Alkoholfogyasztás és csontsűrűség

MTI
megjelent:

Napi egy pohár bor erősíti a csontokat és csökkenti a csontritkulás kockázatát - állapították meg brit kutatók.

A Kelet-angliai Egyetem és a londoni Kings College szakemberei ezer nő ikerpár étkezési szokásait és csonttörési kockázatait elemezve jutottak erre a következtetésre. A vizsgált alanyok valamennyien 55 év körüliek voltak.

Kismértékben gyógyszer ...

Korábban már kisebb tanulmányok jelezték, hogy a kismértékű alkoholfogyasztás erősíti a csontsűrűséget, a mértéktelen alkoholizálás viszont a csontritkulás egyik nagy kockázati tényezője.

A szakemberek először kikérdezték a tanulmányba bevontakat étkezési és alkoholfogyasztási szokásaikról, majd csontsűrűség-mérést végeztek a test három pontján, a medencénél, a gerincnél és a combcsontnál.

Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban közzétett tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a borfogyasztóknak nagyobb volt a csontsűrűségük a gerincben és a medencénél, mint a nem ivóknak vagy azoknak, akik másfajta alkoholt fogyasztottak.

A kutatók nem találtak összefüggést a magas zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a csontsűrűség között. Ellenben kimutatták, hogy az olyan hagyományos - magas kalóriatartalmú - angol ételek, mint a sült hal sült krumplival, a hússal töltött tészták, a főtt húsok, a főtt bab csökkenti a csontsűrűséget - olvasható a The Daily Telegraph brit napilapban.

Azt egyelőre nem tudják a szakemberek, hogy a bor miként képes növelni a csontsűrűségét. Korábbi tanulmányok azt sugallják, hogy a benne lévő polifenolok - amelyek a szőlő héjában találhatók -, nem pedig az alkoholtartalom az, amely ilyen hatással bír.

Megelőzhető a csontritkulás?
A leghatékonyabb megelőzés a kiegyensúlyozott, a legtöbb izmot érintő és a legtöbb csontot terhelő testmozgás. A mozgás - kellő körültekintéssel - bármely életkorban elkezdhető; mindenképpen jó hatású a csontokra. A maximális hatást akkor érheti el, ha már fiatalkorban rendszeresen mozog és egész életében valamilyen sportot űz. Hogyan előzhető meg az oszteoporózis?

(MTI)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.