Csökkentsük a cukorbetegség kockázatát gyermekeinknél is!

www.elso1000nap.hu
megjelent:

A cukorbetegség világszerte egyre elterjedtebb. Gyermekeink életének első 1000 napjában sokat tehetünk azonban a betegség kockázatának csökkentéséért.

Magyarországon a lakosság 5–10 százaléka érintett valamilyen mértékben, hazánkban jelenleg körülbelül 800 000 regisztrált diabéteszes él, de a fel nem ismert betegek száma is legalább ennyi. A cukorbetegség kapcsán a legfontosabb teendő a megelőzés, amelyet már életünk első 1000 napjában el kell kezdeni.

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása

A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) a szervezet anyagcseréjének örökölhető, krónikus megbetegedése. Két nagy csoportot különíthetünk el: az 1-es típust, melyre az inzulin hiánya jellemző, illetve a 2-es típust, melyben inzulin rezisztencia van, azaz csökken az inzulin iránti érzékenység. Mik játszanak szerepet az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában?>>

Kutatások bizonyítják, hogy a genetika jelentősége a felnőttkori egészségi állapot, a betegségekre való hajlam szempontjából kisebb, mint azt korábban gondoltuk. Nagyobb a jelentősége viszont a táplálkozásnak, hiszen a megfelelő táplálkozás és egészséges életmód, valamint a rendszeres mozgás mind-mind segítenek a betegségek, így a cukorbetegség megelőzésében is.

Az egészséges életmód kialakításában hatalmas szerepe van a szülőknek, valamint a kisgyerekes szülőkkel találkozó szakembereknek, orvosoknak, védőnőknek. A hozzátáplálás megkezdésekor ők tudnak tanácsot adni, hogyan táplálják gyermeküket a szülők, milyen mikro- és makro tápanyagokra, vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségük a gyerekeknek az egészséges fejlődéshez. El kell kerülni azonban már ebben az időszakban a túlzott só- és cukorfogyasztást, hiszen ezek elhízáshoz vezetnek, a túlsúly pedig a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is magában hordozza.

Az Első 1000 nap program szakemberei ebben nyújtanak segítséget a szülőknek és a szakembereknek egyaránt, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy gyermekeink egészséges felnőttekké cseperedjenek.

Az első 1000 nap

Az első 1000 napban a gyermekek egész életüket meghatározó fejlődésen mennek át. A terhesség ideje alatt magzatként, majd életük első éveiben szervezetükben soha meg nem ismételhető minőségi és mennyiségi változások mennek végbe.

Életünk első 1000 napjában a legintenzívebb a kognitív területek – mint a gondolkodás, a nyelvi képességek, az emlékezet – fejlődése, de ebben az időszakban alakul ki a bélflóra és az immunrendszer is. Ekkor válik véglegessé a zsírsejtek száma, ami meghatározza a későbbi elhízásra való hajlamot.

Az első 1000 nap kritikus a felnőttkori csontsűrűség, magasság és vérnyomás szempontjából is, azaz hosszú távon ez az időszak döntően befolyásolja a gyermek későbbi életét, egészségét. Megfelelő táplálkozással csökkenthető például a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

A Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület – a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társasággal együttműködve – éppen azért kezdeményezte az Első 1000 nap programot, hogy erre a kiemelten fontos időszakra felhívják a társadalom és a szakma (orvosok, védőnők) figyelmét.

(www.elso1000nap.hu)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.