Egészségesen étkezik és rendszeresen mozog? Ettől még lehet cukorbeteg

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos frissítve:

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása leginkább az egészségtelen táplálkozással és a mozgáshiánnyal függ össze, azonban fontos tudni, hogy minden tizedik diagnosztizált beteg egészséges testsúlyú, 0.4 százalékuk pedig kifejezetten vékony testalkatú. Eme statisztikai adat arra utal, hogy a betegség rizikófaktorai sokkal összetettebbek, mint azt eddig hittük.

Az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány jelentős kockázati tényezők, de vannak más rizikófaktorok is

A betegség kialakulásában a testsúly nem az egyetlen kockázati tényező. Az idősebbek, és azok, akik családjában előfordul a 2-es típusú cukorbetegség, veszélyeztetettebbek, akárcsak a színesbőrűek vagy az ázsiai származásúak.

A zsigeri zsírok veszélye

Szakértők szerint sok vékony testalkatú embernél fordul elő, hogy a zsírpárna a belső szervek köré épül. Ez a rejtett zsír olyan hormonokat és egyéb anyagokat termel, melyek károsan befolyásolják a vérnyomást, a koleszterin- és vércukorszintet, így komoly egészségügyi gondokat, többek között cukorbetegséget okozhatnak.

A London Metropolitan University júliusi kutatása szerint az egészséges testsúlyú gyerekek mintegy 15 százalékánál volt nagyon magas a belső szervek körül kialakult zsír aránya.

A cukorbetegség 1-es és 2-es típusa

A 2-es típusú cukorbetegségnél – ami a cukorbeteg esetek 90 százalékát teszi ki – a szervezet rezisztenssé válik az inzulinra, arra a hormonra, amely a cukrot bontja le a vérben. A betegek számára fontos a speciális étrend és a vércukorszint rendszeres ellenőrzése. A cukorbetegség másik típusa az 1-es típusú cukorbetegség, olyan állapot, melyben gátolt az inzulintermelés, és nem köthető a testsúlyhoz.

A cukorbetegek száma évről évre nő, és nagyon sok a nem regisztrált beteg is. Noha a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 90%-a elhízott, azaz 25 feletti a BMI értéke, minden tizedik beteg egészséges testsúlyú.

Fontos az egészséges életmód és a rendszeres orvosi ellenőrzés

Nagyon fontos, hogy azok, akiknél a cukorbetegség kialakulásának kockázata magas, fokozottan figyeljenek oda magukra, és mielőbb változtassanak az életmódjukon, hogy megelőzhessék a betegség kialakulását.

Mivel a betegség egyik fő kockázati tényezője az elhízás, fontos odafigyelni a megfelelő táplálkozásra és a rendszeres mozgásra. Már néhány kilogramm súlyvesztés is jelentősen csökkenti a korai halálozással járó diabétesz kialakulásának kockázatát.

Tovább

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; dailymail.co.uk
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.