Éjszakai bevizelés - Az iskolakezdés ronthat a helyzeten

Medipress
megjelent:

Az óvoda- és iskolakezdés jelentősen ronthatja az éjszakai bevizelés tüneteit, de a szülők néhány egyszerű fogással sokat segíthetnek gyermekeiknek.

A tanévkezdés mind az óvodában, mind az iskolában óriási fizikai és lelki stresszt jelent sok gyermek számára” – mondta el Dr. Ming-Hsien Wang, a Johns Hopkins Egyetem gyermekurológusa az egyetem sajtóközleményében. „Ilyenkor hirtelen megváltozik az alvásritmus, felborul a napirend, ez pedig kihat az étkezésre és más szokásokra is.”

Az éjszakai bevizeléssel küszködő gyermekeknek a tünetek rosszabbodásakor érdemes napközben rendszeres vizelési szokásokat kialakítani. Ilyen esetekben a szülő vagy a gyermekorvos írásban tájékoztassa az óvónőt, illetve tanítónőt a gyermek állapotáról, továbbá arról, hogy a gyermeknek kétóránként ki kell mennie a mosdóba.

Mivel a húgyhólyag működését az agy szabályozza, ha napközben rendszeresen ürítjük a hólyagot, javul az agy és a hólyag közötti kommunikáció. Mind a fizikai, mind az érzelmi stresszről jól tudjuk, hogy hozzájárulnak a gyermekek éjszakai és nappali bevizeléshez. A legtöbb éjszakai bevizeléses esetben életmódbeli tényezők okolhatók, például az, hogy a gyermek nem megy ki rendszeresen a mosdóba, nem iszik elegendő folyadékot vagy nem megfelelően táplálkozik.

„Életmódváltással az ilyen problémák 80 százaléka kezelhető” – állítja a szakember, aki azt javasolja, hogy az érzelmi támogatás mellett biztosítsuk a megfelelő folyadékbevitelt, hogy elősegítsük a vizelet ürülését, lefekvés előtt három órával azonban már ne adjunk inni. Emellett mindig biztosítsuk, hogy gyermekünk kiüríti a hólyagját, mielőtt ágyba kerül. Ezelőtt azonban minden esetben meg kell győződni arról, nem állnak-e biológiai és/vagy anatómiai okok a bevizelés hátterében.

Hiperaktivitás
A kórkép teljes neve - figyelemhiányos hiperaktivitás zavar - már többet elárul a probléma valós jellegéről. Jellemzően az első tünetek kisgyermekkorban kezdődnek, megnehezítve az óvodai beilleszkedést, de a súlyosabb problémák a beiskolázással jelentkeznek. Többnyire nevelési tanácsadók, házi gyermekorvosok irányítják szakrendelésre a problémás gyerekeket.
Hiperaktivitás - Izeg, mozog, nem figyel

(Medipress)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.