Úton az iskolába: Tanácsok a biztonságos megérkezéshez

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Statisztikák szerint minden hatodik közlekedési baleset, amelyben gyermekek érintettek, az iskolába vezető úton következik be. A megfelelő viselkedés, magatartás azonban tanulható! 8 fontos tanácsot gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével felkészítheti gyermekét a biztonságos közlekedésre.

1. Gyermekével együtt válasszák ki az útvonalat, amelyen az iskolába fog járni, és együtt járják is körbe azt, közben hívja fel figyelmét a lehetséges veszélyekre, veszélyes helyekre.

2. Ne keltsen félelmet a kicsiben! Azt tanítsa meg neki, hogyan kerülheti el a veszélyeket! Többször is menjenek végig együtt a választott útvonalon, a hely ismerete, a rendszeres gyakorlás előnyére válik a gyermeknek.

3. Érthetően magyarázza el gyermekének a szabályokat, lehetőleg világos és egyszerű kifejezéseket használva, például a közlekedési lámpák esetében: Piros = Állj!

4. Magyarázza el gyermekének, hogy nem mindig a legrövidebb út a jó választás. Még ha esetleg egy kis kerülővel is jár, válassza mindig a biztonságos útvonalat.

5. Figyeljen oda arra, hogy gyermeke mindig időben menjen aludni, biztosítsa számára az alváshoz szükséges nyugodt körülményeket. A minőségi és megfelelő mennyiségű alvás elengedhetetlen feltétele annak, hogy a gyermek a nap folyamán tudjon koncentrálni és a közlekedés során is éber legyen.

6. Csak semmi kapkodás! Tervezze meg előre úgy a reggeli készülődést (a felkelés időpontját, a reggelizést, tisztálkodást, öltözködést stb.), hogy a gyermeknek elegendő ideje maradjon odaérni az iskolába.

7. Az az ideális, ha az iskolatáska fényvisszaverő prizmával van ellátva, ami este, illetve a reggeli és esti szürkületben is jól látható. Ajánlott odafigyelni arra, hogy a gyermek lehetőleg világos ruházatban járjon, így a közlekedés többi résztvevője számára könnyebben észrevehető.

8. Számoljon azzal is, hogy a közlekedésben résztvevők közül mások is hibázhatnak! Magyarázza el a gyermekének, hogy a közlekedés többi résztvevője is követhet el hibát, ezért ne lépjen ki az úttestre csak azért, mert zöld a lámpa, hanem csak akkor keljen át a zöldön, ha megbizonyosodott róla, hogy biztonságos, vagyis valóban megadták az elsőbbségét.

+1 nagyon fontos jótanács: Akár az iskolába vezető, akár a hazaútról van szó, magyarázza el gyermekének, hogy se idegenekkel, se ismerőssel ne menjen sehová. Ha Ön nem ér rá hazavinni gyermekét, és egy megbízható ismerősüket küldi érte, akkor erről minden esetben előre tájékoztassa gyermekét, hogy tujda, pontosan ki az a személy, aki érte megy majd az iskolába. Tanítsa meg gyermekének, hogy ha Ön ilyet nem mond neki, bárki is próbálja magával vinni (ismeretlen vagy ismerős), akár arra hivatkozva, hogy Ön küldte, semikképp ne menjen vele.

Ez a cikk is érdekelheti Gyermekkori alvászavarok - Mi állhat mögötte?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
netdoktor.at
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.