• Kezdő anyukáknak szóló tanácsok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy új tanulmány szerint az első gyermekes anyukákkal táplálkozási szokásokkal kapcsolatos tanácsadás segíthet a gyermekkori elhízás kockázatának csökkentésében.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Amerikai és brazil kutatók a Porto Alegrai Egészségutományi Egyetemről iletve a Rutgers Egyetemről 345 alacsony jövedelmű, véletlenszerűen két csoportba sorolt édesanyát és gyermekét vizsgálták Brazíliában. Az egyik csoport csak ellenőrizte a résztvevők táplálkozási szokásait, míg a másik csoport 10 alkalommal otthoni tanácsadásban részesítette az újdonsült anyukákat. A látogatásokkor tanácsokat adtak a szoptatásról és a tápszerek elkészítéséről. Nem ajánlották az energia gazdag vagy tápanyag szegény ételeket, mint például a szénsavas italok, édességek, sós rágcsálnivalók és a félkész, kisüthető ételek. A gyermekek táplálkozási szokásait 6, 12 és 16 hónapos korukban, továbbá 3 és 4 éves koruk között is vizsgálták.

    Hirdetések

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmány végére a résztvevő gyermekek csupán 10 százaléka táplálkozott egészségesen. Ezzel ellentétben azok, akik rendszeresen kaptak tanácsokat több zöldséget, gyümölcsöt ettek, étrendjük sokkal változatosabb volt, kevesebb magas koleszterin tartalmú ételt fogyasztottak. Ugyanakkor a legrosszabb étkezési szokásokkal rendelkező gyermekek körében 14 százalékkal nagyobb volt a túlsúly kialakulásának valószínűsége. „Az édesanyákkal a baba születése utáni első évben folytatott tanácsadások erősen befolyásolhatják a gyermek későbbi étkezési szokásait. A kutatás eredményeit fontosnak találjuk a közegészségügyi előírásokra nézve is.” – foglalták össze tanulmányukban a kutatók, akiket Marcia Regina Vitolo irányított. A tanulmány a The Journal of Nutrition folyóirat novemberi számában jelent meg.  

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

    Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A szelénhiány négy tünete

    Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

    Néhány gondolat a fűszerekről

    A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Thai ízek - Étkezési trendek

    Míg régen az olasz konyha volt a legfelkapottabb, legkedveltebb a magyarok körében, a mai fiatalok inkább a thai konyha különleges ízeit kedvelik. A thai konyha nemcsak a bőséges zöldséghasználat miatt egészséges, de mivel magas hőmérsékleten csak rövid ideig hőkezelik az ételeket, sokkal több vitamin és ásványi anyag marad meg bennük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA