• Diabétesz Világnap 2012.

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ENSZ az AIDS Világnapja után 2006. decemberében a Diabétesz Világnapot is hivatalosan felvette világnapjai listájára. Azóta minden év november 14-én az egyébként is figyelmet érdemlő cukorbetegség és annak megelőzése kerül középpontba. Ennek kapcsán röviden összefoglaljuk a diabétesszel kapcsolatos legfontosabb, alapvető tudnivalókat.

    Az édesítőszerek javítják a cukorbetegek életminőségét


    10-ből 9 orvos véli úgy, hogy az édesítőszerek jelentősen javítják a cukorbetegek vagy a fogyókúrázók életminőségét – derül ki a Szinapszis Kft. egy friss, háziorvosok és szakorvosok körében végzett kutatásából. Bővebben a kutatásról és az édesítőszerek szerepéről>>

    A Diabétesz Világnap mottója ugyanaz marad, mint a korábbi években: „Diabétesz edukáció és prevenció.” Az idei év jelmondata pedig a következő: „Óvjuk jövőnket!”.

    Az idei kampány célja a jövő generációk egészségének megőrzése. Ennek érdekében nagy hangsúlyt fektet a tájékoztatásra, ismeretterjesztésre és megelőzésre, továbbá igyekszik felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a cukorbetegség rohamos terjedése milyen hatással lehet az egész világra.

    Hirdetések

    A kampány legfőbb üzenetei a következők:

    • Mindenki számára meg kell teremteni a lehetőséget a cukorbetegséggel kapcsolatos alapvető ismeretek megszerzésére!
    • Életmódunk veszélyezteti egészségünket
    • A cukorbetegeket megbélyegzik, hátrányos megkülönböztetéssel kell megküzdeniük

    A diabétesz gyógyszeres kezelése


    A cukorbetegség gyógyszeres kezelését akkor érdemes elkezdeni, ha az életmód-változtatás és az étrendi tanácsok betartása mellett nem következett be javulás a kóros laborértékekben. A diabétesz gyógyszeres kezelése>>

    Segítsen Ön is! Beszéljünk nyíltan a cukorbetegségről!

    Néhány szóban a cukorbetegségről

    A diabetes mellitus elnevezés több anyagcsere-betegséget takar, melyek közös jellemezője, hogy magas vércukorértékekkel (hyperglikémai) járnak.

    A kezeletlen cukorbetegség szövődményei érinthetik a szemet, a veséket, az idegrendszert, a szívet, az agyat és az ereket.

    A cukorbetegségnek több formája létezik, ezek közül a legismertebb az 1-es és a 2-es típus.

    Az 1-es típusú cukorbetegség inzulinhiány következtében alakul ki. A test saját antitestjei elpusztítják a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Ez a klasszikus inzulinhiányos cukorbetegség, ami rendszerint gyermek-vagy fiatalkorban alakul ki, ezért fiatalkori (juvenilis) diabétesznek is nevezik. Mivel autoimmun betegségről van szó, és nem ismertek a kiváltó okok, nem létezik biztos módszer a megelőzésre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A 2-es típusú cukorbetegség oka részben a csökkent inzulinrezisztencia, másrészt az inzulintermelő sejtek „kimerülése” az éveken át tartó inzulintúltermelés következtében. A betegség főleg felnőtt- vagy időskorban kezdődik, de túlsúlyos gyerekeknél is kialakulhat. A betegség fő rizikófaktora a túlsúly, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

    A cukorbetegség ritka formája a terhességi diabétesz és a 3-as típusú diabétesz. A más betegségek szövődményeként jelentkező másodlagos diabétesz rendkívül ritka betegség. A terhességi cukorbetegség megelőzéséért sokat tehet a kismama, ha egészségesen étkezik és terhelhetőségéhez mérten eleget mozog.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: welt-diabetes-tag.de)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Kékben a diabétesz ellen - Diabétesz Világnap

    Az ország orvosi egyetemeinek hallgatói ismert személyiségekkel az ország négy nagyvárosában (Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs) élőláncból formálták meg a Diabétesz Világnap szimbólumát, a kék kört.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA