• Cukorbetegség - A háziorvos tanácsai

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hazánkban mára a cukorbetegség, elő-állapotaival és a már meglévő, de még nem diagnosztizált esetekkel együtt, több mint egymillió embert érint. A cukorbetegek 90 százaléka úgynevezett felnőttkori vagy 2-es típusú diabéteszes.

    A cukorbetegség jelentőségét széles néprétegeket érintő előfordulása mellett súlyos szövődményei
    adják. A gondozás célja, hogy ezeket a súlyos szövődményeket elkerüljük, és a cukorbetegek minél tovább, minél jobb egészségi állapotban, minél jobb életminőségben éljenek. Mint minden betegség, a diabétesz esetén is jobb a betegséget elkerülni, mint gyógyítani.

    12 pontnyi veszély

    Ezért első tanácsom a megelőzésre vonatkozik: helyes életmóddal, megfelelő, kalóriaszegény táplálkozással, hetente 150 perc (5×30 perc) dinamikus testmozgással, kocogással, kerékpározással a 2-es típusú cukorbetegség az esetek jelentős részében megelőzhető.
     

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amikor a cukorbetegség már kialakult, jó idejében felismerni, mert a jókor elkezdett, megfelelő kezeléssel a szövődmények megjelenése késleltethető vagy szerencsés esetben elkerülhető. A korai diagnózis érdekében tanácsos a kockázati tényezőket felmérni. Erre alkalmas a FINDRISK kérdőív, amely egyszerű kérdésekre adott válaszok alapján – életkor, testsúly, testmagasság által számított testtömegindex, haskörfogat, korábban diagnosztizált betegségek, például magasvérnyomás-betegség vagy a szénhidrát-anyagcsere korábbi zavara, a családban előforduló cukorbetegség, rendszeresen végzett testmozgás, zöldségfogyasztás – egy pontrendszer segítségével a betegség kockázata felmérhető.
    Hirdetések
    Amennyiben a FINDRISK kérdőívre adott válaszokon összegzett pontszám alapján 12 vagy annál több pontot kapunk, a cukorbetegség kockázata már olyan mérvű, hogy tanácsos szűrővizsgálatot végezni 120 perces orális glukóztolerancia-teszt segítségével. Ezt a tesztet háziorvosunk kérésére egyszerűen el tudják végezni a laboratóriumban. A vizsgálat egy éhomi, majd 75 g előre kimért glukóz elfogyasztása után 2 órával mért újabb vércukorvizsgálatból áll. A két érték alapján el tudja dönteni háziorvosunk,hogy van-e cukorbetegségünk vagy annak valamilyen előállapota.

    Célértékek

    Amennyiben megszületett a cukorbetegség diagnózisa, nagyon fontos az azonnal elkezdett, célértékirányú kezelés. A célértékeket a vércukorszint, az átlagos vércukorértékkel párhuzamosságot mutató HbA1c, a vérzsírok, a vérnyomás és nem utolsósorban az elérendő testsúly vonatkozásában határozzuk meg.
     

    Ön tudta?

    A 2-es típusú cukorbetegség egyes tanulmányok szerint fokozza az Alzheimer-kór kockázatát. Minél kevésbé van a vércukorszint karban tartva, annál nagyobb a kockázat. A két állapotot összekapcsoló egyik elmélet szerint a cukorbetegség által okozott keringési zavar okozza a demenciát. Egy másik lehetőség, hogy a vérben található túl sok inzulin indít el az agyat károsító folyamatokat.
    Vércukorprobléma állhat az Alzheimer-kór hátterében
    A megfelelő célokat a gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelés segítségével érjük el. Ez utóbbi legalább olyan fontos, mint a gyógyszeres kezelés, elemei a megfelelő táplálkozás és a testmozgás, a dohányzás elhagyása. A cukorbeteg táplálkozás-terápiájának alapja, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot naponta 5-6 alkalommal kell elfogyasztani, meghatározott kalóriabevitel mellett. A túlsúlyos 2-es típusú cukorbetegeknél – általában egyénre szabottan – jelentős kalóriamegszorítást is szoktunk javasolni. Például egy középkorú, mozgásszegény életmódot folytató, túlsúlyos 2-es típusú cukorbeteg nőnek tablettás kezelés mellett általában 150 g szénhidrát-bevitelt szoktunk ajánlani napi 5 étkezésre elosztva, 1200–1300 kcal keretben. Napi 100 g szénhidrát és 1000 kcal alatti bevitelt csak az önmagában életmódkezelt, gyógyszert még nem szedő betegeinknél engedélyezünk, megfelelő orvosi kontroll mellett.
     
    A gyógyszeres kezelést első lépésben háziorvosunk határozza meg, általában valamilyen metformintartalmú gyógyszerrel, feltéve, hogy nincs ellenjavallata. A mellékhatások elkerülésére a dózist lassan emelkedő adagban érdemes felépíteni.

    Ellenőrzés

    Ahhoz, hogy az életmódunk, a diétánk és gyógyszerünk hatását le tudjuk mérni, célszerű rendszeresen ellenőrizni a vércukorszintünket.A kontrollt már az életmóddal kezelt betegeinknél is ajánljuk, a tablettával vagy injekciós készítményekkel kezelteknek még inkább. A mérés technikáján kívül nagyon fontos elsajátítani a mérés időpontjainak tervezését, egy mérési stratégia kidolgozását.
     
    Szintén fontos, hogy ismerjük a beteg vércukorszintjeit a főétkezések előtt és másfél órával utána, valamint lefekvés előtt. Ha ezt 3 napon át ismételjük, egy 21 pontos vércukorgörbét kapunk, amely teljes képet ad a beteg anyagcsere-állapotáról. Ennek birtokában kezelőorvosunk – a beteggel együtt értékelve – rá tud világítani az életmódból adódó problémákra, és meg tudja választani a megfelelő gyógyszert. Amennyiben betegünk ritkábban tud csak mérni, akkor is nagyon fontos, hogy törekedjünk a különböző napszakokban történő mérésekre és az étkezés előtti és utáni „párok”-ra.
     
    A cukorbetegség élethosszig tartó gondozást igényel. A vércukorértékeken túl rendszeresen ellenőrizni kell a testsúlyt, a vérnyomást, a vérzsírértékeket.Szűrni kell a veseszövődményeket, ennek érdekében évente legalább egyszer gyűjtött vizeletből célszerű a fehérjeürítést meghatározni, valamint szemfenékvizsgálatot és az ér-, valamint az idegkárosodás szűrésére lábvizsgálatot végezni.

      Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja


    Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

    Már 25. éve jelenik meg évi hat alkalommal a magazin, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

    Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

    Ma szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

     
     
    (diabetes.hu - Dr. Oláh Ilona)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Cukorbetegség kvíz

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél. Akiknél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, gyakran nem is tudnak róla. Ön ismeri a cukorbetegség főbb tüneteit, velejáróit? Töltse ki tudástesztünket!

    Szénhidrátszámolás: nem bonyolult, de gyakorlást igényel

    A szénhidrátszámolás segíthet abban, hogy a nagyobb vércukor-ingadozásokat elkerülje, vércukra zömében 4 és 8 mmol/l között legyen. Az inzulinadagot - ha inzulint szükséges adnia - a fogyasztani kívánt szénhidrátmennyiséghez pontosabban tudja majd igazítani, ha jól számol.

    Inzulinkezelési sémák

    Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

    HgbA1C - Mit jelent az értéke a laborleletben?

    Az A1C-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát véve. Az A1C-tesztet gyakran nevezik hemoglobin A1C, HgbA1c vagy glikohemoglobin tesztnek is. Elsődleges tesztként használják a diabéteszkezelésben és -kutatásban, azonban ritkán nyújt hasznos információt önmagában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA