• Cukorbetegség (diabétesz)

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2017-02-27 20:09
    Inzulin
    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és 2-es típusú diabétesz között?
    Egészségmegőrzés
    Cukorbetegközpont
    2017-11-14 21:41
    Minden év november 14-e ünnepeljük a Diabetes Világnapot, melynek során megpróbálják felhívni az emberek figyelmét a cukorbetegségre. Ennek apropójából egy interjút készítettünk dr. Porochnavecz Mariettával, a Cukorbetegközpont diabetológusával, akitől megtudhatjuk, vajon kik közül kerül ki a legtöbb cukorbeteg, mikor fedezik fel általában a betegséget, valamint hogy mit üzen a szakember a diabetes-ben szenvedőnek.
    Betegségek megértése
    Budai Endokrinközpont - Prof. Balázs Csaba, belgyógyász, immunológus, endokrinológus
    2017-11-14 09:41
    A felsorolt betegségek gyanúja esetén, a terheléses vércukorvizsgálat helyett elvégezhető az adiponektin értékének meghatározása. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondta, hogy a korábbinál lényegesen egyszerűbb és az érintettek számára kevésbé megterhelő vizsgálathoz elegendő egy vérvétel, és nem szükséges a sok esetben kellemetlen mellékhatásokat okozó cukoroldat elfogyasztása.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Dobi Gyöngyi
    2017-11-14 07:38
    A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
    2017-11-12 13:11
    A cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere összetett zavara, amely kezeletlenül az egész szervezetre kiterjedő következményekkel, szövődményekkel járhat. A diabetes mellitus során sokfajta, többnyire nem specifikus bőrjelenség keletkezhet, amelyek olykor megelőzik a betegség egyéb jeleit.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - T.A.
    2017-11-11 22:42
    A merevedési zavar az érelmeszesedés figyelmeztető előjele. Az erekciós problémák általában az éppen kialakuló ateroszklerózisra utalnak. A potenciazavar azt is jelezheti, hogy az érelmeszesedés már kialakult a szív vagy az agyi artériákban is.
    Betegségek megértése
    Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém
    2017-11-04 16:00
    A depresszió előfordulása cukorbetegeknél kétszer gyakoribb, mint az átlagnépességben. Egy felmérés szerint a pszichés betegségben is szenvedő diabéteszeseknek csak 17,8 százaléka kap megfelelő kezelést depressziójára, mert nem kerül diagnosztizálásra.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
    2017-11-01 09:41
    A 2-es típusú cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek fele nem is tudja magáról, hogy diabéteszes.
    Élet betegséggel
    Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
    2017-10-31 13:11
    A menopauza érkezése már önmagában nagy változásokat eredményez a szervezetben és több folyamatra is hatással van, így vannak olyan betegségek és állapotok, melyek nagyobb eséllyel alakulnak ki ekkor.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2017-10-28 09:41
    A stressz a cukorbetegség egyik rizikófaktora, emellett számos szív- és érrendszeri betegségé is, így ezek együttesen növelik számos betegség - például a szívinfarktus és a stroke - előfordulási gyakoriságát, súlyosbítják azok kimenetelét. A stressz lehet fizikai vagy mentális.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
    2017-10-24 20:09
    A cukorbetegség gyógyíthatatlan kór, amely kezelés hiányában súlyos következményekhez vezethet. Kezelni lehet, s annak ellenére, hogy mindennapos, szigorú odafigyelést igényel, együtt élni sem lehetetlen vele. Tamási Balázs 20 éve cukorbeteg, három éve pedig inzulinpumpával él, mégis azt mondja, nem kell kétségbeesni, ha az orvos cukorbetegséget diagnosztizál.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!