• Csontritkulás kezelése új megközelítésben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy természetes fehérje lehet a csontritkulás kezelésének kulcsa egy nemzetközi kutatócsoport szerint. Egereken végzett kísérlet eredményei azt mutatják, hogy az interferon-gamma serkentette a csontok felépülését és korlátozta az oszteoporosis miatti csontsérülések kialakulását.

    Gustavo Duque, a Sydney Egyetem professzora a Journal of Bone and Mineral Research című tudományos magazinnak elmondta, hogy az interferon-gammát az immunrendszer és a test őssejtjei termelik, és hírvivőanyagként funkcionál. Aktiválja például az immunrendszer makrofágjait (falósejtek), és részt vesz az immunreakciók szabályozásában. Az interferon-gammát az orvoslásban már használják többek kötözött a hepatitisz C kezelésére.

    Hirdetések

    Az említett kísérlet során Duque és kollégái egereket vizsgáltak, amiknek az emberéhez nagyon hasonlóak a testi folyamataik, a kis állatok épp a menopauza időszakában voltak, a változókor kezdetével az ő szervezetükben is csökken az ösztrogénszint, emiatt a csonttömeg lebomlik, a csont felépülési folyamatai pedig hanyatlani kezdenek.

      Csontritkulás teszt


    Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy mennyire nagy a kockázata a csontritkulásnak az Ön esetében!
    Töltse ki Csontritkulás tesztünket! >>

    A csontfelépülés serkentése

    A tudósok csekély mennyiségű interferon-gammát injekcióztak az egerekbe, aminek következtében csonttömegük megnövekedett, miközben az osteoporosis miatti csontkárosodások visszafordultak. Az interferon-gamma nyilvánvalóan fokozza a csontokat felépítő sejtek (osteoblastok) termelődését, melyek a csontokat erőssé, és a törésekkel szemben ellenállóvá teszik.

    „Felfedezésünk mérföldkő a csontritkulás komplett új gyógyszeres kezelésének kifejlesztésében, melynek alapja nem a csont leépülésének megakadályozása, hanem a csontképződés serkentése lesz.”- magyarázza Duque professzor.

    A csontritkulás népbetegség

    Világszerte hozzávetőleg 300 millió ember szenved a csontritkulás tüneteitől. Az 50 év fölötti korosztályokban a csontsérülések minden harmadik nőnél és minden ötödik férfinál csonttöréshez vezetnek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A kutatók abból indulnak ki, hogy 2050-re a csontritkulás jelenlegi kezelési módszerei mellett a csípőcsonttörések száma férfiaknál feltehetően 310%-kal, nőknél 240%-kal fog nőni.

    Ezt arra alapozzák, hogy a csontritkulás diagnosztizálása és terápiája is korlátozott, nem mindenki jut hozzá a szükséges vizsgálatokhoz és gyógyszerekhez. Másrészt a jelenlegi kezelésmódok a lehetséges mellékhatások miatt is aggodalomra adnak okot.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai


    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni. A csont ereje a csont alakjától, méretétől és sűrűségétől függ.
    A csontsűrűséget egyrészt a csont ásványi anyag tartalma (főleg kalcium és foszfát), másrészt szerves anyag tartalma (pl. kollagén-rostok) határozza meg. A csontritkulás nem befolyásolja a csontok alakját és méretét, a csontsűrűség viszont fokozatosan csökken az ásványi anyagok és a szerves alkotórészek arányos megkevesbedése miatt. Jelenleg is kutatás tárgya, hogy mi okozza ezt a változást, de a folyamat nagy valószínűséggel a csontkeletkezés zavarával kapcsolatos.
    A csontritkulás kockázata nagymértékben függ attól, hogy 35 éves korig mekkora csonttömegre tett szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni a későbbiekben. Minél nagyobb volt a maximális csonttömeg, annál kevésbé valószínű, hogy az időskori csontvesztés eljut az oszteoporózis stádiumába. Az egészséges csontképzéshez elegendő D-vitaminra és kalciumra van szükség a táplálékban.
    A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium bélből való felszívásához, maga a kalcium pedig azon túl, hogy a csont alkotórésze, serkenti a csontképzést. A D-vitamin és a kalcium elégtelen bevitele növeli az oszteoporózis kockázatát.
    Bővebben a csontritkulásról>>

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

     , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos

      , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes,

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Az égető lábfájdalom okai

    Lábfájdalom esetében annak jellegéből, valamint kisugárzásából adódóan lehet következteti az okokra. Orvosi szempontból fontos megkülönböztetni a szomatikus (szervi eredetű) és neuropátiás fájdalmat. Az elkülönítés azért fontos, mert a két fájdalomtípus kezelése is eltérő.

    Csontkovácsolás - Súlyos árat fizethetünk a rossz választásért

    Egy viszonylag friss felmérés (1) szerint minden második magyar ember küzd mozgásszervi betegséggel, s bár nem létezik hivatalos statisztika, mozgásterapeutaként személyes tapasztalataim azt mutatják, hogy tízből hét-nyolc páciensem rendszeresen jár csontkovácshoz, mielőtt nálam köt ki.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    A sclerosis multiplex

    A sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják, mivel ez egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait és megtámadja azokat. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.

    Idiopáthiás juvenilis osteoporosis (IJO) - a gyermekkori csontritkulás

    A betegség primer osteoporosis, vagyis hátterében nem diagnosztizálható más betegség, kialakulásának oka ismeretlen.

    Mit együnk influenzajárvány idején?

    Néhány napos diéta nem ártalmas téli vírus- vagy bakteriális fertőzés esetén, vagyis ha valakinek nincsen étvágya, nem kell erőltetni az evést, elegendő a bőséges folyadékfogyasztás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA