• Barátkozóbbak az "anyás" gyerekek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azok a gyerekek, akik iskolás koruk előtt szoros érzelmi kapcsolatban vannak anyjukkal, könnyebben barátkoznak osztálytársaikkal - állapítják meg amerikai kutatók a Child Development című szaklapban.

    Nancy McElwain az Illinois-i Egyetem munkatársa csoportjával 1071 gyerek adatait elemezte.

    Hirdetések

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    A kutatók felmérték, hogy a gyerekeknek három éves korukban milyen erős volt kötődésük édesanyjukkal, négy és fél éves korukban pedig arra voltak kíváncsiak, hogy érzéseikről mennyire nyitottan kommunikáltak egymással.

    Négy és fél éves, azután első osztályos korukban is értékelték  a gyerekek nyelvi képességeit, valamint azt, hogy a játszótéri helyzetekben hogyan reagáltak. Az anyákat és a tanítókat arra is megkérték, számoljanak be az elsős gyerekek iskolai előmeneteléről, majd harmadik osztályban a legjobb barátjukkal való kapcsolat erősségéről - írja a LiveScience című tudományos portál.

    Jobb kapcsolat az anyával, több barát

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Megállapították, hogy a biztonságos, érzelmileg nyitott anya-gyerek kapcsolat hatására a kicsikben kevesebb előítélet alakult ki társaikkal szemben, ami aztán szorosabb barátságokhoz vezetett. Azokban a kapcsolatokban, ahol a korai kötődés biztonságos volt, a gyerekek négy és fél éves korában nyíltabb érzelmi kommunikációt és jobb nyelvi képességeket találtak a kutatók.

    A pozitív hatás később is megmaradt, elsősként kevesebb ellenséges reakciót, harmadik osztályban pedig szorosabb baráti kapcsolatokat tapasztaltak ezeknél a gyerekeknél.

    Az eredmények azt jelzik, hogy a gyerekek attól függően értelmezik a körülöttük lévő emberek viselkedésének töltetét, hogy családjukban milyenek voltak korai kapcsolataik. "Ha a gyerekek nyugodtan beszélhetnek érzéseikről, különösen a negatívakról, az növeli szociális készségüket osztálytársaik körében és ez szorosabb barátságokhoz vezet" - értékelte McElwain.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Jutalmazás vagy büntetés?

    A gyermeknevelés során a következmények nagy szereppel bírnak a gyermek viselkedésének alakulásában. A pozitív és a negatív következményeknek is van helye, de érdemes árnyalni a képet.

    Dühkitörés: figyelmeztető jelek a szülőknek

    A gyermek dühkitörései mindig kellemetlenek a szülők számára. Van azonban öt olyan figyelmeztető jel, mely arra utal, hogy gyermeke dühkitörései mögött pszichológiai problémák húzódnak meg - állítják a Washington Egyetem kutatói.

    Ismerjük fel a szeparációs szorongás jeleit!

    A korábban nyugodt, másokkal is kiválóan eljátszó baba hirtelen sírni kezd, ha az édesanyja kilép a látóteréből? Nem hajlandó kimozdulni az anyja öléből, és hevesen reagál a jól ismert arcok (pl.: nagymama vagy szomszéd) megjelenésére is? A jelenség körülbelül 8 hónapos kora környékén jelentkezik? Mindez annak a jele, hogy a gyermek normál ütemben fejlődik, ugyanis ebben az életkorban jelentkezik az úgynevezett szeparációs szorongás a kicsiknél.

    Szexuális élet: mikor kezdjék?

    Az első szexuális együttlétet követően az öröm, lelkesedés, boldogság mellett gyakran előfordul a csalódás, bűntudat, akár teljes kiábrándulás is. Minél felkészületlenebbül érik ezek az élmények a kamaszt, annál nagyobb kárt okoznak.

    A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

    Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!

    Hiperaktivitás - Izeg-mozog, nem figyel

    A hiperaktivitást a köznyelv gyakran a rossz gyermek szinonimájának tartja, pedig korántsem erről van szó. Egyáltalán nem minden rosszalkodó gyermek hiperaktív.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA