• Tünetmentes hipoglikémia - Önt veszélyezteti?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Létezik úgynevezett tünetmentes hipoglikémia, amikor nem jelentkeznek bevezető tünetek, és emiatt nem tud időben beavatkozni a páciens. Hirtelen kialakul a tudatzavar, súlyos esetben akár az eszméletvesztés az agy glukózhiánya miatt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A betegek gyakran nem ébrednek fel hajnalban az enyhe hipoglikémiára, csak a másnapi indokolatlanul magas érték utal rá! A tünetmentes hipoglikémiáról bővültek az információink az úgynevezett folyamatos szöveti glukózmonitorozás által. Az inzulinpumpás betegnél a hason, a pumpával ellentétes oldalon van a zsírszövetbe szúrva a kis érzékelő eszköz, amely 3 percenként méri a szöveti glukózszintet. Segítségével a napi grafikonon megfigyelhető például egy hajnali hipoglikémia után a délelőtti órákban jelentős vércukor-emelkedés is.

    A betegvizitek során fontos mindig megbeszélni,hogy az elmúlt időszakban fordult-e elő hipoglikémia, milyen gyakran és milyen súlyosságú volt. Fel nem ismert hipoglikémiára utalhat, ha a beteg napközben éhségérzetet, szédülést, látászavart, éjjel verejtékben ébredést, reggel fejfájást panaszol. Visszatérő, „megmagyarázhatatlan”magas vércukorszintek vagy a „túl alacsony” HbA1c-érték tünetmentes hipoglikémiákra utalhat. Ilyen esetben még gyakrabban kell ellenőrizni a vércukorszintet! Autóvezetés előtt mindig mérni kell! Fontos elemezni, mi okozza, mi provokálja a rosszulléteket! A környezetnek is tudnia kell, mikor és hogyan tud segíteni a diabéteszesnek! Nagyon nagy szerepe van a betegedukációnak. Ha gyakoriak a hipoglikémiák, magasabb HbA1c-célértéket kell kitűzni!

    Hirdetések

    Mi okozza?

    Ön tudta?

    A 2-es típusú cukorbetegség egyes tanulmányok szerint fokozza az Alzheimer-kór kockázatát. Minél kevésbé van a vércukorszint karban tartva, annál nagyobb a kockázat. A két állapotot összekapcsoló egyik elmélet szerint a cukorbetegség által okozott keringési zavar okozza a demenciát. Egy másik lehetőség, hogy a vérben található túl sok inzulin indít el az agyat károsító folyamatokat.
    Vércukorprobléma állhat az Alzheimer-kór hátterében
    Pácienstanfolyamokon szoktuk mondani, hogy a cukorbeteg olyan lovas, aki három lovon ül egyszerre, és ezeket irányítja. Ezek a „lovak”: az inzulin, a diéta és a mozgás. Arányuk megváltozása okozza a magas, illetve az alacsony vércukorértékekkel járó anyagcsere-kisiklásokat! Ha a beadott inzulinhoz képest kevesebb szénhidrátot fogyaszt a beteg; kihagy egy étkezést, vagy többet mozog, mint általában és nem fogyaszt mellé elég szénhidrátot, megbomlik az egyensúly és hipoglikémia alakul ki!

    Külön meg kell említeni az alkoholt mint hipoglikémiát okozó tényezőt! Az alkohol gátolja a máj cukorraktáraiból a glukóz leadását, ezért ha nem fogyaszt valaki mellé elég szénhidrátot, esetleg még fizikailag is terheli magát (például táncol vagy dolgozik a szőlőben), akkor az hipóhoz vezet!

    Hipoglikémia gyógyszeres kezelésnél

    Bizonyos vércukorszint-csökkentő gyógyszerek a hasnyálmirigy inzulinelválasztását fokozzák. Ezek szedésekor előfordulhat hipoglikémia. A gyógyszerek fejlesztésének célja, hogy minél biztonságosabb készítményeket adhassunk a betegeknek.Nem okoznak hipoglikémiát a metformin, az akarbóz, valamint az úgynevezett gliptinek.

    Veszélyei

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egy 1982–92 között zajlott amerikai vizsgálat igazolta, hogy 1-es típusú diabéteszben jó, vagyis közel normoglikémiás anyagcsere-vezetéssel megelőzhetők a kisereket érintő szövődmények. Ugyanakkor az alacsonyabb HbA1c-értékű csoportban gyakoribbak voltak az enyhe hipoglikémiák. Úgy fogalmaztak akkor, hogy a normoglikémiás anyagcsere elérésének az „ára” a több hipoglikémia.

    Ma azt mondjuk, hogy heti 2-3 enyhe hipoglikémia, ami nem zavarja meg a beteget a napi tevékenységei ellátásában, még megengedhető. Ennél gyakoribb, vagy súlyos hipoglikémia viszont kerülendő és megelőzendő!

    Ismétlődő hipoglikémiák esetén nőhet a testsúly, mivel többletszénhidrátot kell bevinni a rosszullét során. Súlyos retinopátia esetén a hipoglikémia látásromlást okozhat. Az alacsony vércukorérték szívritmuszavart provokálhat, ami akár hirtelen halálhoz vezethet. Ezért szívbetegség esetén meg kell elégednünk magasabb HbA1c-célértékkel. A hipoglikémia igen változatos idegrendszeri tünetekkel is járhat, ami esetenként stroke-ot is utánozhat. Diabéteszes beteg neurológiai tünetei esetén fontos ellenőrizni vércukorszintet!

    A leírt veszélyek ellenére ma már a jól képzett cukorbetegeknél nincs akadálya a normoglikémia megvalósításának. Ez három dolognak köszönhető:

    1. korszerű inzulinkészítmények;

    2. megbízható vércukormérő készülék;

    3. megfelelő betegoktatás és együttműködő páciens!

    A vércukormérés terén az innováció folyamatos. Emlékszem, amikor 1990-ben először vettem részt pácienstanfolyamon, még 2 percig tartott egy mérés, vízzel kellett leöblíteni a tesztcsíkot, és több gomb volt a gépen, amit magam is többször összekevertem… A legújabb készülékekkel már valóban laboratóriumi pontossággal végezhető az önellenőrzés, néhány másodperc alatt. Fontos, hogy a vércukormérő az alacsony, vagyis a 4 mmol/l alatti mérési tartományban is pontos eredményt adjon! Szerencsére megfelelő mennyiségű tesztcsík írható fel támogatottan, mivel a biztosító is tudja, hogy a megfelelő mennyiségű mérés a jó anyagcsere elérésének feltétele! Sajnos nem váltanak ki a betegek annyi tesztcsíkot, amennyit a társadalombiztosítás támogatna! Van még tennivalónk ez ügyben a páciensek oktatása terén!

    Összefoglalás

    Nem félni kell a hipoglikémiától, hanem rendszeresen ellenőrizni a vércukorértékeket! Fontos, hogy a cukorbeteg figyeljen szervezete jelzéseire és felismerje a hipoglikémia bevezető tüneteit! Az edukáció során nagy hangsúlyt kell fordítani a hipoglikémia felismerésére, kezelésére és megelőzésére!

      Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja


    Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

    Már 25. éve jelenik meg évi hat alkalommal a magazin, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

    Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

    Ma szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

     
     
    (diabetes.hu - Dr. Rakk Erika)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    A stressz is vezethet cukorbetegséghez

    Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot.

    HgbA1C - Mit jelent az értéke a laborleletben?

    Az A1C-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát véve. Az A1C-tesztet gyakran nevezik hemoglobin A1C, HgbA1c vagy glikohemoglobin tesztnek is. Elsődleges tesztként használják a diabéteszkezelésben és -kutatásban, azonban ritkán nyújt hasznos információt önmagában.

    Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

    Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Ismerje meg a cukorbetegség fő tüneteit, első jeleit!

    A prediabétesz - Milyen tünetek esetén gondoljon rá?

    Prediabéteszről akkor beszélünk, mikor valakinek a vércukorszintje magasabb a normálisnál, de még nem érte el azt a szintet, amikor már 2-es típusú cukorbetegségről beszélünk.

    Inzulinrezisztencia: a cukorbetegség előszobája

    Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy szöveteink a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni inzulin jelenlétében, így jóval magasabb inzulinmennyiségre van szükség a megfelelő vércukor-anyagcsere fenntartásához.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA