Mit csináljak az elhasznált tesztcsíkokkal és tűkkel? – Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Kezdő vércukormérő vagyok, mert csak a cukorbetegség határát jelző vércukoradataim vannak. Azt szeretném kérdezni, hogy mit lehet csinálni az elhasznált tesztcsíkokkal és tűkkel? A leírásban az szerepel, hogy veszélyes hulladék.

Dr. Szanyi Andrea válasza

A használt tű és tesztcsík valóban veszélyes hulladéknak tekintendő, kórházakban, orvosi rendelőkben is ennek megfelelően kezelik. Egészségügyi intézetekben veszélyes hulladék tárolására alkalmas dobozba gyűjtik, melyet egy ezzel foglalkozó cég elszállít. Az otthoni vércukormérésnél ez valóban nem megoldott.

Két lehetőség jön szóba:

  • a tűket, tesztcsíkokat többszörösen, gondosan becsomagolja, hogy mások, esetleg a szemétben turkálva ne férhessenek hozzá,
  • megbeszéli a háziorvosával, hogy az összegyűjtött tűket, tesztcsíkokat beviheti-e hozzá, aki ezt a sajátjával együtt elszállíttatja.

Itt kell azonban megjegyeznem, hogy a rendelőkben a veszélyes hulladék kezeléséért, szállíttatásért a vállalkozó orvosoknak fizetniük kell, és ha ez a begyűjtés esetleg általánossá válna, akkor az orvosokat ezzel jelentős költség terhelné.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.