• Orvosi vélemény: az édesítőszerek jelentősen javítják a diabéteszes betegek életminőségét

    Szerző:
    WEBBeteg

    10-ből 9 orvos véli úgy, hogy az édesítőszerek jelentősen javítják a cukorbetegek vagy a fogyókúrázók életminőségét – derül ki a Szinapszis Kft. egy friss, háziorvosok és szakorvosok körében végzett kutatásából.

    A szakirodalomban fellelhető adatok alapján tényként állapítható meg, hogy Magyarországon magas az elhízottak valamint a diagnosztizált és diagnosztizálatlan cukorbetegek aránya. A probléma szempontjából fontos az életmód és azon belül a helyes étrend fontosságának hangsúlyozása, amely utóbbi betartása esetenként nem csak mennyiségi, de minőségi változtatásokkal is jár az érintettek részéről. Ilyen esetben az édesítőszerek javíthatják az étrend élvezeti értékét és ezen keresztül az életminőséget.

    Hirdetések

    November 14. a Diabétesz Világnapja, és ebből az alkalomból a Szinapszis Kft. az orvosok és a lakosság körében vizsgálta az édesítőszerekkel kapcsolatos véleményeket, tapasztalatokat. A felmérések tanulságai szerint egy fő különbség, hogy míg a lakosság körében pozitív vagy semleges az attitűd a cukorpótlókkal szemben, addig az orvosok körében kifejezetten kedvező, sokan a terápiás gyakorlat részének nevezik ezeket a termékeket, és több beteg esetében is indokoltnak éreznék azok alkalmazását. Nem meglepő, hogy a szakemberek körében magasabb a szerek ismertsége is, mint a lakosság esetében, ugyanakkor az érdeklődési attitűd, a téma iránti nyitottság mindkét célcsoportnál relatíve magas.

     

    Az édesítőszerek szakmai megítélése pozitív

    A kutatásokról


    A Szinapszis Kft. 2012 augusztusában online, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta az orvosok édesítőszerekkel kapcsolatos tapasztalatait, véleményét (n=122 háziorvos, n=38 belgyógyász, n=20 diabetológus). A minta régió és településtípus alapján reprezentatív. A felméréssel egy időben telefonos, kérdőíves kutatás keretében a hazai lakosok tapasztalatait is mértük. A minta (n=514) életkor (18+), nem, régió és településtípus alapján reprezentálja a felnőtt lakosságot.

    Összességében mind a háziorvosok, mind a szakorvosok véleménye pozitív az édesítőszereket illetően: minden második megkérdezett szakmai szempontból hasznosnak, további 46 százalékuk többé-kevésbé hasznosnak tartja a cukorpótlók alkalmazását. A válaszadó szakemberek 90 százaléka van azon a véleményen, hogy az édesítőszerek jelentősen javíthatják a betegségben vagy elhízásban érintettek életminőségét, 80 százalékuk pedig kisebb-nagyobb mértékben terápiás gyakorlatának is tekinti ezeket.

    A gyakorlatban jellemzőbb, hogy meglévő panasz esetén javasolják ezen termékek alkalmazását, de magas azon esetek aránya (21%), amikor prevenciós céllal teszik ezt, hiszen a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében az édesítőszereknek az összes energiabevitel csökkentésén keresztül jelentős szerepe lehet.

    Részben hasonló véleményen az orvosok és a lakosság

    Az orvosi kutatás mellett rövid lakossági felmérésben is vizsgáltuk az édesítőszerekkel kapcsolatos véleményeket, tájékozottságot. Az attitűd vizsgálatból kiderül: mind a szakma, mind a laikus társadalom döntően egyet ért azzal, hogy a cukorpótlók segítenek a testtömeg karbantartásában, illetve azok mértékletes fogyasztása nem káros a szervezetre. Ahogyan azonban az ábrán is látható, ezen állításokkal az orvosok nagyobb mértékben értenek egyet.
    Ugyancsak közel hasonló egyetértési arányok tapasztalhatók a vizsgált két csoportban abból a szempontból, hogy az édesítőszerek alkalmazása egyre népszerűbb Magyarországon, illetve ezen készítmények használata bizonyos szintű egészségtudatosságot is jelent. Ebben az esetben az állításokkal határozottabban egyet értők aránya inkább a lakosság körében volt magasabb.

    Eltérő tájékozottság, eltérő előnyök

    Nem meglepő az sem, hogy az orvosok körében – ellentétben a lakossággal – magas a konkrét cukorpótló szerek ismertsége. Ebben a tekintetben a spontán módon leggyakrabban említettek között a szacharin (42%), az aszpartám (28%), a ciklamát (22%) és a nyírfacukor (17%) szerepel. (A laikusok körében önállóan leggyakrabban említettek között a szacharin (13%) és az aszpartám (5%) fordult elő.)

    A cukorpótlók legfőbb előnyeként a szakemberek inkább a testtömeg karbantartó hatást hangsúlyozták, emellett kiemelték azok pozitív szerepét a diabétesz étrendi kezelésében, illetve a válaszok jelentős része az édesítőszerek egészségre gyakorolt jótékony hatásához kapcsolódott. Ezzel szemben a lakosok főként a cukorbetegségben kifejtett előnyöket hangsúlyozták, de érdekesség, hogy viszonylag gyakori volt az egyéb praktikus okok említése (pl. jobb íz vagy olcsóbb, gazdaságosabb kiszerelés).

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Már a vásárlásnál figyelünk rá

    Az élelmiszerek vásárlása során egyébként a lakosság főként azok lejárati idejére fordít figyelmet (90%-uk minden, vagy a legtöbb termék esetében megnézi azt). Sokan, az emberek mintegy fele figyeli ugyanakkor azt is, hogy az általa vásárolni kívánt termék cukrot vagy édesítőszert tartalmaz-e, 40 százalékuk pedig a termékben lévő cukor mennyiségére kíváncsi. (Összességében a válaszadók közel 50 százaléka alkalmaz édesítőszert, jellemzően mind ételekben, mind italokban.)

    (Szinapszis Kft.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Lehet 1-es típusú cukorbeteg felnőttként is

    Az 1-es típus cukorbetegséget gyakran gyerekkori diabetes-nek is hívják, ám az elnevezés megtévesztő, ugyanis felnőttként is ugyanúgy diagnosztizálásra kerülhet. Hogy milyen tünetek utalhatnak rá, és hogy miként lehet kezelni, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott felvilágosítást.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA