A kálium-citrát segíthet a csontritkulás kezelésében

Medipress
megjelent:

A Baseli Egyetem kutatói szerint a kálium-citrát hatásos lehet nemcsak a csontritkulás megelőzésében, hanem kezelésében is. A nyugati világ táplálkozási szokásai savas közeget teremtenek a szervezetben. Ez az állapot kalciumot von el a csontokból, így csontritkuláshoz vezethet.

Egy átlagosan táplálkozó egészséges felnőtt szervezetének sav-bázis egyensúlya minimális mértékben savas irányba tolódik. Az életkor előrehaladtával a vesék funciója beszűkül, a húgysav kiválasztása csökken, így ez az állapot rosszabbodik.

Dr. Reto Krapf és munkatársai azt vizsgálták, vajon a naponta adagolt, lúgos kémhatású kálium-citrát képes-e ellensúlyozni a sav-bázis egyensúly eltolódását. Vizsgálatukba 201 egészséges, normál csontsűrűségű időst vontak be. A résztvevőket két csoportar osztották, az egyik két éven át napi 60 mmol kálium-citrátot, míg a másik csoport tagjai placebót (hatóanyag nélküli készítmény) kaptak.

Két év múlva csontsűrűség-mérés és nagyfelbontású CT-vizsgálat történt. Az eredmények szerint a kálium-citrát képes volt ellensúlyozni a savas közeget, és a placebóval szemben számottevő mértékben és biztonságosan növelte a csontsűrűséget is. „Emellett felfedeztük, hogy a csontok szerkezete is pozitív irányba változott. Tehát nemcsak a csontok sűrűsége, hanem minősége is javult.” – mondta Dr. Krapf.

Csontritkulás (oszteoporózis)
Az oszteoporózis leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a csonttörés. Leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjait érinti. Bár a legtöbb beteg viszonylag jól kezelhető műtétileg, a combnyaktörés jelentős mozgáskorlátozottságot és halált is okozhat a műtét utáni szövődmények miatt.
A csontritkulásról rászletesen

Medipress

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.