Szoptatással a jobb koleszterinszintért

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy amerikai tanulmány szerint a csecsemőkori anyatejes táplálás felnőttkorban alacsonyabb koleszterinszintet eredményez - számol be a kutatásról WebMD.com egészségügyi portál.

Már korábban is bizonyított volt, hogy az anyatejnek hosszútávú egészségvédő hatásai vannak, ezért is érzik úgy a tanulmány készítői, hogy a szoptatás előnyeire a lehető legtöbbször fel kell hívni a figyelmet.

A kutatásban résztvevők közül azoknál a felnőtteknél, akiket csecsemőkorban kizárólag anyatejjelt tápláltak alacsonyabb koleszterinszintet mértek, mint azoknál, akiket tápszerrel etettek.

Korábbi vizsgálataik során a kutatók azt tapasztalták, hogy az anyatejes csecsemők vérében magasabb a koleszterinkoncentráció, mint tápszeres társaik esetében, illetve, hogy gyermekkora mindkét csoportnál közel azonos ez az érték.

Mindez azt a következtetést vonta maga után, hogy az anyatej magas koleszterinszintjével való korai találkozás hatással lehet a hosszútávú koleszterin-anyagcserére.

Kapcsolódó cikkek

A kutatás 17 különböző felmérés adatait vizsgálta, melyben a résztvevőkről feljegyezték, hogy anyatejjel vagy tápszerrel táplált csecsemők voltak-e, illetve felnőttkori koleszterinszintjüket is megvizsgálták. A több mint 17 000 résztvevőnél figyelembe vették még a szociális helyzetet, testtömeg-indexet, életkort és dohányzási szokásokat is.

A kutatók szerint a szoptatás azért eredményezhet később alacsony koleszterinszintet, mert az anyatej magas koleszterinszintje olyan fiziológiás folyamatokat indít be, amely befolyásolja a koleszterin-szintézist.

Természetesen hangsúlyozzák, hogy a szoptatás önmagában nem elég, az életmódbeli különbségeknek szintén szerepe van a koleszterinszint alakulásában, függetlenül attól, hogy szoptattak vagy tápszerrel etettek bennünket.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.