Hisztis gyerek nevelése - A pszichiáter válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Hogyan kezeljem 1 éves kislányom hisztijét? Próbálkoztam már azzal, hogy nem figyeltem oda rá, de nem adta fel. Nemrég kezdte, és nem szeretném, ha elkésnék a nevelésével, és egy kezelhetetlen hisztérika válna belőle. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Nyugodjon meg, a neveléssel még nem késett el. Az 1 éves gyermek épphogy átlépte a csecsemőkor határát.

Az ún. „dackorszak” 1.5-3.5 éves kor között jelentkezik, ekkor jellemző a hétköznapi nevén csak hisztinek nevezett jelenség.

A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

Ha tisztában van a leggyakrabban elkövetett hibákkal, illetve azzal, hogyan kerülheti el őket, talán könnyebb lesz a szülőszerepbe beleszokni.
A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája >>

Egy éves korban még inkább valamilyen szükséglet kielégítésére szolgál a sírás, ez nem csak éhség, fájdalom, hanem egyedüllét, anya iránti igény is lehet. 1-1.5 éves korban éri el csúcspontját az ún. „szeparációs szorongás” vagy idegenektől való félelem, de nem feltétlenül szükséges hozzá ismeretlen jelenléte, az anya hiánya is kiválthatja.

Ugyanakkor ebben a korban már felismeri gyermekünk, hogy ha kimegyünk a szobából, akkor még a lakásban vagyunk, ezért hív sírással. Lehetséges, hogy eddig nyugodt gyermekünk hirtelen „nagyon anyássá” válik.

A realitás határai között elégítsük ki nyugodtan eziránti igényét (vigyük magunkkal, hozza utánunk apuka).

Mindezek mellet természetesen fontos a következetes nevelés, a szabályok bevezetése.

Hiszti ellen pár tanács:

  • Őrizzük meg nyugalmunkat, ami bizony szörnyen nehéz, néha teljesíthetetlennek tűnő kívánalom.
  • Hagyjuk figyelmen kívül a viselkedést. Próbáljuk meg elterelni a figyelmét valamilyen számára érdekes játékkal, tárggyal vagy vigyük át egy másik helyiségbe, meséljünk ott neki stb.
  • Megnyugtató ölelés: az elején kapálózhat a gyermek, de aztán ez alábbhagy. Akármilyen fiatal is a gyermek, nyugodtan magyarázhatjuk neki, hogy most miért nem érünk rá, el kell intézni valamit, mit miért nem szabad stb.

Türelem, következetesség és kitartás!

(WEBBeteg/ Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.