• A korai légúti fertőzések fokozzák a gyermekeknél az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azoknál a csecsemőknél, akik életük első 6 hónapjában visszatérő vírusos légúti fertőzésben szenvedtek, magasabb az 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata a 8. életévre - állítja egy új, a JAMA című szaklapban megjelent tanulmány.

    A gyerekek különösen érzékenyek a légúti fertőzésekre, mert a felnőttekkel ellentétben az immunrendszerük még nem elég fejlett ahhoz, hogy elhárítsa az ezeket okozó vírusokat. Az úgynevezett Respiratory syncytial virus (RSV) az egyik leggyakoribb okozója a légúti fertőzéseknek a gyermekek körében. Szinte minden gyerek átesik RSV fertőzésen 2 éves koráig, és a legtöbben, akik kórházba kerülnek miatta, 6 hónapnál fiatalabbak.

    Olvasson tovább! Az immunerősítés lehetőségei gyermekkorban>>

    Hirdetések

    Légúti fertőzésnek minősül minden olyan fertőzés, mely érinti az orrmelléküregeket, torkot, légutakat és tüdőt. Ezeket leggyakrabban vírusok okozzák.

    A légúti fertőzések közé tartozik:

    A tanulmány társszerzője, a müncheni Helmholtz Zentrum orvosa, dr. Anette-Gabriele Ziegler szerint már korábbi kutatások is azt sugallták, hogy a vírusos fertőzések növelik az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát. Megjegyezte, hogy az újabb vizsgálatok is azt támasztják alá, hogy kapcsolat van az első 6 hónapban jelentkező légúti fertőzések és az 1-es típusú cukorbetegség fokozott kockázata között. Az 1-es típusú cukorbetegség akkor jelentkezik, amikor a szervezet nem képes előállítani az inzulin nevezetű hormont, így emeli a vércukorszintet – ez egyébként a diabéteszes esetek mintegy 5%-át érinti.

    Az első 6 hónap döntő fontosságú az immunrendszer fejlődése szempontjából

    A korai légúti fertőzések és az 1-es típusú cukorbetegség közötti kapcsolat további kutatásához dr. Ziegler és munkatársai közel 300 000, 2005-2007 között született csecsemő adatait elemezték, és követték őket átlagosan 8 és fél éven át. A követési idő alatt 720 csecsemőt diagnosztizáltak 1-es típusú cukorbetegséggel, mely előfordulási gyakorisága 100 000 gyermekből évente 29. A gyerekek 93%-a tapasztalt 2 éves kora előtt legalább egy fertőzést, míg az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetén ez az arány 97%-os volt. Eme fertőzések 87%-a légúti megbetegedés volt, és 84%-ukat vírusfertőzés okozta.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók úgy találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik a születésük és 6 hónapos koruk között légúti fertőzésben szenvedtek, nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak 1-es típusú cukorbetegséget 8 éves korukra, mint azoknál, akiknél nem alakult ki légúti fertőzés ebben az életkorban. Az 1-es típusú cukorbetegség kockázata tovább emelkedett, ha a gyermek 1-3 és 3-6 hónap között is ilyen jellegű vírusos fertőzéstől szenvedett.

    A szerzők megjegyzik, hogy kutatásuk során nem vették figyelembe az eredményeiket befolyásoló olyan tényezőket, mint az 1-es típusú diabétesz családi története vagy a születés módja. Ennek ellenére úgy gondolják, megállapításaik további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a korai légúti fertőzések növelik az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát. Mindez pedig arra utal, hogy az élet első 6 hónapja döntő fontosságú az immunrendszer és az autoimmunitás kialakulása szempontjából.

    (WEBBeteg - Cs. K., Forrás: medicalnewstoday, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Cukorbetegség kvíz

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél. Akiknél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, gyakran nem is tudnak róla. Ön ismeri a cukorbetegség főbb tüneteit, velejáróit? Töltse ki tudástesztünket!

    Szénhidrátszámolás: nem bonyolult, de gyakorlást igényel

    A szénhidrátszámolás segíthet abban, hogy a nagyobb vércukor-ingadozásokat elkerülje, vércukra zömében 4 és 8 mmol/l között legyen. Az inzulinadagot - ha inzulint szükséges adnia - a fogyasztani kívánt szénhidrátmennyiséghez pontosabban tudja majd igazítani, ha jól számol.

    Inzulinkezelési sémák

    Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

    HgbA1C - Mit jelent az értéke a laborleletben?

    Az A1C-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát véve. Az A1C-tesztet gyakran nevezik hemoglobin A1C, HgbA1c vagy glikohemoglobin tesztnek is. Elsődleges tesztként használják a diabéteszkezelésben és -kutatásban, azonban ritkán nyújt hasznos információt önmagában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA