• Keringési zavarok és idegbántalmak (neuropátiában) cukorbetegeknél

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az erek megbetegedései rendszerint hosszú idő alatt alakulnak ki. Némelyik alig okoz tünetet, más érbetegségek enyhe kényelmetlenséget okoznak, amelyek súlyos következményekkel járhatnak, ha nem kezelik.

    Leggyakoribb a végtagok keringésének az elégtelensége, amelynek legkorábbi tüneteként a beteg azt veszi észre, hogy a lába, lábszára hideg, gyalogláskor a vádlikban fájdalom jelentkezik, de előfordulhat nyugalmi zsibbadás és bizsergés is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tüneteket és az érelváltozások előrehaladását mérsékelni lehet testmozgással és az életmód megváltoztatásával, a vércukor és vérzsír paraméterek normalizálásával.

    A betegnek nem szabad dohányoznia, mivel az érösszehúzódást okozva súlyosbíthatja a keringési zavart.

    Az alsó végtagot melegen kell tartani zoknival, harisnyával, amely megelőzi a láb és a lábszár ereinek további összehúzódását, ugyanis a láb és lábszár rossz keringése miatt a sérülések nem gyógyulnak rendesen.

    Egyszerű banális sérülés, vágás vagy cipő okozta lábfeltörés elfertőződhet és kifekélyesedhet, ami ezután nem vagy csak nehezen gyógyul.

    Minden nyolcadik cukorbeteg találkozik a cukorbeteg láb problémájával. Bár az esetek többségénél a betegség kialakulása után 8-10 évvel kezd igazán veszélybe kerülni a láb, ennél sokkal előbb érdemes odafigyelni a megelőzésre, hogy ne kerüljön a cukorbeteg a műtőasztalra.

    Hirdetések

    A cukorbetegség jelentősen gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, ezért a szövődmények között szerepel:

    •    a szívkoszorúér és az agyi erek megbetegedése,
    •    a szemfenék ereinek szűkülése,
    •    a magas vérnyomás,
    •    cukorbeteg láb (keringési zavar és idegrendszeri károsodások az alsó végtagokban),
    •    szürke hályog,
    •    veseproblémák,
    •    potenciazavar.

    A legtöbb szövődmény oka a tartósan rossz anyagcserehelyzet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ennek kapcsán károsodó ér-, és idegrendszerünk elváltozásai már rengeteg szervünknél okozhatnak problémát, mivel az ér-, és idegpályák teljes testünket behálózzák, és szervezetünk működését alapvetően szabályozzák.

    Első hallásra furcsának tűnhet, hogy még a merevedési problémák és a lábon levő fekélyek, valamint a szürke hályog is erre vezethető vissza a legtöbb cukorbetegnél.
    Ha idegbántalmai vannak a lábán, akkor a tapasztalt fájdalom lehet égő, szúró, zsibbadó jellegű, sokszor olyan apró ingerek válthatják ki, mint a takaró érintése.

    Sokan hajlamosak bemagyarázni maguknak, hogy nincs komoly gond, mert a fájdalomérzés járás közben nem fokozódik, sőt néha még enyhül is. A láb ezekben az esetekben meleg tapintású és vérbőnek tűnik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha nem az idegbántalmak, hanem a keringészavar okozza a cukorbeteg láb problémáit, akkor a hűvös tapintás és a járáskor érzett fájdalom a jellemző. Mindkét esetben komoly a gond.

    Az idegbántalmak miatt a láb lehet érzékeny és fájó, másrészt a tapintás-, a hő- és a fájdalomérzet károsodása következtében gyakran észre sem veszi a beteg a lábat érő kisebb-nagyobb sérüléseket.

    Cukorbetegségben gyakran egyszerre van jelen az érszűkület és az idegbántalom.

    Mindezen elváltozások oka a károsodott mikrocirkuláció, a mikrokeringés, mely Bemer kezeléssel javítható!
     

     Tippek: Hogyan éljünk jól cukorbetegen?


    • Fogadja el, hogy cukorbeteg és azt, hogy változtatnia kell az életmódján!
    • Tanuljon meg minél többet diabéteszéről és annak kezeléséről!
    • Vállaljon felelősséget az egészségének alakulásáért, betegségének öngondozásáért!
    • Állítson maga elé célokat, de ne feledje, hogy megvalósításuk időbe telik!
    • Ossza meg érzéseit családjával, barátaival és segítsen nekik, hogy ők is többet tudjanak a diabéteszről!
    • Legyen pozitív életszemléletű!
    • Legyen rugalmas és tanulja meg beleilleszteni cukorbetegségét az életébe!
    • Találja meg saját „gondozó csapatát”(diabetológus és háziorvos, szakápoló, diabétesz szakápoló, dietetikus, mozgás terapeuta, ha szükséges szociális munkás, pszichológus), akikkel rendszeres kapcsolatban állhat!
    • Kérjen segítséget azon viselkedési szokásainak megváltoztatására, amelyek károsak diabétesz kezelési terve megvalósításához!

    Éljen teljes életet! Ne feledje, hogy az életünket csak 10 százalékban befolyásolja az, ami történik velünk és 90 százalékban az, ahogy reagálunk a velünk történtekre!

    Dr. Havasi Anett, belgyógyász-nefrológus adjunktus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém

    (Dr. Miléder Margit, belgyógyász, diabetológus, klinikofarmakológus főorvos,

    Dr. Vándorfi Győző, belgógyász, diabetológus, lipidológus főorvos,

    Vanderlich Egészségcentrum)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Tények és tévhitek a cukorbetegséggel kapcsolatos szexuális problémákról

    A cukorbetegség gyakori szövődményének számító, igen sokféle formában jelentkező szexuális problémák, zavarok relatíve kevesek előtt ismertek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA