• Megduplázódott a cukorbeteg szülő nők száma

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hat év alatt megduplázódott az Egyesült Államokban azoknak a nőknek a száma, akik cukorbetegként szültek gyermeket. Eredményeiket a kaliforniai kutatók több mint 175 ezer olyan nő adataiból nyerték, akiket 1999 és 2005 között vizsgáltak meg.

    A kutatás eredményei szerint 2005-ben a szülőanyák között kétszer annyi volt a terhessége előtt diabétesszel diagnosztizált nő, mint 6 évvel korábban. Arányukat nézve a többségük, 52 százalék latin-amerikai, 26 százalékuk európai, 11 százalék ázsiai, 10 százalék pedig afro-amerikai származású.

    Hirdetések

    A kutatás vezetője, Jean Lawrence szerint egyre több az olyan nő, akinek a szülőképes korba lépve cukorbaja van, mivel az amerikai társadalomban sok az elhízott. "Az 1-es típusú (veleszületett) diabeteszt nem tudjuk megelőzni, de a 2-es típusú (felnőttkori szerzett) cukorbaj kockázatát már a szülőképes kor előtt csökkenteni kell, az egészséges táplálkozással és az aktív életmóddal" - mondta az orvos. 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók szerint a terhesség előtti diabetesz veszélyesebb a kismamára és a gyermekre is, mint a terhességi cukorbetegség, amely az esetek 8 százalékában alakul ki, és a szülés után általában el is múlik. Azoknál a nőknél, akik már a terhesség előtt cukorbetegek voltak, gyakoribb volt a vetélés, a halva szülés, a gyermekeiknél pedig a fogyatékosság.

    Ezért a kutatók azt tanácsolják a gyermekre vállalkozó cukorbeteg nőknek: a teherbe esés előtt állíttassák be egy orvossal a vércukrukat, a kövérek pedig az áldott állapot elött adjanak le pár kilót.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Cukorbetegség kvíz

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél. Akiknél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, gyakran nem is tudnak róla. Ön ismeri a cukorbetegség főbb tüneteit, velejáróit? Töltse ki tudástesztünket!

    Súlyos betegség tünete lehet a rossz lehelet

    A rossz szagú lehelet azon túl, hogy igen kellemetlen a vele együtt élőnek, sőt még távolabbi környezetének is, számos betegség tünete is lehet.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA