• A csontritkulást megelőző állapot: csökkent csontsűrűség

    WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
    Szerző:
    WEBBeteg

    Az osteopénia a csontállomány sűrűségének olyan mértékű csökkenését jelenti, amely még nem tekinthető csontritkulásnak (attól kisebb mértékű), de mindenesetre már jelzi, hogy a csontok veszítettek erősségükből.

    Csontépítés és -lebontás: a kényes egyensúly

    Bármilyen meglepő, az emberi test belső vázát adó szilárd csontrendszer nem egy állandó szerkezet. Éppen ellenkezőleg: folyamatos átépülésben van. Ez azt jelenti, hogy a csontokon belül a csontot bontó és építő sejtek, illetve egyéb komponensek állandó küzdelemben vannak egymással. Míg gyermek- és fiatal felnőttkorban a csontépítő mechanizmusok dominálnak, időskorban ez az arány megfordul, és egyre inkább a csont lebontása kerül előtérbe.

    Csontrendszerünk körülbelül 30 éves korunkra éri el fénykorát, ezután rövid ideig még fennmarad a kényes egyensúlybomlás és építés közt, majd 40-45 éves korban elkezdődik a lassú, természetesnek tekinthető csontsűrűség csökkenés.

    Hirdetések

    A csontsűrűség mérése - Hogyan zajlik a vizsgálat?

    Ahhoz, hogy megállapíthassuk, csontjaink milyen állapotban vannak, többféle módszer áll rendelkezésünkre. Természetesen az olyan képalkotó módszerek, mint a CT vagy az MR is alkalmasak lehetnek erre, de a vizsgálattal járó sugárterhelés megspórolható egy sokkal egyszerűbb radiológiai módszer bevetésével, a csontdenzitometriás vizsgálattal. A vizsgálatra használt készülékek a csont ásványi anyag tartalmának mérésére használhatók.

    Bővebben A csontsűrűség mérésének lépései

    A vizsgálathoz rendszerint az alkar csontjait mérik be, de lehetőség van egyéb területek (pl. gerinc, comb) pontos átvizsgálására is. A rutinszerűen végzett alkar-csontsűrűség mérés azonban a legtöbb esetben tökéletesen alkalmas arra, hogy a kapott eredmények alapján, statisztikai számításokkal kalkulálva pontos képet kaphassunk arra vonatkozólag, hogy csontok sűrűsége a páciens korának, nemének megfelelő állapotban van-e.

    A vizsgált során rendszerint három paramétert tartalmaz a lelet:

    • S-score,
    • Z-score
    • T-score

    Az S-score azt mutatja meg, hogy adott csont állapota milyen az átlagos, magyar, fiatalkori csontrendszerhez képest, míg a Z-score arról ad információt, hogy adott csont mennyire tér el az átlagos, korban hozzáillő értéktől. A T-score értéke azt hivatott megmutatni, hogy adott csont mennyire tér el az optimális csonttömegtől: mínusz 1 és az e feletti érték normálisnak tekinthető; mínusz 1 és  mínusz 2,5 közt beszélünk osteopéniáról; mínusz 2,5 alatt pedig már csontritkulás áll fenn.

    Tudjon meg többet! A csontritkulás első jelei

    Hogyan alakulhat ki az osteopénia?

    A csont sűrűségének csökkenése egy bizonyos mértékig sajnos az idő múlásával élettaninak tekinthető. Ugyanakkor léteznek olyan körülmények, amelyek emelkedettebb kockázatot jelentenek az osteopénia és ezzel együtt az oszteoporózis kialakulásának szempontjából:

    • genetikai eredetű fogékonyság: akinél a családi anamnézisben fellelhető a közelebbi-távolabbi rokonok osteopéniás-osteoporotikus érintettsége, annál bizonyítottan nagyobb a kockázat
    • bizonyos betegségek, mint pl. a rheumatoid arthritis
    • dohányzás
    • gyakori alkoholfogyasztás
    • megelőző szteroid-kezelés
    • nemi hormonokkal kapcsolatos endokrin zavarok (alacsony ösztrogén szint nőkben, alacsonyabb tesztoszteron szint férfiakban)

    A csökkent csontsűrűség figyelmeztető jelei

    Az osteopénia nagyon gyakran tünetmentes, és csak egy véletlen csontdenzitometriás vizsgálat vagy egyéb okból elvégzett CT, MR során derül fény a csontok csökkent ásványi anyag tartalmára. Amennyiben panaszt okoz, az elsősorban enyhébb csontfájdalomban, vagy a csontok mérsékelt gyengeségében, ritkán törésében mutatkozik meg, de a törések sok esetben akár rejtve is maradhatnak.

    A csontritkulástól megkülönbözteti az, hogy itt a folyamat még visszafordítható, illetve a tény, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek jóval nagyobb kockázatnak vannak kitéve a csonttörésekkel kapcsolatban.

    A diagnózis felállítása

    Az osetopénia diagnózisa a fentebb említett csontsűrűség mérés eredményei alapján történik. Ez a vizsgálat kiválóan alkalmas a veszélyeztetett csoportok szűrésére is. A vizsgálat akár évente elvégezhető, mely során a folyamat már igen korai szakában kimutathatóvá válik. Ennek jelentőségét az a tény adja, hogy a csontok mérsékelt ásványi anyag tartalom-csökkenése egy ideig még visszafordítható, vagy legalábbis jelentős mértékben lelassítható.

    Hogyan kezelhető az osteopénia?

    Bármilyen hihetetlen, a csontsűrűség csökkenésének mérséklésére az egyik leghatékonyabb módszer a rendszeres, de nem túl megerőltető testedzés. A mozgás képes erősíteni a csontozatot, az edzettség pedig a váratlan esések kockázatát is csökkenti. Emellett mindenképpen fontos a dohányzás, a nagymértékű alkoholfogyasztás kiiktatása. Az étrendet tekintve fokozott kalciumbevitelre (pl. tejtermékek rendszeres fogyasztása) lehet szükség, illetve – amennyiben a laboratóriumi teszt eredménye azt igazolja – a szervezet csökkent D-vitamin-szintjét is érdemes a megfelelő szintre hozni.

    Természetesen léteznek speciálisan erre a panaszra alkalmazott, gyógyhatású készítmények (pl. biszfoszfonátok), ezek azonban vénykötelesek, és annak eldöntése, hogy a páciensnek szüksége van-e rá, mindig egyedi elbírálás alapján történik, rendszerint a szakorvosi rendelőben.

    A betegek kilátásai és a megelőzés lépései

    Az időben felismert osteopénia prognózisa nagyon jó: életmódváltással, illetve a szükség esetén alkalmazott gyógykészítményekkel a folyamat megállítható, sőt, akár vissza is fordítható. Megelőzését tekintve megfelelő mennyiségű D-vitamin- és kalciumbevitellel, valamint rendszeres testmozgással sok esetben elejét lehet venni a komolyabb csontkárosodásnak.

    Dr. Lesznyák JuditForrás: WEBBeteg
    www.emedicinehealth.com
    Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Túlzott izzadás

    Dr. Bodnár Edina

    Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

    Verejtékmirigy-gyulladás

    Cs. K., fordító

    A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    Ritkul, törik? Tegyen a csontritkulás ellen!

    A csontritkulás sokáig tünetmentes, ám már a korai szakaszban is szűrhető és kezelhető. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint a megfelelő terápiákkal és életmóddal az életminőség jelentősen javítható.

    A csontritkulás megelőzhető!

    A csontritkulás megelőzése akkor lehet eredményes, ha már fiatalkorban elkezdődik. A másodlagosan kialakuló, valamilyen egyéb alapbetegséghez társuló csontritkulás esetében az alapbetegség időbeni és megfelelő kezelése jelenti a hatékony megelőzést.

    Csontritkulásos betegek gyógytornája

    A csontritkulás kezelésének egyik alappillére a testmozgás. A megfelelő típusú torna ugyanis elősegíti a csontok, a vázizmok erősödését. A mozgás során javul a szervezet vérellátása is, így a csontok optimális felépítéséhez szükséges ásványi anyagok is könnyebben beépülnek. A következő gyakorlatokat azoknak ajánljuk, akiknek csontritkulás betegségük már előrehaladott állapotban van.

    Hogyan előzhető meg a csontritkulás kialakulása?

    Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA