• A kevésbé problémás tinikor titka - minőségi korai gyermekgondozás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A korai gyermekgondozás hatása tartósabb, mint gondolná, állítja egy új tanulmány.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Azok a 15 éves tinik, akik korai életéveikben magas színvonalú gyermekgondozásban részesültek, jobban teljesítettek a tudományos és kognitív teszteken, valamint kevesebb viselkedési problémát  mutattak, mint kortársaik – állítja a tanulmányt vezető Deborah Lowe Vandell, a University of California egyetemi tanára.

    Hirdetések

    Noha sokan azt gondolják, a korai életévekben történő gyermekgondozás hatásai elhalványulnak 15 éves korra, a tanulmány ezt határozottan cáfolja. A minőségi nevelésben részesülő gyerekek tinikorukra nem csak jobban teljesítenek az iskolai teszteken, de kevésbé szabályszegőek, nem lógnak olyanokkal, akik folyton bajba kerülnek, és kevesebbet feleselnek is. A tanulmány a Child Development című folyóiratban jelent meg.

    A test serdülőkori változásai


    Pubertás, azaz serdülőkor. Sok tizenéves teszi fel magának ebben az életkorban a kérdést: "Normálisan fejlődöm?" Sokszor a szülők is bizonytalanok egy korábban, vagy később fejlődő gyermek láttán abban, hogy mi az ami belefér a normál variánsba, és mikor kell orvoshoz fordulni. A pubertás az az életszakasz, amikor kialakulnak a másodlagos nemi jelek, és a szervezet felkészül az utódok létrehozására. Ez nem csak testi, hanem lelki változások összessége is, jelen cikkben a fizikai jellemzőkről lesz szó.
    A test serdülőkori változásai >>

    A felmérésben 1300, 1991-ben született olyan gyermek vett részt, akit figyelemmel kísértek az évek folyamán. A kutatásban résztvevő gyermekek családi és szociális háttere sokszínű volt.

    A kutatók a minőségi gyermekgondozás fogalmának felállításához figyelembe vették a gyermekgondozó viselkedését a gyermekkel, értékelték, mennyire volt fogékony és készséges a kicsi szükségleteinek kielégítésében. 

    Emellett összegyűjtötték az iskolai felmérések eredményeit, valamint információkat gyűjtöttek az adott gyermekekről a családtagoktól, tanároktól. 

    A felmérésben résztvevő gyerekek 90 százaléka részesült valamiféle gyermekgondozásban, mely lehetett bölcsi, óvoda, bébiszitter, házi gondozás, ám csak 41 százalékuk részesedett magas, vagy közepesen magas színvonalú gondozásban.

    A tanulmány eredményei

    Azok a gyerekek, akik jó minőségű gyermekgondozásban részesültek, átlagosan 5.3 százalékponttal teljesítettek jobban az iskolában. 

    Minél több időt töltöttek a gyerekek életük első 4 évében valamely gyermekgondozási intézményben, annál nagyobb volt a kockázatos és impulzív viselkedés előfordulási aránya, amit azonban jelentősen kompenzált a magas színvonalú ellátás.

    Ugyanakkor szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy az alacsonyabb színvonalú ellátást a szülők képesek kompenzálni. sosem túl késő!

    Bármely pozitív dolog történik a gyerekkel, ami érdekli, azt mind beépíti a viselkedésébe. A motiváció motivációt szül.

    Azonban, ha egy gyerek túl agresszív, vagy veszélyesen viselkedik, segíthet, ha megtanítjuk őt egy kis távolságból szemlélni a dolgokat, illetve beleérezni magukat mások helyzetébe, hogy megtanulják irányítani a saját viselkedésüket, és elkerülni a konfliktusokat.  

    Honnan tudja, hogy jó helyre íratja a gyermekét?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szakemberek azt tanácsolják, hogy mielőtt döntene egy ovi mellett, járja végig a kiválasztottak közül legjobbnak tűnő két-három intézményt, töltsön el ott néhány órát.

    Ne csak a gondozóra figyeljen, hanem válasszon ki egy-két olyan gyereket, akik személyisége, viselkedése, energiája hasonlít az Ön gyermekéhez, és nézze meg, milyen az ovóvnő kapcsolata velük.

    Figyelje meg a környezetet is, és az is sokat árul el, ha az összes gyerek megrohamozza Önt – ez esetben valószínűleg unatkoznak.

    Ha a faliújságon minden rajz hasonló, válasszon inkább egy olyan helyet, ahol a gyerekeket a saját kreativitásuk kibontakoztatására ösztönzik.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító,Forrás:WebMD;  lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális napvédő készítménnyel védje gyermeke bőrét. A kicsik bőre magas faktorszámú, jól tolerálható krémet igényel. Milyen termékek felelnek meg a csecsemőknek és kisgyerekeknek, és hogyan tudja a leghatékonyabban megvédeni őket a napégéstől? Cikkünkből megtudhatja.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Várkonyi Andrea és Demcsák Zsuzsa a védőoltások fontosságának a hangsúlyozása mellé állt!

    A méhnyakrák egyik kiváltó oka lehet a HPV vírus. De ma már erre is van védőoltás. A legfontosabb első lépésben az lenne, hogy beszéljenek a szülők a gyerekkel, de mivel a vírus nemi úton terjed, a szülők többsége vonakodik a szexualitás témájú beszélgetéstől.

    A kisgyerekes anyák egészségértése a legjobb Magyarországon

    A magyar családokban a gyermekgondozással, az egészséggel, betegséggel kapcsolatos teendők ma is nagyobb részt hárulnak a nőkre, ezért kiemelten fontos a jövő generáció szempontjából a kisgyermekes anyák egészségértési szintje, azaz hogy mennyire tudnak egészségügyi kérdésekben és az egészségügyi rendszerben tájékozódni és mennyire képesek megfelelő döntéseket hozni a prevencióval vagy a betegségek kezelésével kapcsolatban.

    Nem kötelező lázat csillapítani - Megváltozott a magyar irányelv is

    Hazánkban sokakban alaptalan tévhitek és félelmek élnek a lázzal kapcsolatban. Pedig még a magas láz sem okoz semmilyen kárt, ráadásul segíti a gyógyulást, ezért Kanadától kezdve Anglián át Hollandiáig már évtizedek óta nem csillapítják rutinszerűen a lázat a fejlett országokban. 2011 óta hazánkban is az a szakmai irányelv: lázat nem kell csillapítani, csak lehet és ajánlott akkor, ha a gyermek közérzete rossz. Az új információk azonban lassan terjednek az orvosok körében is.

    A tinik üres gyomorral mennek iskolába: Rossz anyagi helyzet vagy táplálkozási zavar?

    Sok tinédzser reggeli nélkül megy el otthonról, ami az iskolai mindennapokban negatív hatással van figyelmükre és memóriájukra is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA