• Csonterősítő gyógyszer növelheti a nyelőcsőrák kockázatát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint megduplázódhat a nyelőcsőrák kockázata, ha a biszfoszfonát típusú csontritkulás elleni gyógyszert öt évnél tovább szedjük.

    A szakemberek hangsúlyozták, hogy bár az eredmények aggodalomra adnak okot, nem szükséges, hogy az orvosok és a páciensek azonnal megváltoztassák a csonterősítőként alkalmazott biszfoszfonátokkal kapcsolatos gyakorlatukat.

    Hirdetések

    Mint Jane Green kutatásvezető kiemelte, a nyelőcsőrák igen ritkán fordul elő, így a kockázat megkétszereződése még mindig alacsony rizikónak számít.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A The British Medical Journal című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmány szerint Európában és Észak-Amerikában a 60-79 éves korosztályban a nyelőcsőrák gyakorisága 1 ezrelék, az öt évnél hosszabban tartó biszfoszfonát hatóanyagú gyógyszer szedése pedig ezt az arányt mintegy 2 ezrelékre emelte.

    A kutatásban - egy brit egészségügyi adatbázis felhasználásával - átlagosan nyolc évig követtek nyomon 3 ezer nyelőcsőrákban szenvedő pácienst, majd adataikat összehasonlították 3 ezer e betegség nélkül élő ember adataival. Áttekintették 10 ezer bélrákos, valamint 2 ezer gyomorrákos ember adatait is, de nem találtak megnövekedett kockázatot azok között, akik a csonterősítő gyógyszert szedték azokhoz képest, akik nem.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    Ritkul, törik? Tegyen a csontritkulás ellen!

    A csontritkulás sokáig tünetmentes, ám már a korai szakaszban is szűrhető és kezelhető. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint a megfelelő terápiákkal és életmóddal az életminőség jelentősen javítható.

    A csontritkulás megelőzhető!

    A csontritkulás megelőzése akkor lehet eredményes, ha már fiatalkorban elkezdődik. A másodlagosan kialakuló, valamilyen egyéb alapbetegséghez társuló csontritkulás esetében az alapbetegség időbeni és megfelelő kezelése jelenti a hatékony megelőzést.

    Csontritkulásos betegek gyógytornája

    A csontritkulás kezelésének egyik alappillére a testmozgás. A megfelelő típusú torna ugyanis elősegíti a csontok, a vázizmok erősödését. A mozgás során javul a szervezet vérellátása is, így a csontok optimális felépítéséhez szükséges ásványi anyagok is könnyebben beépülnek. A következő gyakorlatokat azoknak ajánljuk, akiknek csontritkulás betegségük már előrehaladott állapotban van.

    Hogyan előzhető meg a csontritkulás kialakulása?

    Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA