

  • 1 millió forintos életbiztosítás: 750 Ft/hó
  • 1 millió forintos rokkantsági ellátás: 390 Ft/hó
  • 1 millió forintos kritikus betegség biztosítás: 660 Ft/hó
  • 100 ezer forintos műtéti térítés: kb. 3000 Ft/hó (ez elég drága, ki is szoktuk hagyni, ha nem ragaszkodnak hozzá)

Ez is érdekelheti Milyen szempontokat vesznek figyelembe a megváltozott munkaképesség megállapításánál?

(Diabetes - Eper Attila, biztosítási szakértő)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

diabetes 2016/2 lapszám

Idén 27. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.