• Évente 3-4 ezer cukorbeteg lábát kell amputálni

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyarországon évente 3-4 ezer cukorbeteg lábát kell a szövődmények miatt amputálni, pedig ezt 85 százalékuk elkerülhetné. Bár Európa egészségpolitikusai 20 éve elfogadtak egy közös nyilatkozatot, amely kimondta, hogy felére kell csökkenteni a cukorbetegség miatt bekövetkező lábamputációk számát, két évtized alatt nem történt semmilyen változás.

    Magyarországon becslések szerint 1 millió cukorbeteg van, és több mint harmaduk szenved abban az úgynevezett neuropátiás, azaz idegrendszeri szövődményben, amely miatt végső esetben amputálni kell a lábat. Ez a szövődmény nemcsak a mozgásrendszer működését károsíthatja, hanem a szív és érrendszert, a gyomor és bélrendszert, de zavart okoz a szexuális funkciókban is - mondta Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem szakorvosa csütörtökön.

    Hirdetések

    Az a cukorbeteg, akinek ilyen szövődménye van, sokkal kevésbé érzi a fájdalmat. A tünetek közé tartozik az is, hogy csökken a beteg izomzata, formátlanná válnak a végtagjai, csökken az izzadási képessége, ami később nagyon veszélyes lehet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A fájdalomcsökkenés miatt a fekélyessé váló diabéteszes lábbal is gyakran csak későn fordul a beteg orvoshoz.

    Ráadásul sok esetben a beteg nem tudja magáról, hogy cukorbeteg, így fájó lábánál sokszor érszűkületre gondolnak. Pedig Kempler Péter szerint a beteg kikérdezésével diagnosztizálható a neuropátiás szövődmény.

    Elkerülhető lenne a lábamputáció akkor is, ha már jelentkezett a betegnél a szövődmény. Több mint 10 éve felfedezték, hogy az alfa-liponsavat tartalmazó készítményekkel meg lehet állítani a beteg állapotának romlását. A tabletta formában is kapható szerek helyett azonban sokan csak fájdalomcsillapítót szednek, mert a TB nem támogatja az alfa-liponsavat tartalmazó készítményeket, és a betegek csak drágán juthatnak hozzá - mondta a szakorvos. 

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    A diabéteszes neuropátia

    A (poli)neuropátia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere-betegséghez - pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz - társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek).

    A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

    A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom) következtében alakulnak ki.

    Cukorbetegség és érszűkület - Megsokszorozza az amputáció veszélyét

    Magyarországon évente mintegy négyezer lábamputációra kerül sor a felnőtt lakosság körében az alsó végtag érszűkülete miatt, pedig a műtétek egy nagy része megelőzhető lenne. Az érszűkület és a cukorbetegség együttes előfordulása ráadásul sokszorosára növeli a végtagok elvesztésének kockázatát – hívta fel a figyelmet Dr. Szeberin Zoltán.

    Új, pontosabb érszűkület-vizsgálat

    Az eddigieknél pontosabban tudják diagnosztizálni az alsó végtagi érszűkületet a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A most beszerzett korszerű készülék segítségével minden cukorbetegnél térítésmentesen végzik el a vizsgálatot.

    Hogyan kell kezelni a diabéteszes sebet?

    A cukorbetegség nem csupán az általános egészségre jelenthet veszélyt, hanem a beteg lábára is: akár egy apró vágásnak is végzetes következményei lehetnek. Miért kell jobban odafigyelni egy diabéteszes betegnek a lábápolásra? Hogyan kezelhető a már kialakult seb?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA