• A kövér gyerekeknek károsodik az érrendszere

    Szerző:
    WEBBeteg

    Lehet, hogy sok felnőtt elképzelése szerint az a szép és egészséges gyerek, aki kövér, de már a gyerekkori súlytöbblet is érkárosítást okoz, emeli a vérnyomást és korai cukorbetegséghez vezethet.

    Német kutatók vizsgálatának eredményeit az Európai Szívgyógyászok Kongresszusán, Barcelonában ismertették.

    Hirdetések

    A világ jómódú országaiban felnőttekre és gyerekekre egyaránt jellemző a túlzott kalória-bevitel, és ez mind több egészségügyi gondot okoz. Az is jellemző, hogy a fizikai tevékenység és mozgás viszont lényegesen csökkent: sokkal kevesebb kalóriát égetünk el, mint őseink, akik keményen dolgoztak.

    Tudjon meg többet a tápanyagokról!


    A túl sok kalória és a kevés mozgás fontos szerepet játszik a gyerekkori elhízás terjedésében. Sandra Erbs és munkatársai előadásukban hangsúlyozták, hogy minden második kövér gyerekre jellemző az anyagcsere-tünetcsoport: a túlsúly, az emelkedő vérnyomás, az életkorhoz képest magasabb, "rossz" koleszterinvérszint és a kezdődő cukoranyagcsere-zavar.

    Ráadásul a súlytöbblet a csontokat, ízületeket ugyancsak megterheli, ezért a dundi gyerekek már akkor is keveset mozognak, ha szívesen tennék. A német kutatók 80, átlagosan 12 éves, túlsúlyos gyerek vizsgálati adatait hasonlították össze 60, azonos korú, de karcsú gyermek mérési eredményeivel.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Veszélyesen rossz érrendszerrel rendelkeztek a kövér gyerekek

    Azt találták, hogy az elhízott gyerekek inzulinszintje megemelkedik, ami cukorbetegség előtti állapotnak felel meg. A vérvizsgálat igazolta, hogy az egyébként még teljesen panaszmentes, kövér gyerekek "rossz" LDL-koleszterinszintje magasabb, a "jó" HDL-koleszterin viszont sokkal kisebb mennyiségben mutatható ki, mint a karcsú gyerekek csoportjában.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A súlytöbblet napközben a vérnyomást is átlagosan 8-10 higanymilliméterrel megemelte. Igen új, korszerű vizsgálat volt, hogy megnézték a gyerekek felkarján, az értágító nitrogén-monoxid kiváltotta véráramlás növekedésének mértékét.

    Ez modern, fájdalommentes mérési módszer, de fontos tájékoztatást ad a verőerek állapotáról. A 12 éves, kövér gyermekeknél az értágulás lehetősége olyan mértékben romlott, mint az idős, szívelégtelenségben szenvedő felnőttek esetében.

    Az érműködés károsodása a súlytöbblettel arányosnak bizonyult: a legkövérebb gyerekek verőerei hasonlítottak a legjobban az idős betegek érrendszerére. Mind több tény szól amellett, hogy ha jót akarunk a gyerekeknek, vigyáznunk kell a testsúlyukra.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Elhízás - Mi van a háttérben?

    Az elhízott emberek között csak igen ritkán találunk betegséget a háttérben, általában régi beidegződések és pszichológiai problémák lehetnek a fő okok.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Koleszterin kvíz

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik. Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga. Ön mennyit tud a koleszterinről? Tesztelje tudását!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA