• Cukorbetegség (diabétesz)

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2017-02-27 20:09
    Inzulin
    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és 2-es típusú diabétesz között?
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2018-02-16 05:21
    A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2018-02-13 05:21
    A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) a szervezet anyagcseréjének örökölhető, krónikus megbetegedése. Két nagy csoportot különíthetünk el: az 1-es típust, melyre az inzulin hiánya jellemző, illetve a 2-es típust, melyben inzulinrezisztencia van, azaz csökken az inzulin iránti érzékenység.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2018-02-12 14:55
    Az életmód-terápia a cukorbetegség kezelésének sarokköve. Akár a gyógyszeres kezelés mellett vagy önmagában is fontos szerepet játszik a diabétesz kezelésében.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál
    2018-02-11 18:56
    Az inzulinkezelés elkezdésének több módja lehetséges a 2-es típusú cukorbetegek esetében. El lehet kezdeni a meglévő tablettás kezelés mellett, az úgynevezett bázisinzulin kezeléssel.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    2018-02-09 13:11
    A cukorbetegség a felnőtt lakosság körében a fejlett világban a leggyakoribb vaksági ok. A csak egy kis cukrom van felfogás nem helyén való. Cukorbetegség esetén az egész életét ennek megfelelően kell átszervezni, átértékelni.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2018-02-08 17:25
    Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy az inzulinérzékeny szövetek inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni, aminek eredménye, hogy a normális biológiai válasz létrejöttéhez jóval magasabb inzulinmennyiségre van szükség.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2018-02-07 11:25
    Napjainkban az orvostudomány fejlettségének, azaz a korszerű aneszteziológiának és az inzulinterápiának köszönhetően nem jelent akadályt a cukorbetegek műtétre való felkészítése.
    Élet betegséggel
    Dr. Vándorfi Győző, belgyógyász, diabetológus, lipidológus főorvos, Vanderlich Egészségcentrum
    2018-02-02 13:11
    Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Az alábbi vizsgálatok segítségével diagnosztizálható a betegség, feltérképezhetőek az anyagcserehelyzet mutatói és a szövődmények megléte.
    Betegségek megértése
    Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
    2018-02-02 10:43
    Gyakran mondják a cukorbetegség diagnózisa alkalmával, hogy a cukoranyagcsere-zavar már 5-10 éve fennállhat. Gyakorlatilag az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot.
    Élet betegséggel
    Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
    2018-02-01 13:11
    Akár teherbe szeretne valaki esni, akár nem, fontos, hogy ha a normálisnál eltérő a ciklusa, mindenképp vizsgáltassa ki magát, ugyanis akár súlyos betegséget is jelezhet! Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondása szerint meglehet, hogy cukorbetegség áll a hátterében.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!