• Az anyatej minősége - Kutatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az anyatej megvédheti a koraszülötteket az esetenként akár végzetes komplikációktól, de egy új tanulmány szerint – amelyet Dr. Christina Valentine, az Ohióban levő Nationwide Children’s Hospital munkatársa készített - a donoroktól kapott anyatejben nem található olyan mennyiségű tápanyag, amennyire az idő előtt született, kisméretű csecsemőknek szükségük lenne az idegrendszerük fejlődéséhez.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Dr. Hawley Montgomery-Downs szakértő, aki nem vett részt a tanulmány készítésében, így nyilatkozott: „Az édesanyák szervezete csodálatosan alkalmazkodik a csecsemők igényeihez, mindig olyan minőségű tejet termelnek, amilyenre a gyermeküknek szüksége van. Egy rendes időre született újszülöttnek való tej nem megfelelő a koraszülöttek számára, mivel nekik nagyobb a a tápanyagigényük.” Valentine és csapata most azon igyekeznek, hogy az édesanyákat meggyőzzék arról, juttassanak több dokozahexaénsavat (DHA) a szervezetükbe - ami például a halban vagy az algában is megtalálható -, hogy ezáltal megnöveljék anyatejük zsírsavtartalmát.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatások kimutatták, hogy a nagyon kicsi újszülöttek számára különösen fontos az anyatej, amely megvédi őket a súlyos bélgyulladástól (necrotizing enterocolitis). Előfordul azonban, hogy a koraszülött gyermekek édesanyja nem termel elég tejet, így kénytelen mástól kapott tejjel is táplálni kicsinyét. Valentine és munkatársai 39 donortól származó tejmintát ellenőriztek pasztörizálás előtt és után, hogy kiderítsék, tartalmazzák-e azt, amire a koraszülötteknek szükségük van. A tesztekből az derült ki, hogy a pasztörizálás ugyan nem volt hatással a tej tápanyagszintjére, de a minták 50 milligrammal kevesebb DHA-t tartalmaztak, mint amennyit a koraszülöttek akkor kaptak volna, ha még minding az anyaméhben lettek volna. 

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális napvédő készítménnyel védje gyermeke bőrét. A kicsik bőre magas faktorszámú, jól tolerálható krémet igényel. Milyen termékek felelnek meg a csecsemőknek és kisgyerekeknek, és hogyan tudja a leghatékonyabban megvédeni őket a napégéstől? Cikkünkből megtudhatja.

    Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

    Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Szülés utáni szorongás

    Természetes dolog, hogy a kisbaba megszületése után az újdonsült szülők szoronganak. Ennek sok oka lehet, a leggyakoribb, hogy az édesanya attól fél, hogy nem fogja tudni ellátni gyermekét, nem ismeri fel annak jelzéseit.

    A hatékony szoptatás feltételei

    A szoptató édesanyák egyik leggyakoribb félelme, hogy nem képesek a csecsemőjük számára elegendő anyatejet termelni. Annak eldöntésére, hogy a szopott mennyiség megfelelő-e, a mérleg csak részben ad támpontot.

    Tejtermelést fokozó praktikák

    Az anyák több mint 95 százaléka képes arra, hogy szoptassa gyermekét. De sokszor sajnos hiányzik a kellő ismeret, önbizalom és motiváció a kismamák részéről. Az egészségügyi szakemberek sem nyújtanak minden esetben és minden szülészeti osztályon elegendő segítséget ahhoz, hogy az anyuka elsajátítsa a lehetséges szoptatási pózokat és a megfelelő fejési technikát.

    A babák súlygyarapodása - Mikor aggódjunk és mikor ne?

    A kizárólag szoptatott csecsemők anyukáinak nagyon gyakori félelme, hogy a kicsinek esetleg nem elegendő a rendelkezésre álló anyatej mennyisége. A baba súlygyarapodásának nyomon követésével könnyen ellenőrizhetjük, hogy eleget eszik-e a gyermekünk, a túlzott aggodalom azonban az anyatej elapadását is okozhatja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA