• A fiatalkori cukorbetegség kezeléséről

    Szerző:
    WEBBeteg

    Cukorbeteg és cukorbeteg között nagy a különbség. Nemcsak az egyéniségek eltérésére gondo­lok, de a diabétesz különböző típusai mellett az érintettek kora, életvitele is meghatározó. Más­hogy kell kezelni egy hetvenéves nyugdíjast, egy gyermeket, és megint másképp egy fiatal fel­nőttet. Alkalmazkodni kell a megváltozott életvitelhez.

    Dr. Hidvégi Tiborral, a Magyar Diabetes Társa­ság főtitkárával, diabetológus, belgyógyász fő­orvossal beszélgettünk a fiatalkori diabétesz kezeléséről.

    – A fiatal cukorbetegek kezelése különleges probléma. Szerencsére náluk hosszú a várható élettartam, így hosszú ideig kell jó anyagcse­rehelyzetet biztosítani a szövődmények elke­rülése érdekében. Ugyanakkor a fiatal embe­rek életében számos különleges helyzet van, ami e cél elérését nehezíti.

    A serdülőkor után a fiatalok életében jön a munkavállalás, a szakmai gyakorlat megszer­zése, sok esetben a munkahelyen alkalmaz­kodni kell a változó műszakhoz is. Emellett a családi életben is jönnek a változások, párvá­lasztás, családalapítás. Nők esetében különö­sen fontos a gyermekvállalás.

    Mindezt egyeztetni kellene egy olyan élet­móddal – diétával, inzulinkezeléssel –, amely a lehető legjobb anyagcserehelyzetet biztosítja. Nagyon nehéz feladat mind a fiatal diabéte­szesnek, mind kezelőorvosának. Fontos, hogy ebben az időszakban olyan inzulinkészítményt kapjanak, amely alkalmazkodik az új életvi­telhez, a szénhidrát-anyagcserét befolyásoló, változó körülményekhez.

    Hirdetések
    Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és tünetei

    Míg a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség évről-évre nagyjából ugyanolyan számban fordul elő, addig a gyermekkori 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma folyamatosan növekszik, és a megbetegedést egyre fiatalabb korban diagnosztizálják! Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és tünetei>>

    – A változások között még nem említettük a kezelőorvos-, illetve szakambulancia-váltást.

    – Ez sem problémamentes! Az én tapasz­talatom szerint, a gyermekdiabetológiát el­hagyva, a felnőtt diabéteszesek körébe ke­rülve a fiatalok eltávolodnak a diabetológiai szakambulanciától. Nálunk, a győri kórházban szoros kapcsolat van a gyermek- és felnőtt­diabetológia között, részletes korelőzménnyel, adatokkal kapjuk meg a betegeket, pró­báljuk folytatni azt a nagyszerű munkát, amit a gyermekdiabetológusok elkezdenek. Azon­ban, nagyon sokszor maga a fiatal érzi úgy, hogy gyökérvesztetté vált. Idősek közé kerül, nem tud beilleszkedni, sokszor nem is ér rá. Mi megpróbáltunk számukra speciális rende­lési időpontokat biztosítani, de nem jártunk sikerrel.

    – Van különbség a fiatalok és az idősebbek inzulinkezelésének célja között?

    – Ma már nem célértékeket határozunk meg, hanem kezelési céltartományt tűzünk ki, hiszen a HbA1c-értékek változhatnak mind az életkor, mind a különböző szövődmények kap­csán. Például egy idős, többszörös szövőd­ménnyel rendelkező cukorbeteg esetében a 8 százalékos HbA1c-értéket elfogadhatónak tart­juk, mert félünk attól, hogy a normálishoz kö­zeli anyagcserehelyzet erőltetése, főleg a hipoglikémiás veszélyek miatt, súlyos, akár fa­tális veszélyeket is okozhat.

    Fiataloknál a változó céltartományban, a 6 és 8 mmol/l közötti, normoglikémiás szakasz­ban igyekszünk tartani a vércukrot. Ez is ne­héz, mert a vércukor csökkentése együtt jár­hat a hipoglikémia veszélyének növekedésével. Ezért fontos olyan inzulinkészítményeket vá­lasztani, mind a bázisinzulin, mind a gyors hatású inzulin tekintetében, amelyeknél a hi­poglikémia veszélye kisebb!

    – Hogyan tudnak a betegek hozzájárulni a kezelés sikeréhez, mi az, ami tőlük elvárható?

    – Diabéteszben a beteg együttműködé­se nélkül nincs eredmény! Az első lépés, amit nekünk, gondozóknak meg kell tennünk: az edukáció során a diabéteszesek minél több is­meretet szerezzenek! Természetesen ez nem egyszeri alkalmat jelent, hanem folyamatos képzést. Együttműködést, sokszor nem is a ke­zelőorvossal, hanem a mellette dolgozó diabe­tológiai oktatónővérrel, dietetikussal. Az isme­retek bővülése biztonságot jelenthet a beteg számára, hiszen a tanulás eredményeként rá­jön, hogy saját magát hatékonyan tudja me­nedzselni, s az élethelyzeteknek megfelelő különböző vércukorszintekre ügyesen és meg­felelően tud reagálni.

    A beteget a szakellátó teamből kihagyni nem lehet, a beteg az ellátó csoport integráns ré­sze, sőt, középpontja, s a körülötte lévő szak­személyzet igyekszik őt segíteni. Gyakran a be­tegség elfogadásával van probléma, az érintett nem tud azonosulni azzal, hogy a diabétesz komoly energiabefektetést igényel. Pedig ez a munka megtérül a későbbiekben, a sikeres gyermekvállalás, a szövődménymentes, hos­szú élettartam lesz érte az ajándék.

    – Az elmúlt három évtized során hogyan változott az inzulinkezelés, várható-e a közeljö­vőben, hogy új készítmények kerülnek piacra?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    – Amikor a pályámat kezdtem, kevés lehe­tőségünk volt, egy rövid hatású kristályos in­zulinkészítmény és egy cinkkel kevert inzulin­készítmény, amely hosszabb hatású volt. Nem ismertük az intenzív inzulinkezelés rejtelme­it. Vércukormérési lehetőség nem állt rendel­kezésre, követésre a vizeletvizsgálatot használ­tuk.

    Napjaink inzulinterápiája forradalmian meg­változtatta a diabétesz kezelését. Az orvos, maga a kezelés alkalmazkodni tud a beteg mindennapjaihoz. Az ultragyors inzulinanaló­gok és a hosszú hatású bázis-inzulinanalógok kombinációja bármilyen életvitelt lehetővé tesz – megfelelő önellenőrzés mellett. Jelenleg is nagy változások vannak a diabétesz terápiájá­ban, új inzulinkészítmények kerülnek beveze­tésre a közeljövőben. Ezek további kényelmet, még jobb anyagcserehelyzetet biztosítanak majd a betegek számára. Hála a tudomány fej­lődésének és a betegek együttműködésének, a diabétesz már nem az, ami 30 évvel ezelőtt volt.

      Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja


    Már 26. éve jelenik meg évi hat alkalommal a magazin, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

    Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

    Ma szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

     

    (B.J. – H.V.; diabetes.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Cukorbetegség kvíz

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél. Akiknél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, gyakran nem is tudnak róla. Ön ismeri a cukorbetegség főbb tüneteit, velejáróit? Töltse ki tudástesztünket!

    Inzulinkezelési sémák

    Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

    A hirtelen kialakuló zavartság okai

    A hirtelen kialakuló zavartság olyan ijesztő tünet, melyet minden esetben érdemes komolyan venni, és a lehető leggyorsabban felderíteni a lehetséges kiváltó okot. Természetesen nem kell mindig a legrosszabbtól tartani, hiszen olykor banális okozói is lehetnek, mégis - mivel a zavartság mindig a központi idegrendszer érintettségét jelenti - azonnali közbeavatkozást igényel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA