A kamaszkori stressz gyökerei életünk első három évére vezethetők vissza

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Azok a gyermekek, akik sok időt töltenek bölcsiben, vagy problémáikra kevésbé érzékeny anyukájuk van, sokkal nagyobb valószínűséggel válnak sokat stresszelő kamasszá, mint társaik. A kutatás eredményéről a Child Development című lap számolt be.

A kutatás eredménye szerint 15 éves korukra ezek a gyerekek sokkal hajlamosabbak a normálisnál alacsonyabb kortizol-szinttel ébredni reggelente.

Ez a hormon a stresszhez köthető. Normális esetben az ember reggel magas kortizol-szinttel ébred, majd ez a nap folyamán fokozatosan csökken. A kutatók szerint ezeknél a kamaszoknál a kortizol-szint megszokottól eltérő értéke a korai stressz jele.

Ha többet hagyják sírni a gyereket

A kutatás során mintegy 1000 gyereket követtek figyelemmel újszülött kortól felnőttkorig. A cél az volt, hogy megfigyeljék, hogyan hatnak ki a korai évek tapasztalatai a későbbi fejlődésre.

A kortizol-szintben tapasztalható eltérés leginkább azoknál a tiniknél volt megfigyelhető, akik több időt töltöttek bölcsiben, illetve akiket az édesanyja többet hagyott sírni, kevésbé volt érzékeny a gyermek jelzéseire.

A kutatás nem tért ki arra, hogy milyen mértékben befolyásoló tényező a bölcsődei ellátás minősége, a szülők iskolázottsági és jövedelmi viszonyai, valamint az, hogy mennyi időt szánnak kamasz gyermekeikre.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.