• A szülői gondoskodás orvossal nem pótolható

    Szerző:
    WEBBeteg

    Dr. Drávai István gyermekgyógyász, háziorvos 35 éve van a pályán. A Sopronba az egyetemi évek után visszatérő doktor gyermekgyógyász háziorvosként dolgozik. Interjú.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    - A gyerekekkel könnyű megtalálni a hangot, ha komolyan vesszük őket, egyénként, emberi méltóságukat tisztelve közelítünk hozzájuk. Érteni kell a nyelvükön, megdicsérni a mackójukat, érdeklődni a kutyájuk iránt. A tudomásukra kell hozni, hogy különlegesnek, valóban egyénnek, egyedinek és fontosnak tartjuk őket. Az orvos-beteg közti kommunikációra ezen a szakterületen még nagyobb szükség van, mint általában. A gyermekek esendőbbekké és kiszolgáltatottabbakká válnak a betegség során. Feszültségüket, szorongásukat barátságos beszélgetéssel, nyugodt hangvétellel lehet feloldani - véli a szakember.

    Hirdetések

    Nem minden szülő partner

    A gyermekgyógyász elmondása szerint a legtöbb szülő leginkább az általános egészségügyi feladatok ellátásával kapcsolatban táplál tévhiteket, mint például a lázcsillapítás, diéta, higiénia, tisztaság. Egészen apró problémákkal - melyeken otthon megfelelő ápolással, gondozással, lelkiismeretes odafigyeléssel segíteni lehetne - orvoshoz fordulnak.

    A zsúfolt rendelőben, míg sorukra várnak, a többi tényleg beteg gyerektől a kevésbé betegek társaik valóban megfertőződhetnek. A vírusfertőzések többsége hurutos, lázas, otthon kezelhető. Egy-két lázas nap után, járulékos kezeléssel a gyermek kilábal belőle.

    Nem mindig ítéljük meg jól

    A skandináv országokban készített felmérések alapján kiderült, hogy az ott élő szülők sokkal jobban ítélik meg gyermekük állapotát. Nem keresik fel csekélységekkel orvosukat. A magyar szülőkről sokszor az ellenkező mondható el. Szülői feladatuk a szociális kényszer-közösséglátogatáson túl többször mindössze arra koncentrálódik, hogy a gyermeket orvoshoz viszik.

    A szakember által előírt teendőket, tanácsokat, diétát azonban sok esetben nem tartják be. A probléma súlyosbodása esetén automatikusan hárítanak. A média és a különböző sajtóorgánumok pedig hírérték hiányában, legtöbbször pánikkeltés céljából kaphatók ezeket a sok esetben hamis állításokon alapuló állításokat „világgá kürtölni”. Ezzel még jobban rombolják az amúgy is ingatag lábakon álló orvos-beteg kapcsolatot.

    Kell a szülői kontroll

    Dr. Drávai István szerint a szülői kontrollt nem lehet csupán orvosi vizsgálattal pótolni. A magyar gyermekek többsége például túlsúlyos. Ezeknél a gyermekeknél fennáll a magas vérnyomás, szívbetegségek, és a cukorbetegség kialakulásának veszélye. Néha a drasztikus figyelmeztetés sem használ, sőt. A gyermekorvosnak praxisa során nem egy szülői fenyegetésben volt része. Mikor szóvá tette hogy kis páciense túlsúlyos, a gyermek édesanyja feljelentéssel fenyegette.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás a jóléti társadalmak fiatal generációjának nagy rizikófaktora. Természetesen a gyermekek közreműködése nélkül minden erőfeszítés kudarcba fullad. Hiába próbálják szigorú diétára fogni az elhízott gyermekeket, ha sem a szülő sem a gyermek nem partner és nem működik együtt a szakemberekkel.

    A szülők szerepe az egészségnevelésben nagyon nagy jelentőséggel bír. Az evés legtöbb gyermek esetében pótcselekvés, lelki problémákból fakad. A jó családot, gondos, kiegyensúlyozott szülőket nem tudja pótolni semmiféle orvos és gyógyászati beavatkozás. Az emberi kapcsolatok gyógyító ereje sok esetben mindennél előbbre való - véli Dr. Drávai István.

    (WEBBeteg - Németh Ványi Klári)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kötőhártya-gyulladás

    Dr. Juhász Levente Ákos

    Mi jelzi, ha kötőhártya-gyulladása lehet gyermekének? Mikor forduljunk orvoshoz?

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Kisgyermekkel az orvosnál - Praktikus tanácsok szülőknek

    Nem egy felnőtt rémálma az orvosnál tett látogatás. A kiszolgáltatottság érzése és a bizonytalanság a közeljövő beavatkozásaival szemben, az idegen környezet jelenléte még az idősebb korosztály képviselőiben is szorongást szül.

    Felnőttbarát programok

    Sokan úgy gondolják, hogy a felnőttbarát szállodák gyerekellenes szemléletűek. Pedig ez nem így van. Egy szülő számára a gyereknevelés évekig tartó folyamatos figyelmet és energiát jelent. Pár nap a gyerekzsivaj nélkül feltöltődést hoz. Pihenten pedig sokkal könnyebb megértőnek lenni és támaszt nyújtani a mindennapokban.

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét

    Országossá teszik az anyák háza rendszerét, amelynek az a lényege, hogy minél komplexebb támogatást adjon a beteg gyermekük mellett lévő szülőknek - mondta el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a budapesti Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

    A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

    Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!

    Skarlát: tünetek, kezelés és megelőzés

    A skarlát (régebbi nevén vörheny) egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában jelentkezik. A betegség cseppfertőzéssel és kontakt úton terjed, a legtöbb esetben súlyos, a 2-4 napos lappangási idő után kialakuló betegséget torokfájás, valamint láz kíséri.

    Minden második családban tabutéma a szexualitás!

    A legtöbb szülő kellemetlennek érzi szexuális témáról beszélgetni a gyerekével. Így a felvilágosítást is halogatják, sok esetben addig, míg a gyerek már máshonnan szedi össze az információkat. Pedig a gyerekek 5-6 évesen már érdeklődnek a hasonló tartalmak után. A legtöbb 7-8 éves pedig már találkozott az interneten szexuális tartalommal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA