• Izomerő- és izomtömegvesztés mozgásszervi műtétek után

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egészséges felnőttek megfelelő táplálkozás és közepes fizikai aktivitás mellett évekig, sőt évtizedekig is képesek megőrizni az izomtömegüket és izomerejüket. Köszönhető ez annak az egyensúlyi folyamatnak, mely során a szervezet naponta lebontja és vissza is építi az izomszövetének egy részét (kb. 75 g).

    Közepes illetve nagyobb műtétet követően (csípőprotézis-műtét, térdműtét, gerincműtét, egyéb csonttörések utáni állapot) ez az egyensúlyi folyamat felborul és eltolódik a lebomlás irányába, ami izomtömeg és izomerő csökkenéshez vezethet. A betegek azt tapasztalják, hogy műtét után gyengék, fáradékonyak, a rehabilitáció lassan, vontatottan halad előre. Az izomtömeg csökkenés egyik oka a műtét utáni inaktivitás, a másik pedig a nem megfelelő energia és fehérje ellátottság (a csökkent bevitel, illetve a fokozott igény miatt).

    Hirdetések

    A nagyobb műtétet követően:

    Csípőprotézis-műtét utáni teendők

    Előrehaladott csípőízületi kopás (coxarthrosis) esetén, ha az egyéb konzervatív módszerek (gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fizioterápia, fürdőkezelés és gyógytorna) már nem elég hatékonyak, műtéti kezelés válhat szükségessé. Csípőprotézis-műtét utáni teendők
    • az étvágytalanság miatt csökken az elfogyasztott táplálék mennyisége,
    • a szervezet stressz hatásnak van kitéve, amire úgy reagál, hogy megnő azon hormonok szintje amelyek az izomleépülést fokozzák,
    • a fehérjeigénye fokozódik a regeneráció, a sebgyógyulás során, és ha nem történik megfelelő mennyiségű fehérjefogyasztás, akkor a szükséges mennyiséget az izomból mobilizálja az immunrendszer, ennek következtében tovább csökkenhet az izomtömeg,
    • a lábadozás időszakában lecsökken a fizikai aktivitás (pl. ágyban fekvés) az szintén kedvezőtlenül hat az izom mennyiségének és erejének megtartására.

    Műtétet követően, úgy lehet az izomtömeg és izomerő csökkenést mérsékelni, illetve visszaállítani, ha az izmok mozgatása mellett az izmok táplálásra is hangsúlyt fektetünk. A rehabilitáció során az izommunkát hatékonyabbá tehetjük, ha a rendszeres gyógytorna mellett a beteg naponta olyan speciális tápszert is fogyaszt, mely kifejezetten úgy lett kifejlesztve, hogy elősegítse az izomtömeg megőrzését, illetve támogassa az izomerő visszanyerést. Ez a speciális - gyógyászati célra - szánt tápszer, olyan tápanyagokat tartalmaz, mint például a tejsavó fehérje, illetve a leucin aminosav, mely még idősebb korban is támogatja az izom visszaépítésének folyamatait, valamint D-vitamint, mely javítja az izomműködés hatékonyságát.

    Ha szeretne többet megtudni arról a tápszerről, mely segít visszaállítani az izmok erejét, forduljon dietetikushoz vagy gyógytornászhoz és kérje segítségüket.

    Vegyen aktívan részt a műtétet követő rehabilitációban, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy mielőbb visszanyerhesse erejét! A rendszeresen végzett gyógytorna mellett biztosítsa az izmok mozgásához szükséges tápanyagot és fogyasszon naponta speciális tápszert.

    Forrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Molnár Andrea, dietetikus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A Tarlov-ciszta

    A Tarlov-ciszta a lágyagyhártya olyan kiboltosulása, mely a gerincvelőből kilépő hátsó ideggyök körül helyezkedik el (perineurális ciszta).

    Operációra várva - Hogyan segítsen gyermekének a félelme leküzdésében?

    A félelemmel és szorongással kapcsolatosan a műtétre váró gyermekek helyzete meglehetősen egyedi, hiszen gyakran hajlamosak a szülő beavatkozással kapcsolatos pozitív vagy negatív hozzáállását átvenni. Amennyiben a szülő nyilvánvalóan fél a műtéttől, általában a gyermekre is átragadnak a negatív érzések, és ő is szorongani, félni fog a várható beavatkozástól.

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?

    Csontkovácsolás - Súlyos árat fizethetünk a rossz választásért

    Egy viszonylag friss felmérés (1) szerint minden második magyar ember küzd mozgásszervi betegséggel, s bár nem létezik hivatalos statisztika, mozgásterapeutaként személyes tapasztalataim azt mutatják, hogy tízből hét-nyolc páciensem rendszeresen jár csontkovácshoz, mielőtt nálam köt ki.

    Fájdalomkezelés fizioterápiával

    Kutatások bizonyítják, hogy a fejlett és közepesen fejlett országok leggyakoribb és legnagyobb költségű betegségcsoportja a mozgásszervi betegségek-okozta fájdalom. Ezt egyrészt a betegek munkából való kiesése, másrészt a teljesítmény romlása okozza.

    Hogyan készüljünk fel egy műtétre?

    A műtéteket két kategóriába sorolhatjuk sürgősségtől függően. Ezek alapján halasztható és sürgős beavatkozásokról beszélhetünk. A sürgős műtéteket a diagnózis felállítását követően rövid idő alatt elvégzik, elmaradásuk súlyos, életveszélyes komplikációkat is okozhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA