Hogyan hat a teafogyasztás a csontokra?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy új kutatás kimutatta, hogy azoknak az idősödő nőknek, akik rendszeresen fogyasztanak teát, magasabb a csontsűrűségük, és kisebb mértékű a csontritkulásuk, mint kortársaiknak - számol be a WebMD amerikai egészségügyi portál.

A kutatás során 275, olyan 70 és 85 év közötti ausztrál nőt vizsgáltak, akik egy öt éves oszteoporózis kezelésen vettek részt, mely a fekete és zöldtea hatásait vizsgálta. Természetesen a vizsgálat elején és végén is mérték a résztvevők csontsűrűségét.

A kapott eredmények azt mutatják, hogy a rendszeres teafogyasztók csontsűrűsége nagyobb, mint kortársaiké. Ezen kívül a csontritkulás mértéke is kisebb volt a vizsgálatban résztvevők esetében, mint a nem teázóknál. A kapott eredmények kiértékelésekor figyelembe vettek olyan egyéb tényezőket is, mint a dohányzás vagy kalciumtartalmú; étrend-kiegészítők használata.

Meg kell azonban jegyeznünk, hogy nem találtak összefüggést a naponta elfogyasztott tea mennyisége és a csont ásványi-anyag sűrűsége között.

A flavonoidoknak köszönhető

A kávéfogyasztásban, fizikai aktivitásban, dohányzásban való eltéréseknek nem volt számottevő befolyása a kapott vizsgálati eredményre. Mindezek figyelembevételével nyugodtan kijelenthetjük, hogy a teafogyasztásnak pozitív hatása van a csontsűrűségre, valamint csökkenti a csontritkulás mértékét.

A kutatók úgy gondolják, mindezt a teában található olyan fitokemikáliák okozzák, mint például a flavonoidok, melyekről köztudott, hogy csonterősítő hatásúak.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.