Mennyi a menopauza során az elegendő mennyiségű kalcium?

Dr. Szamosi Szilvia
szerző: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

Olvastam, hogy nőknél a változó kort követően napi 1500 mg kalcium bevitele ajánlott. Ehhez képest élelemből kb. 600 mg bevitele az átlag. Rendszeresen szedek gyógyszert csontritkulásra. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

Olvastam, hogy nőknél a változó kort követően napi 1500 mg kalcium bevitele ajánlott. Ehhez képest élelemből kb. 600 mg bevitele az átlag. Rendszeresen szedek gyógyszert csontritkulásra. Sajnos az utolsó évben reumás panaszaim is vannak.
Kérdéseim a következők:
1. Ételkiegészítő formájában, a nature min napi 1 tablettával egészítem ki a gyógyszert. Szedhetem-e ezt folyamatosan, vagy igaz az a tézis, mi szerint a gyógyszereket a szervezet felismeri és nem úgy értékesíti mint az ételt, esetleg kőképződéshez vezet akár az ilyen étel-kiegészítők rendszeres szedése?
2. Tudom, hogy a reuma rontja a csonritkulásos állapotot. Mit tegyek, mi a leghatásosabb módszer? Hogy szabadulhatnák meg a reumától? Inkább olyan orvosok érdekelnek, akik elfogadják és alkalmazzák a természetgyógyászatot is a gyógyszerek mellet.
3. Napi 1-2 presszó kávé akadályozza-e a kálcium felszívódást? A koffein a gyógyszeres kálcium felszívódását gyengíti, vagy az élelemben levő kálciumra is vonatkozik?
4. Este szoktam bevenni 1 szűztea kapszulát, ami enyhén hajt (pajzsmirigy problémám miatt előfordul a székrekedés). A szűztea kapszula akadályozza-e a kálcium felszívódást?

Tisztelt Kérdező!

Kérdésiből és leírásából ítélve nagyon kedveli a természetgyógyászatot, illetve a nem gyógyszernek minősülő táplálék és étrendkiegészítőket.

Úgy gondolom, hogy ezek tényleg fontosak lehetnek a szervezet számára, mert sok olyan természetes anyagot tartalmaznak, amelyek sajnos a manapság kapható élelmiszerek nagy részéből hiányoznak. Ezek hozzájárulnak az anyagcsere egyensúly megtartásához, az immunrendszer erősítéséhez, azonban nem minden betegség kezelésére alkalmasak önmagukban.

Csontritkulás ábra

További problémám még ezekkel a szerekkel kapcsolatban, hogy pl. interneten nincs elég információ arról, hogy pontosan mi az összetételük, vagy ha ez le is van írva, az egyes összetevők mennyisége nincs feltüntetve.

Valóban egy felnőtt ember napi kalciumszükséglete 1000-1500 mg, és az átlag 500-600 mg, amit a táplálékkal elfogyasztunk. Így tehát kiegészítésre van szükség.

1. A fent említett Nature min nem tudom mennyi calciumot tartalmaz, mert közelebbről nem ismerem, csak az összetételét. Károsnak biztosan nem káros, de ha szedi a csontritkulásra a gyógyszert calciummal, az elegendő. Vesekőképződéshez önmagában nem vezet, de ha egyéb hajlamosító tényező fennáll, akkor a túlzott Ca-bevitel mellett már előfordulhat.

2. Ez a szó, hogy reuma, elég tág fogalom, nem tudom, ön mit ért alatta. A degeneratív, kopásos mozgásszervi eltérések önmagukban nem rontják a csontritkulásos állapotot, inkább azok is együttjárnak a szervezet, ízületek öregedési folyamatával, mint a csonttömeg megkevesbedése is. A gyulladásos reumatológiai kórképekben a csontbontás azonban fokozott lehet, mint pl. rheumatoid arthritisben is, illteve szteroid tartalmú gyógyszerek szedése következtében.

A kalcium

A kalcium rendkívül fontos ásványi anyag, azt is mondhatnánk, hogy nélküle nincs élet, ugyanis minden sejtnek, szövetnek szüksége van rá. A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom-összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
A kalcium élettani hatásáról bővebben

3. A koffeinnel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy minden csésze kávé elfogyasztása kb. 100 mg-al emeli a Ca szükségletet naponta, függetlenül attól, hogy étrendi, vagy gyógyszeresen bevitt kalciumról van szó. Ugyanis a koffein vízhajtó hatású, így egyszerű mechanizmus útján, a diuresis fokozásával üríti a szervezetből a calciumot.

4. Nem ismerem sajnos a szűztea kapszula hatásmechanizmusát, de gyanítom, hogy szintén lehet némi vízhajtó, felszívódást gátló hatása, mint ahogy hashajtó hatása is van, és emiatt valószínűleg a kalcium felszívódását is gátolja, tehát nem ajánlanám a használatát hosszú távon.

Lásd még: Kalciumpótlás, kalciumbevitel

(WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.