"Rágja a körmét a gyerekem" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Ötéves kisfiam állandóan rágja a körmét, már próbáltam kifejezetten erre a célra szolgáló körömlakkot is használni, de nem segített. Mit tegyek?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A körömrágás hátterében sokszor pszichés feszültségek húzódhatnak. Ne szóljon rá a gyerekre miatta: fölösleges lenne a belső izgalmi állapotot tovább fokozni, hiszen az akarattól független zavarról van szó. Ha megfigyelik, mikor jelentkezik erőteljesebben a körömrágás, könnyebben tetten érhető a probléma gyökere.

A legfontosabb, hogy minél több tartalmas időt töltsenek együtt, meséljen a gyereknek saját félelmeiről, engedjék megnyilvánulni a kikívánkozó érzéseket. Az érzelmek szabad kifejezése, el nem fojtása az egészséges pszichés fejlődés egyik igen fontos tényezője.

Gyakori gyermekkori gondok: körömrágás, bepisilés

A körömrágás gyakran jelentkezik olyan gyermekeknél, akik korábban szopták az ujjukat. Már „nagyok”, szeretnék elhagyni az ujjszopást, és e helyett a körömrágást kezdik el. Ezt feszültség levezetéseként is alkalmazzák.
Gyakran a körömrágó gyermek nem is veszi észre, hogy megint a szájában van a keze. A tevékenység megnyugtatja, de sokszor súlyos formát is ölthet, károsíthatja a körömágyat, fertőzésekhez vezethet. A szülők természetesen folyton rászólnak a kicsire, de ez nem sokat segít, mert nem a probléma okát szünteti meg. Kicsiknél a gyakoribb személyes foglalkozás, játék szüntetheti a szorongást.
Gyakori gyermekkori gondok: körömrágás, bepisilés

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes családorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.