• Túl sok kalcium nem teszi erősebbé a csontokat

    Szerző:
    WEBBeteg

    A lehető legkevesebb kalciumot fogyasztó, korosodó nők csontja törik a leggyakrabban, ám a kalciumadag emelése bizonyos szint fölé már nem csökkenti a kockázatot - mutatta ki svéd kutatók vizsgálata, amelynek eredményeit a British Medical Journal közölte.

    Csontjainkat valaha korai felnőttkorra kifejlődött, halálunkig változatlan testváznak gondolták, de ma már tudjuk, hogy ugyanolyan folyamatosan újrakeletkező, másfelől fokozatosan lebomló élő szövet, mint testünk többi sejtrendszere.

    Az is régóta ismert, hogy a kor előrehaladásával kifejlődő csontritkulás jól beépülő kalcium beadásával fékezhető. Ewa Warensjö és munkatársai Uppsalában azt vizsgálták, hogy idősödő nők csonttörése és az általuk megevett kalcium mennyisége között milyen az összefüggés.

    Hirdetések

    Svédországban 1987-től végeztek emlődaganat korai fölismerésére rendszeres szűrővizsgálatokat. A résztvevők részletes táplálkozási kérdőívet is kitöltöttek a vizsgálat kezdetén és tíz évvel később, ezen kívül a megfigyelt nők egy csoportjánál csontritkulás mérést is végeztek. Most ennek az alcsoportnak az egészségi állapotát értékelték.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A 19 évig tartó vizsgálatban csaknem 62 000 résztvevő adatait dolgozták fel. Kiderítették, hogy hányan kerültek csonttörés miatt kezelésre és ezt egybevetették azzal, hogy a törés miatt ápoltak átlagosan mennyi kalciumot fogyasztottak naponta.

    A statisztika kimutatta, hogy a legtöbb csonttörés azok között volt, akik a legkevesebb kalciumot fogyasztották, például ritkán ittak tejet vagy ettek tejtermékeket. A fokozott kalciumbevitel - például tabletták, táplálékkiegészítők útján - viszont nem csökkentette a csonttörés kockázatát.

    A legkevesebb kalciumot fogyasztó svéd nők átlagos kalciumbevitele napi 751 milligramm volt. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a tejivás az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent és ez hiba: a jelenlegi táplálkozási javaslatok több tejtermék rendszeres fogyasztását javasolják.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Az égető lábfájdalom okai

    Lábfájdalom esetében annak jellegéből, valamint kisugárzásából adódóan lehet következteti az okokra. Orvosi szempontból fontos megkülönböztetni a szomatikus (szervi eredetű) és neuropátiás fájdalmat. Az elkülönítés azért fontos, mert a két fájdalomtípus kezelése is eltérő.

    Csontkovácsolás - Súlyos árat fizethetünk a rossz választásért

    Egy viszonylag friss felmérés (1) szerint minden második magyar ember küzd mozgásszervi betegséggel, s bár nem létezik hivatalos statisztika, mozgásterapeutaként személyes tapasztalataim azt mutatják, hogy tízből hét-nyolc páciensem rendszeresen jár csontkovácshoz, mielőtt nálam köt ki.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

    A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik és töréseket okoz.

    Idiopáthiás juvenilis osteoporosis (IJO) - a gyermekkori csontritkulás

    A betegség primer osteoporosis, vagyis hátterében nem diagnosztizálható más betegség, kialakulásának oka ismeretlen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA