Babaúszás - Érvek és ellenérvek

szerző: Dr. Soltész Annamária, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

A babaúszás hasznosságáról élesen megoszlik a gyermekorvosok, védőnők, gyógytornászok és a szülők véleménye. Vannak, akik egyértelműen ellenzik, mások dicshimnuszokat zengedeznek róla.

A babaúszás legfontosabb előnye, hogy ideális családi programot jelent, ahol a szülők vizes közegben foglalkoznak, játszanak gyermekükkel. A baba intenzíven mozog a vízben, és olyan gyakorlatokat végez, melyek - néhány szakember szerint - stimulálják az idegsejtek működését, így a babaúszáson résztvevő kisbabák szerintük hamarabb érik el a mozgásfejlődés egyes stádiumait (ülés, forgás, járás), mint kortársaik.

A csecsemőkori úszást ellenző gyermekorvosok szerint viszont mindennek megvan a maga ideje, és nem jó, ha a testi, fizikai fejlődésbe ilyen módszerekkel beleavatkoznak. Sőt, mostanában egyre többet hallani arról, hogy a babaúszás során elsajátított mozdulatokat a gyermek később egyáltalán nem tudja hasznosítani, és csak felesleges terhet jelent számára.

Néhány helyen létezik olyan továbbfejlesztett változata is a babaúszásnak, mely kimondottan jótékony hatású dongaláb, csípőficam és születési sérülés esetén.

Valószínűleg az arany középúton van a hangsúly. Ha kedvünk van hozzá, és a baba is élvezi, vegyünk részt a tanfolyamon, ahol közösen "sportolhatunk", jól érezhetjük magunkat, és értékes időt tölthetünk együtt. A babaúszás erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot, mélyíti a bizalmat.

Ne várjunk csodát!

Ne olyan céllal járunk az uszodába, hogy a baba testi és szellemi fejlődését felgyorsítsuk, mert könnyen csalódhatunk. A teljesítménykényszer már ilyen fiatal korban is árt. Ne hasonlítgassuk másokhoz gyermekünket. Honnan tudhatnánk előre, hogy kisbabánk mikor jut vagy jutna el a fejlődés bizonyos stádiumaira önmagától, külső "segítség" nélkül?

Ami tény: a babaúszás a mozgás többi formájához hasonlóan erősíti az izmokat, ízületeket, edzi a légzőrendszert és a keringést, segíti a koordináció fejlődését. A rendszeresen „úsztatott” babák étvágya nő, alvásuk nyugodtabbá, mélyebbé válik, immunrendszerük erősödik, testük megtanul alkalmazkodni a hőmérséklet-változásokhoz.

A szülők többsége tart tőle

A legtöbben a fertőzésektől félnek, annak ellenére, hogy igen ritkán fordulnak elő. Ilyen szempontból a termálvizes medencék a legveszélyesebbek. A medencék vizét szinte mindenhol kellően fertőtlenítik és forgatják, ám nem lehet kiküszöbölni, hogy az oktatás során gyermekünk más babáktól vagy azok szüleitől mégis elkapjon valamilyen légúti- vagy bőrfertőzést.

Sajnos viszonylag gyakran előfordul, hogy a csecsemő megfázik az öltözőben, a túl hideg vízben, vagy a hazafelé vezető úton. A hallójárat- és középfülgyulladás gyakori a babaúszásra járó csecsemők között, így érthető, hogy a fül-orr-gégészek élesen ellenzik ezt a „babaprogramot”.

Ha az érveket és ellenérveket mérlegelve úgy döntünk, hogy szívesen vinnénk babaúszásra gyermekünket, érdemes időben felkeresni a legközelebbi uszodát, ahol tanfolyamot tartanak. Hiszen a csecsemők csupán 5-6 hónapos korukig rendelkeznek azzal a bizonyos búvárreflexszel, ami megakadályozza, hogy a légutakba víz juthasson: ahogy a baba arcát víz éri, automatikusan elkezdi orrán kifelé fújni a levegőt, száját és a gégét fedő porcot pedig bezárja. Előfordulhat, hogy a kicsi ennek ellenére vizet nyel, vagy félrenyel, ezért a szülő egy pillanatra sem hagyhatja magára csecsemőjét. Végig fognia kell a babát, és mindig résen kell lennie.

Három hónapos kor előtt a kisbaba immunrendszere még nem elég erős, ezért ennél korábban ne vigyük babaúszásra. Viszont már ilyenkor is lehet otthon, a nagy fürdőkádban „gyakorolni”, és fokozatosan hozzászoktatni a csecsemőt a sok vízhez és a 29-31 °C-os hőmérséklethez. Egyes oktatók szívesen elmennek a családhoz is, és megmutatják a fő mozdulatokat, játékos gyakorlatokat.

Mire lesz szükségünk? Mit vigyünk magunkkal?

Érdemes a beiratkozás előtt találkozunk a tanfolyam vezetőjével, beszélgetnünk vele a programról, a használt segédeszközökről (labda, úszólap stb.). Nézzük meg a helyszínt is, tájékozódjunk a víz hőmérsékletéről (ha túl meleg, nagyobb a fertőzésveszély), valamint arról, hogy van-e szoptatási lehetőség. Fontos a rendszeresség: ha elkezdtük a tanfolyamot, érdemes heti egy alkalommal elmenni.

Szükségünk lesz a szokásos fürdőfelszerelésre: papucsra, törölközőre, fürdőruhára. A babának vigyünk úszópelenkát (legalább kettőt, hogy cserélni tudjuk), úszónadrágot, törölközőt, és enni-innivalót, mert a lubickolás után azonnal éhes lesz.

Szoptatós anyukáknak nem ajánlott belemenniük a hideg vízbe, mert az tejtermelés-csökkenést okozhat. Ilyenkor a mama inkább a medence széléről figyelje az apuka és gyermeke közös pancsolását.

Csecsemőgondozás, gyermeknevelés

Nevelési alapelvek, nevelési naptár, alvászavarok, sírás, csecsemőtáplálás, elválasztódás, viselkedési problémák, hazudós gyerek, hiperaktivitás, rendetlen gyerek, testvérféltékenység, mozgásfejlődés, mozgáskoordináció, gyermekbetegségek, tizenévesek egészsége, kismamafélelmek.

Gyermeknevelési naptár: az első év | További hasznos információk a gyermeknevelésről a WEBBetegen

Dr. Soltész Annamária, általános orvos Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Soltész Annamária, általános orvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.