A korai légúti fertőzések fokozzák a gyermekeknél az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Azoknál a csecsemőknél, akik életük első 6 hónapjában visszatérő vírusos légúti fertőzésben szenvedtek, magasabb az 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata a 8. életévre - állítja egy új, a JAMA című szaklapban megjelent tanulmány.

A gyerekek különösen érzékenyek a légúti fertőzésekre, mert a felnőttekkel ellentétben az immunrendszerük még nem elég fejlett ahhoz, hogy elhárítsa az ezeket okozó vírusokat. Az úgynevezett respiratory syncytial virus (RSV) az egyik leggyakoribb okozója a légúti fertőzéseknek a gyermekek körében. Szinte minden gyerek átesik RSV fertőzésen 2 éves koráig, és a legtöbben, akik kórházba kerülnek miatta, 6 hónapnál fiatalabbak.

Tovább Az immunerősítés lehetőségei gyermekkorban>>

Légúti fertőzésnek minősül minden olyan fertőzés, mely érinti az orrmelléküregeket, torkot, légutakat és tüdőt. Ezeket leggyakrabban vírusok okozzák.

A légúti fertőzések közé tartozik:

A tanulmány társszerzője, a müncheni Helmholtz Zentrum orvosa, dr. Anette-Gabriele Ziegler szerint már korábbi kutatások is azt sugallták, hogy a vírusos fertőzések növelik az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát. Megjegyezte, hogy az újabb vizsgálatok is azt támasztják alá, hogy kapcsolat van az első 6 hónapban jelentkező légúti fertőzések és az 1-es típusú cukorbetegség fokozott kockázata között. Az 1-es típusú cukorbetegség akkor jelentkezik, amikor a szervezet nem képes előállítani az inzulin nevezetű hormont, így emeli a vércukorszintet – ez egyébként a diabéteszes esetek mintegy 5%-át érinti.

Az első 6 hónap döntő fontosságú az immunrendszer fejlődése szempontjából

A korai légúti fertőzések és az 1-es típusú cukorbetegség közötti kapcsolat további kutatásához dr. Ziegler és munkatársai közel 300 000, 2005-2007 között született csecsemő adatait elemezték, és követték őket átlagosan 8 és fél éven át. A követési idő alatt 720 csecsemőt diagnosztizáltak 1-es típusú cukorbetegséggel, mely előfordulási gyakorisága 100 000 gyermekből évente 29. A gyerekek 93%-a tapasztalt 2 éves kora előtt legalább egy fertőzést, míg az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetén ez az arány 97%-os volt. Eme fertőzések 87%-a légúti megbetegedés volt, és 84%-ukat vírusfertőzés okozta.

A kutatók úgy találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik a születésük és 6 hónapos koruk között légúti fertőzésben szenvedtek, nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak 1-es típusú cukorbetegséget 8 éves korukra, mint azoknál, akiknél nem alakult ki légúti fertőzés ebben az életkorban. Az 1-es típusú cukorbetegség kockázata tovább emelkedett, ha a gyermek 1-3 és 3-6 hónap között is ilyen jellegű vírusos fertőzéstől szenvedett.

A szerzők megjegyzik, hogy kutatásuk során nem vették figyelembe az eredményeiket befolyásoló olyan tényezőket, mint az 1-es típusú diabétesz családi története vagy a születés módja. Ennek ellenére úgy gondolják, megállapításaik további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a korai légúti fertőzések növelik az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát. Mindez pedig arra utal, hogy az élet első 6 hónapja döntő fontosságú az immunrendszer és az autoimmunitás kialakulása szempontjából.

(WEBBeteg - Cs. K., Forrás: MedicalNewsToday, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.