A háziorvos tanácsai cukorbetegeknek

Diabetes
megjelent:

Hazánkban mára a cukorbetegség, elő-állapotaival és a már meglévő, de még nem diagnosztizált esetekkel együtt, több mint egymillió embert érint. A cukorbetegek 90 százaléka úgynevezett felnőttkori vagy 2-es típusú diabéteszes.

A cukorbetegség jelentőségét széles néprétegeket érintő előfordulása mellett súlyos szövődményei adják. A gondozás célja, hogy ezeket a súlyos szövődményeket elkerüljük, és a cukorbetegek minél tovább, minél jobb egészségi állapotban, minél jobb életminőségben éljenek. Mint minden betegség, a diabétesz esetén is jobb a betegséget elkerülni, mint gyógyítani.

12 pontnyi veszély

Ezért első tanácsom a megelőzésre vonatkozik: helyes életmóddal, megfelelő, kalóriaszegény táplálkozással, hetente 150 perc (5×30 perc) dinamikus testmozgással, kocogással, vagy kerékpározással a 2-es típusú cukorbetegség az esetek jelentős részében megelőzhető.

Amikor a cukorbetegség már kialakult, jó idejében felismerni, mert a jókor elkezdett, megfelelő kezeléssel a szövődmények megjelenése késleltethető vagy szerencsés esetben elkerülhető. A korai diagnózis érdekében tanácsos a kockázati tényezőket felmérni. Erre alkalmas a FINDRISK kérdőív, amely egyszerű kérdésekre adott válaszok alapján – életkor, testsúly, testmagasság által számított testtömegindex, haskörfogat, korábban diagnosztizált betegségek, például magasvérnyomás-betegség vagy a szénhidrát-anyagcsere korábbi zavara, a családban előforduló cukorbetegség, rendszeresen végzett testmozgás, zöldségfogyasztás – egy pontrendszer segítségével a betegség kockázata felmérhető.

Amennyiben a FINDRISK kérdőívre adott válaszokon összegzett pontszám alapján 12 vagy annál több pontot kapunk, a cukorbetegség kockázata már olyan mérvű, hogy tanácsos szűrővizsgálatot végezni 120 perces orális glukóztolerancia-teszt segítségével. Ezt a tesztet háziorvosunk kérésére egyszerűen el tudják végezni a laboratóriumban. A vizsgálat egy éhomi, majd 75 g előre kimért glukóz elfogyasztása után 2 órával mért újabb vércukorvizsgálatból áll. A két érték alapján el tudja dönteni háziorvosunk,hogy van-e cukorbetegségünk vagy annak valamilyen előállapota.

Célértékek

Amennyiben megszületett a cukorbetegség diagnózisa, nagyon fontos az azonnal elkezdett, célértékirányú kezelés. A célértékeket a vércukorszint, az átlagos vércukorértékkel párhuzamosságot mutató HbA1c, a vérzsírok, a vérnyomás és nem utolsósorban az elérendő testsúly vonatkozásában határozzuk meg.

A megfelelő célokat a gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelés segítségével érjük el. Ez utóbbi legalább olyan fontos, mint a gyógyszeres kezelés, elemei a megfelelő táplálkozás és a testmozgás, a dohányzás elhagyása. A cukorbeteg táplálkozás-terápiájának alapja, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot naponta 5-6 alkalommal kell elfogyasztani, meghatározott kalóriabevitel mellett. A túlsúlyos 2-es típusú cukorbetegeknél – általában egyénre szabottan – jelentős kalóriamegszorítást is szoktunk javasolni. Például egy középkorú, mozgásszegény életmódot folytató, túlsúlyos 2-es típusú cukorbeteg nőnek tablettás kezelés mellett általában 150 g szénhidrát-bevitelt szoktunk ajánlani napi 5 étkezésre elosztva, 1200–1300 kcal keretben. Napi 100 g szénhidrát és 1000 kcal alatti bevitelt csak az önmagában életmódkezelt, gyógyszert még nem szedő betegeinknél engedélyezünk, megfelelő orvosi kontroll mellett.

A gyógyszeres kezelést első lépésben háziorvosunk határozza meg, általában valamilyen metformintartalmú gyógyszerrel, feltéve, hogy nincs ellenjavallata. A mellékhatások elkerülésére a dózist lassan emelkedő adagban érdemes felépíteni.

Ellenőrzés

Ahhoz, hogy az életmódunk, a diétánk és gyógyszerünk hatását le tudjuk mérni, célszerű rendszeresen ellenőrizni a vércukorszintünket.A kontrollt már az életmóddal kezelt betegeinknél is ajánljuk, a tablettával vagy injekciós készítményekkel kezelteknek még inkább. A mérés technikáján kívül nagyon fontos elsajátítani a mérés időpontjainak tervezését, egy mérési stratégia kidolgozását.

Szintén fontos, hogy ismerjük a beteg vércukorszintjeit a főétkezések előtt és másfél órával utána, valamint lefekvés előtt. Ha ezt 3 napon át ismételjük, egy 21 pontos vércukorgörbét kapunk, amely teljes képet ad a beteg anyagcsere-állapotáról. Ennek birtokában kezelőorvosunk – a beteggel együtt értékelve – rá tud világítani az életmódból adódó problémákra, és meg tudja választani a megfelelő gyógyszert. Amennyiben betegünk ritkábban tud csak mérni, akkor is nagyon fontos, hogy törekedjünk a különböző napszakokban történő mérésekre és az étkezés előtti és utáni „párok”-ra.

A cukorbetegség élethosszig tartó gondozást igényel. A vércukorértékeken túl rendszeresen ellenőrizni kell a testsúlyt, a vérnyomást, a vérzsírértékeket.Szűrni kell a veseszövődményeket, ennek érdekében évente legalább egyszer gyűjtött vizeletből célszerű a fehérjeürítést meghatározni, valamint szemfenékvizsgálatot és az ér-, valamint az idegkárosodás szűrésére lábvizsgálatot végezni.

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes magazin 2013/5

Már 25. éve jelenik meg évi hat alkalommal a magazin, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

(Diabetes - Dr. Oláh Ilona)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.