• Felkészülés a felnőttgondozásra

    Szerző:
    WEBBeteg

    Keveset beszélünk róla, pedig minden diabéteszes gyermek és ifjú számára eljön az az idő, amikor menthetetlenül át kell mennie a felnőttgondozásba. Ennek a döntésnek számos olyan sarkalatos pontja van, amely nem biztos, hogy tudatosul bennünk. Néhányat ezekből tehát nem árt megemlíteni.

    Lezárul egy korszak

    A gondolatnak meg kell érnie az érintettben. Van, akit már 16-17 évesen is feszélyez, hogy a váróteremben együtt kell lennie óvodáskorúakkal. Ők kezdeményezni fogják az áttérést. Többen vannak, akik az évek (évtizedek!) alatt oly mértékben megszokták a gyermekváró és -gondozás körülményeit, hogy szinte irtóznak a gondolattól, hogy máshová kell majd menniük. E két véglet között pedig rengeteg és árnyalt átmenet van.

    Gyermekkori cukorbetegség kezelése


    A legfontosabb, hogy a gyermek elfogadja, és - életkorának megfelelő mértékig - megértse a betegségét. Ezek nélkül nem képzelhető el hatékony kezelés!
    A kicsi sikeres kezeléséhez elengedhetetlen a megfelelő, segítő családi háttér, hogy a gyermek tudjon a kérdéseivel, kétségeivel, gondjaival a szülőkhöz fordulni. A kezelés sikerének másik kulcsa a beteg-, és családja tájékoztatásának hatékonysága, valamint a gyermek, a család és a kezelőorvos szoros együttműködése. A családi közösség stabilitásától, intelligenciájától is nagyban függ a terápia hatékonysága.
    Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség kezelése.>>

    Nem csak a diabéteszes számára jelent korszakváltást az átkerülés. A gondozó csapat számára is lezárul egy időszak. Mindannyiunkban átsuhan az eltelt évek megannyi emléke, küzdése, de öröme is. Ugyanis akkor végezzük jól a munkánkat, ha a gondozottakkal kapcsolatban – lehetőleg – pozitív emócióink keltődnek. Jó ez a gondozottnak is, de ez adja az igazi örömöt a gondozó csapat tagjainak is!

    Más körülmények, más elvárások

    Hajlamosak vagyunk mindannyian azt hinni, hogy másutt nem is olyan jól végzik a gondozást. Pedig nincs így! Csak mások a körülmények, az elvárások és a lehetőségek. Nyilván meg kell szokni a felnőtt-váróterem várakozóinak összetételét, az idősebb korosztályt, amelynek tagjai nem annyira közvetlenek, mint a kortársak. Más a belgyógyász elvárása, hiszen felnőtt, önállóan gondolkodó és döntő betegekkel állnak szemben.

    A gyermekgyógyászati ellátók „pátyolgatós” hozzáállása egy felnőtté vált diabéteszest nagy valószínűséggel már inkább zavar, mintsem lelkesít. Ugyanakkor épp az önállóság feltételezése indítja a belgyógyász- diabetológust arra, hogy tanácsot adjon, elvárja a tanács megtartását, és a saját, betegséggel kapcsolatos felelősség meglétére támaszkodjon.

    Nem baj, ha ismerjük, hogy milyen sajátosságai vannak az éppen felnőttkorba kerülő diabéteszesnek. Ezek a tulajdonságok, körülmények ugyanis befolyásolják az átkerülési folyamat tartalmi vonatkozásait.

    Hirdetések

    Csökkenő tudás

    Minél hosszabb ideje tart az állapot, annál több élethelyzetet „vészel át” az ifjú. Eközben, ha nem él az újraoktatási (reedukációs) lehetőségekkel, csökken a tudásszintje. Ez a folyamat esetleg zavaros összefüggések képzésére ad lehetőséget, ami torzíthatja az önmenedzselést. Magabiztossága önámítás veszélyét kelti – csökken a belső kontroll. Végeredményben minden, a kezeléssel kapcsolatos tevékenység inkább rutinná silányul. Ennek a jelenségnek a kivédését szolgálja a folyamatos újraoktatás, ami a gondozó felelőssége és feladata.

    Cukorbeteg gyermekek gondozása


    A gyermekkori cukorbetegség nagyobb részben inzulinhiányon alapuló, ún. 1. típusú diabetes. Ilyenkor az elpusztult inzulintermelő sejtek nem képesek feladatuk ellátására. Ez súlyos anyagcsere összeomláshoz vezet, ha nem vesszük időben észre a tüneteket, és nem kezdjük meg a gyermek kezelését. Ennek három alappillére van, a diéta, az inzulinkezelés és a helyes életmód. Cukorbeteg gyermekek gondozása.>>

     

    Arra hajlamos ifjakban ugyanakkor fokozódik a depresszió, a szorongás mértéke. Bizonytalanok a jövőt, a hivatást, a párválasztást és egyáltalán az életet illetően. Szaporodnak a kilengések: diéta, alkohol, dohányzás, drog(?).

    Összességében: a látszólagos magabiztosság ellenére nőhet a kiszolgáltatottság érzése, amit oldani kell. Kinek? Még a gyermekgondozó személyzetének!

    Zökkenőmentesen

    A fiatal felnőttnek a saját betegségéhez való viszonya is megváltozhat. Néhány gyakori jelenség:

       • a kezelés túl bonyolult és időigényes – az élet pedig felgyorsulni látszik;

       • a terápia technikai nehézségekkel jár: pl. vércukormérés a közösségben, munkahelyen; inzulinpumpa kezelése, levétele, életmódhoz egyeztetése…;

       • nem érti, vagy nem akarja tudatosítani magában (mert nem kellő meggyőzőerővel oktattuk!) a jó kezelés hosszú távú, a késői szövődményeket megelőző hatásának fontosságát;

    Dr. Blatniczky László, a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke


    Dr. Blatniczky László A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Bolyai utcai telephelyén a Gyermekdiabétesz Szakellátás vezető főorvosa. Kiemelten foglalkozik az 1-es típusú diabétesz korai felismerésének lehetőségeivel, az optimális kezelési módszereinek gyakorlati szempontjaival, valamint a diabéteszes gyermekek pszichoszomatikus fejlődésének kérdéseivel. 2002-ben könyvet írt cukorbeteg gyermekek és szüleik számára. A Juvenilis-Diab-Help Alapítvány kuratóriumi elnökeként közel két évtizede segíti, szervezi diabéteszes gyermekek nyári táboroztatását. A Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának elnöke.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

       • a környezet értetlen hozzáállása a betegséghez ronthatja az önmenedzselés hatékonyságát;

       • általában is jellemző, hogy az idő előrehaladásával romlik a betegséghez való viszony.

    Mindezek alapján megállapítható, hogy a serdülő a majdani átadás érdekében igényli a reedukációt és a váltásra történő felkészítést. De a gondozó teamnek is lehetnek igényei: szeretne reális képet kapni az évtizedes munkájáról, és szeretné megnyugtatóan megoldani az átadást.

    Talán száraznak és tudományosnak tűnik a fentebb felsorolt szempontrendszer, de ez nem véletlen. Ha minden érintett jól átgondolja, mire kell felkészülnie, amikor a felnőttgondozásba kerül, egészen biztos, hogy nem fogják „kellemetlen” meglepetések érni. Ugyanakkor a gondozó csapat tagjainak is jó időben el kell kezdenie a tudatos felkészítést a „felnőtt világra”.

    Ha e két folyamat megvalósul és találkozik, biztonsággal jósolható, hogy a gyermekdiabetológiai gondozásból kikerülő fiatal számára zökkenőmentes lesz az új világba, a felnőttek világába történő áttérés.

      Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja


    Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

    Már 25. éve jelenik meg évi hat alkalommal a magazin, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

    Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

    Ma szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

     

    (diabetes.hu - Dr. Blatniczky László)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Cukorbetegségre utaló laboreltérések

    A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Tények és tévhitek a cukorbetegséggel kapcsolatos szexuális problémákról

    A cukorbetegség gyakori szövődményének számító, igen sokféle formában jelentkező szexuális problémák, zavarok relatíve kevesek előtt ismertek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA