Tesztoszteron a női szervezetben és szoptatási gondok

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Az anyatej a csecsemők táplálására kétségkívül a legjobb megoldásnak számít. Ám azoknak a nőknek, akiknek önhibájukon kívül problémájuk akad a szoptatással, sok esetben ok nélkül is rossz a lelkiismeretük. Pedig a probléma nem velük, hanem a hormonjaikkal van…

A Norvég Műszaki és Kutatási Egyetem egyik kutatócsoportja száznyolcvan nőt kísért figyelemmel terhessége folyamán, hogy a hormonszintjük alakulásából a terhesség utáni szoptatásra való alkalmasságukra is következtetéseket vonjanak le.

A résztvevők többségénél fennállt annak a veszélye, hogy gyermekük nagyon kis súllyal jöjjön a világra. Ennek az előfordulása akkor várható, ha a kismama szervezetében a terhesség alatt különösen nagy koncentrációban található meg a tesztoszteron hormon.

Tesztoszteron a női szervezetben

A tesztoszteron – bár leginkább a legfontosabb férfi nemi hormonként közismert – kis mennyiségben a női szervezetben is megtalálható, s különböző okok miatt egyes nők esetében a hormon nagyobb koncentrációban is felbukkan.

A csecsemőtáplálásról

A csecsemő számára az egyetlen teljes értékű táplálék az anyatej. A növekedéshez és fejlődéshez elengedhetetlen tápanyagok mellett rengeteg immunoglobulint (az immunrendszer működésében szerepet játszó fehérjét) valamint élő sejteket is tartalmaz.
A csecsemőtáplálásról

Az okok listáján többek között a terhesség alatti dohányzás, a túlsúlyosság, vagy az úgynevezett policisztás ovárium szindróma elnevezésű hormonzavar szerepelnek.

A szülést követően a nőknek azokban az esetekben voltak a szoptatással problémái, amikor magasnak bizonyult a vérükben mért tesztoszteronszint. A Sven Carlsen vezette tudósok azt feltételezik, hogy a hormon magas koncentrációja ahhoz vezet, hogy a nők mellében kisebb mennyiségben vannak jelen mirigyes szövetek, s ez megnehezíti a baba szoptatását. „Nem arról van szó, hogy az érintett nők ne akarnák szoptatni gyermeküket.

Hogyan változik a hormonháztartás?

A terhesség alatt az ő esetükben viszont megváltozik szervezetük hormonháztartása, és a nagy mennyiségű tesztoszteron megakadályozza a szoptatást” – mondja Carlsen, aki külön hangsúlyozza, hogy amiatt egyetlen nőnek sem szabad lelkiismeret-furdalást éreznie, mert nem tudja melléből táplálni gyermekét.

Carlsen abból a feltételezésből indult ki, hogy a szoptatásnak tulajdonított előnyöket napjainkban aránytalanul túlbecsüljük. Kijelentését azután tette, hogy ötven nemzetközi tanulmányt (amelyek között a legátfogóbb 17 ezer nő és gyermekeinek egészségi állapotát követte nyomon egészen a gyermekek hat éves koráig) elemzett ki, s azt tapasztalta, hogy a szoptatással táplált gyermekek alig bizonyultak egészségesebbnek a más módon tápláltaknál. Még az a korábbi felfedezés sem igazolódott, amely szerint a szoptatással a gyermek későbbi asztmatikus és allergikus betegségei elkerülhetők.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.