A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

szerző: Dr. Nagy Ildikó, neurológus - Oxygen Medical
frissítve:

A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

Az alacsony kalciumszint memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag. A szervezet kalcium tartalmának 99 százaléka a csontokban található. A fogak és a csontozat felépítése mellett döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a hormonképződés, a véralvadás, a vérnyomás szabályozásában és néhány enzim megfelelő működésében.

Az alacsony kalcium (Ca) szint kiváltó okai

A szervezet bonyolult mechanizmusok során szabályozza a kalcium normál szinten tartását. A szabályozási folyamat bármely szintjének károsodása a vér kalciumszintjének csökkenését eredményezheti:

  • a mellékpajzsmirigy-hormon hiánya vagy szintjének csökkenése: pl. pajzsmirigy műtét közben sérül a mellékpajzsmirigy is, veleszületetten hiányzik.
  • D-vitamin-hiány: hiányos táplálkozás, napozás hiánya, bélben történő felszívódás zavara.
  • vesekárosodás
  • bélbetegségek, heveny hasnyálmirigy-gyulladás
  • magnéziumcsökkenés: elégtelen bevitel vagy károsult felszívódás.
  • csökkent kalciumbevitel
  • bizonyos gyógyszerek: hashajtók, epilepszia ellenes szerek egy része

A kalcium felszívódása és a D-vitamin kapcsolata

A mellékpajzsmirigyben termelődő parathormon a csontok fokozott bontásával és az aktív D-vitamin képzésének elősegítésével növeli a kalciumszintet. A D-vitamin a kalcium bélből való felszívódását, és a vizelettel való kiválasztás csökkenését segíti.
A napi ajánlott mennyiségű D-vitamin megfelelő kalciumszintet biztosít az egészséges csontozat kialakításához, viszont túl nagy mennyiségben még a csontokból is felszabadítja a kalciumot, ezért nem szabad túlzásba vinni szedését.
Hiányában szinte biztosan nem szívódik fel elég kalcium. Az alacsony kalciumszint izomgörcsöket, izomfájdalmat, érzészavarokat okozhat, mert fokozódik az idegek és az izmok ingerelhetősége, vagyis kisebb ingerekre hevesebben reagálnak. Hosszú távon csontritkulás alakul ki elegendő mennyiségű kalcium nélkül.

A kalcium felszívódása és a D-vitamin kapcsolata

Idegrendszeri tünetek

Az alacsony kalciumszint gyakran tünetmentes, de az alapbetegség néhány tünete felhívhatja rá a figyelmet. Ilyen lehet például a szürkehályog, idült candidiasis, agyban a törzsdúcok meszesedése.

A vér kalciumszintjének lassú, fokozatos csökkenése memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat okozhat.

A kalcium szintjének súlyos csökkenése egy jellegzetes tünet együttest vált ki, amelyet tetania néven ismerünk.

Tünetei az ajakban, nyelvben, ujjakban, lábakban jelentkező zsibbadásérzés, a kezek és lábak izomgörcse, amely speciális tartáshoz vezet (őzfejtartás), általános izomfájdalom és arcizomgörcs, súlyos esetben a gégeizmok görcse és általános görcsök is felléphetnek - magyarázza dr. Nagy Ildikó, neurológus.

A kórkép leggyakrabban fiatal és középkorú nőknél fordul elő. Gyakorisága nő a fokozott kalciumbevitelt igénylő állapotok időszakában, a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt.

Kalcium és székrekedés

Székrekedés kialakulása esetén fogyasszon több folyadékot és próbáljon meg rostdúsabb étrendre áttérni! Nézze meg azt is, milyen kalcium készítményt használ, mivel a kalcium foszfát és a kalcium citrát kevésbé okoz székrekedést, mint a többi kalcium-só.

Kalciumforrások

A kalciumszint megállapítása vérvétellel történik. D-vitamin-hiányban és idülten fennálló alacsony kalcium szintek esetén a D-vitamint is pótolni kell.
A kiegészítő készítmények mellett a kalcium pótlásáról megfelelően összeállított étrend segítségével gondoskodhatunk:

  • tej és tejtermékek
  • olajos magvak
  • káposzta, brokkoli, karalábé
  • magas kalciumtartalmú ásványvizek
  • búzacsíra

Felnőttek napi kalciumszükséglete 1000 mg, mely a várandósság alatt 1200 milligrammra, a menopauza időszakában 1500 milligrammra emelkedik.

A kalcium beépülését a D-vitamin és a tejcukor segíti, a rostkoncentrátumok túlzott fogyasztása, a túl sok zsiradék és koffein viszont gátolja.

Tovább

(Oxygen Medical - Dr. Nagy Ildikó, neurológus)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.