A kövér gyerekeknek károsodik az érrendszere

MTI
megjelent:

Lehet, hogy sok felnőtt elképzelése szerint az a szép és egészséges gyerek, aki kövér, de már a gyerekkori súlytöbblet is érkárosítást okoz, emeli a vérnyomást és korai cukorbetegséghez vezethet.

Német kutatók vizsgálatának eredményeit az Európai Szívgyógyászok Kongresszusán, Barcelonában ismertették.

A világ jómódú országaiban felnőttekre és gyerekekre egyaránt jellemző a túlzott kalória-bevitel, és ez mind több egészségügyi gondot okoz. Az is jellemző, hogy a fizikai tevékenység és mozgás viszont lényegesen csökkent: sokkal kevesebb kalóriát égetünk el, mint őseink, akik keményen dolgoztak.

A túl sok kalória és a kevés mozgás fontos szerepet játszik a gyerekkori elhízás terjedésében. Sandra Erbs és munkatársai előadásukban hangsúlyozták, hogy minden második kövér gyerekre jellemző az anyagcsere-tünetcsoport: a túlsúly, az emelkedő vérnyomás, az életkorhoz képest magasabb "rossz" koleszterinvérszint és a kezdődő cukoranyagcsere-zavar.

Ráadásul a súlytöbblet a csontokat, ízületeket ugyancsak megterheli, ezért a dundi gyerekek már akkor is keveset mozognak, ha szívesen tennék. A német kutatók 80, átlagosan 12 éves, túlsúlyos gyerek vizsgálati adatait hasonlították össze 60, azonos korú, de karcsú gyermek mérési eredményeivel.

Veszélyesen rossz érrendszerrel rendelkeztek a kövér gyerekek

Azt találták, hogy az elhízott gyerekek inzulinszintje megemelkedik, ami cukorbetegség előtti állapotnak felel meg. A vérvizsgálat igazolta, hogy az egyébként még teljesen panaszmentes, kövér gyerekek "rossz" LDL-koleszterinszintje magasabb, a "jó" HDL-koleszterin viszont sokkal kisebb mennyiségben mutatható ki, mint a karcsú gyerekek csoportjában.

A súlytöbblet napközben a vérnyomást is átlagosan 8-10 higanymilliméterrel megemelte. Igen új, korszerű vizsgálat volt, hogy megnézték a gyerekek felkarján, az értágító nitrogén-monoxid kiváltotta véráramlás növekedésének mértékét.

Ez modern, fájdalommentes mérési módszer, de fontos tájékoztatást ad a verőerek állapotáról. A 12 éves, kövér gyermekeknél az értágulás lehetősége olyan mértékben romlott, mint az idős, szívelégtelenségben szenvedő felnőttek esetében.

Az érműködés károsodása a súlytöbblettel arányosnak bizonyult: a legkövérebb gyerekek verőerei hasonlítottak a legjobban az idős betegek érrendszerére. Mind több tény szól amellett, hogy ha jót akarunk a gyerekeknek, vigyáznunk kell a testsúlyukra.

Adattárak a tápanyagokról

(MTI)

Cikkajánló

A betegség (vagy inkább állapot) a végtagok - elsősorban a lábak - intenzív fájdalommal kísért, gyakran visszatérő vagy csaknem folyamatosan fennálló kivörösödésével jellemezhető.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.