• Banális ájulás gyermekeknél és fiataloknál - Mi okozhatja?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Főként serdülőkorban, de kisebb gyermekkorban is előfordulhat az ájulásos rosszullét. Ilyenkor az egyébként egészséges gyermek elsápad, elszédül és elsötétül előtte a világ. Ha nem ül, fekszik le azonnal, akkor eszméletlenül esik össze, amely állapot pár másodperctől egy-két percig is eltarthat.

    Az okokról, amelyek szerencsére a legtöbb esetben banálisak, valamint a teendőkről Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvos-igazgatójának informatív írásában olvashatnak.

    Az ájulás leggyakoribb oka, hogy a vérnyomás a normál érték alá esik, így az agy nem kap megfelelő mennyíségű vért. Az agy, mint létfontosságú szerv, úgy igyekszik "gondoskodni" a saját vérrellátásáról, hogy "vízszintes testhelyzetbe helyezi" a gyermeket.

    A vérnyomásprobléma okai nagyon sokrétüek lehetnek. Állhat a háttérben stressz, kimerültség, elégtelen folyadékbevitel, illetve serdülőkorban előfordulhat vegetatív labilitás. Ilyenkor a vegetatív idegrenszeri szabályozás nem tökéletes, álló helyzetben a kisebb erek nem húzódnak össze, így az nem tudja a gravitáció okozta vérnyomásesést kompenzálni. Az ilyen típusú rosszullétek általában a hosszabb ideig tartó, statikus állásnál (iskolai ünnepségeken, sorban állás közben) fordulnak elő. A gyermekek elmesélik, hogy fekvésből vagy ülésből történő, hirtelen felálláskor elsötétül előttük a világ, megszédülnek.

    Bővebben Szédülés felálláskor - Az ortosztatikus hipotónia

    Hirdetések

    Lehetőleg előzzük meg az ájulást

    A teendőknél fontos, hogy a rosszullét kezdetén, amikor a gyermek jelzi, hogy rosszul van, illetve nagyon erős sápadtság jelentkezik nála, akkor azonnal vízszintes testhelyzetbe helyezzük, ruháit meglazítsuk és a lábait megemeljük. Az agyban a vérellátás pár perc alatt rendeződik, a sápadtság elmúlik és a közérzet jobb lesz.

    Fontos azonban, hogy ilyen típusú rosszullét után nem szabad ismét hirtelen függőleges helyzetbe kerülnie a gyermeknek, vagyis tartsuk be a fokozatosság elvét! Először fel kell ültetni, majd ha pár perc alatt nem jelentkezik újabb rosszullét, és a gyermek folyadékot, kevés szénhidrátot (pl. szőlőcukrot, csokoládét) is fogyasztott, akkor lehet először a lábát lelógatni, majd felállítani.

    Nagyon fontos továbbá, hogy az ájulás utáni órákban nem szabad a gyermeket magára hagyni. Amennyiben nem sikerül időben lefektetni a serdülőt és elesik, akkor a teendők ugyanazok, azzal a kiegészítéssel, hogy ha az esést követően a gyermek fejsérülést szenved, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha hányás, aluszékonyság kíséri a rosszullétet, akkor kórházi megfigyelés szükséges, agyrázkódás gyanúja miatt.

    Ez a cikk is érdekelheti Milyen jelek utalnak agyrázkódásra?

    Mire figyeljünk szülőként?

    Az említett rosszulléteket kamaszkorban meg tudjuk előzni oly módon, hogy rávesszük a gyermeket, hogy iskolába indulás előtt feltétlenül reggelizzen és napközben is fogyasszon elegendő folyadékot. A megfelelő mennyiségű éjaszakai alvás, a mozgás, rendszeres testedzés a jó fizikai állóképesség szintén segítenek e banális rosszullétek elkerülésében. A reggeli tejeskávé, tea fogyasztása vérnyomásemelő hatású, azonban tilos a kávé-, energiaital fogysztást preferálni a gyermeknél.

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
    Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
    Tel: +36 1 44 33 200
    Weboldal: http://svabhegy.eu/

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Túlzott izzadás

    Dr. Bodnár Edina

    Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

    Verejtékmirigy-gyulladás

    Cs. K., fordító

    A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

    Tévhitek és tények a házi gyógymódokról

    Sokan sokféle házi gyógymódról hallottunk már, amelyek generációról generációra öröklődnek, ám ezek közt vannak olyanok is, amelyek nem csupán teljesen hatástalanok, hanem ártalmasak és veszélyesek is! Összegyűjtöttünk közülük néhányat.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Mi a teendő rovarcsípés esetén?

    Mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell haladéktalanul orvosi segítséget hívni?

    A kerti munkák veszélyei

    Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

    Mikor gyanakodjunk belső vérzésre?

    Belső vérzés esetén bár nincs szemmel látható vérzés, mégis nagyon súlyos következményei lehetnek, ugyanis a vér kilép az érrendszerből, és sokk fejlődhet ki. A testüregekben felgyülemlett vér által okozott nyomás szintén életveszélyes lehet.

    Mi a teendő áramütés esetén?

    Áramütés esetén az elektromos égés a bőrön minimális tünetek formájában, illetve gyakorlatilag bőrtünetek nélkül is megjelenhet, de emellett mély szöveti károsodás is előfordulhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA