• Megrázott gyermek szindróma - A csecsemő rázásának veszélyei

    WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
    Szerző:
    WEBBeteg

    Amikor egy újszülött a világra érkezik, még oly parányi és törékeny, hogy a legkisebb trauma is komoly károkat képes okozni szervezetében. Izomzata gyenge, vérerei szakadékonyak, csontrendszere egy felnőttéhez képest jóval kevésbé szilárd. A szülőknek (illetve gyakorlatilag mindenkinek, akinek egy ilyen apróság hosszabb-rövidebb ideig a gondjaira van bízva) érdemes tisztában lenniük azzal, hogy akár minden szándékosság nélkül, egy-egy akaratlan mozdulattal veszélyhelyzetet idézhetnek elő a csecsemő életében.

    Az elmúlt évtizedben definiálták hivatalosan az úgynevezett shaken baby (rázott gyermek) szindrómát. Főként az irritábilis, különféle okok miatt viszonylag sírósabb babákat „fenyegeti” az előfordulása, amikor semmi másról nincs szó, minthogy a gyermeket aktuálisan gondozó személy (rendszerint a szülő) a hónaljánál fogva megemeli, és - legtöbbször az ordítás elhallgattatása érdekében - jól megrázza. Ezzel szinte teljesen hasonló módon okoz kárt az a hozzátartozó is, aki például a jókedv előidézése érdekében „dobálja” a kis csecsemőt - nem is gondolván arra, hogy ezek a felnőtt számára minimálisnak tűnő (és zömében inkább feszültséglevezető) mozdulatok mekkora változásokat, sérüléseket képesek okozni az aprócska gyermeki testben.

    Mikrosérülések és agyállományi vérzések

    Szakértők szerint a gyermek megrázása esetenként akár egy olyan traumának is megfelelhet, mintha egy felnőtt frontálisan karambolozna viszonylag nagy sebességgel száguldozó autójával. A fejet önállóan megtartani még nem képes, gyenge nyakizmok miatt a rázás folyamata alatt a baba feje előre-hátra nyeklik, miközben a csontos koponyaüregen belül agya képletesen szólva „ide-oda csúszkál”, s a mozgás végpontjain a csontos falba ütközik. Ennek következtében az agyállományon belül futó gyenge érrendszeren mikrosérülések jönnek létre, melyek kisebb-nagyobb kiterjedésű agyállományi vérzéshez vezetnek.

    Olvasson tovább! Az agyrázkódás és a traumás agyi sérülések tünetei

    Hirdetések

    A megrázott gyermek szindróma tünetei és diagnosztizálása

    Mivel a klasszikus külsérelmi nyomok hiányoznak, igen nehéz a bántalmazás mint kórok szerepét bizonyítani. A megrázott szindrómás csecsemők viszonylag nagy hányada esetén ki sem derül, hogy valójában mi történt, mert sokszor nem jár látványos tünetekkel, és a legtöbb esetben a szülő sincs azzal tisztában, hogy valami nagy bajt okozott a gyermeknek.

    Figyelemfelkeltő jel lehet, ha a kicsi

    • letargiássá,
    • aluszékonnyá,
    • nehezen táplálhatóvá válik.

    Súlyos, előrehaladott esetekben felléphetnek

    • ismétlődő hányások,
    • görcsrohamok
    • vagy akár tudatzavar is.

    A megrázott gyermek szindróma jellegzetes elváltozásokat okoz az agyállományban, melyek MR vizsgálattal igen jól detektálhatók. A bevérzések, az agyállomány duzzanata alapján viszonylag könnyen kórismézhető a probléma. A sérülések sok esetben a látóapparátust is érintik, mely látásromláshoz, szemfenéki bevérzéshez vezethet.

    A különféle tünetek miatt orvosokhoz kerülő megrázott szindrómás gyermekek sajnos a legtöbbször annyira súlyos állapotban vannak, hogy életben tartásuk, illetve a későbbi, maradandó sérülés elkerülésének érdekében tett egészségügyi beavatkozások nemritkán kudarcba fulladnak. Egyes felmérések szerint kb. 20 %-uk meghal, a maradék 80 százalékuknál pedig igen nagy számban fordul elő a későbbiekben maradandó sérülés vagy akár élethosszig tartó látásromlás.

    A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája
    Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!

    Íme a kezdő szülőként elkövetett leggyakoribb hibák

    A megrázott gyermek szindróma megelőzése

    A megrázott szindróma egy abszolút elkerülhető kórkép: kellő odafigyeléssel, a síró gyermek egyéb úton történő megnyugtatásával, a csecsemők játékos fel-le hoppázásának kihagyásával 100 %-ban megelőzhető ez a viszonylag gyakori és súlyos sérülési mechanizmus.

    A szakemberek egybehangzó véleménye szerint, ha sikerülne az érintettek (kisgyermekes szülők, rokonok, kisgyermekeket tartósan gondozók) figyelmét erre a komoly veszélyre felhívni, azzal igen drasztikus módon lehetne csökkenteni az ilyen módon megsérülő, és későbbi életükre nézve akár komoly egészségkárosodást, maradandó fogyatékosságot elszenvedő gyermekek arányát.

    Védőnők, háziorvosok, gyermekorvosok próbálják már a várandósság alatt tájékoztatni a szülőket a shaken baby szindróma veszélyeiről.

    Figyeljünk oda tehát a kezünkben tartott apróságokra, és tegyük ezt még akkor is ezer százalékos biztonsággal, amikor 30 órás ébrenlét után legszívesebben zokogva sarokba bújnánk a két órája visítva síró csecsemő elől.

    Figyelmeztessük ezzel kapcsolatban rokonainkat, barátainkat, ismerőseinket, akik kisgyermekes szülők lévén éppen életük eme igencsak embert próbáló szakaszában vannak!

    Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Gerincferdülést is okozhat egy rossz iskolatáska

    A gyerekek gerincfejlődésére nagyon vigyázni kell. Egy rosszul kialakított, vagy csak rosszul viselt, megpakolt iskolatáska akár gerincferdülést is okozhat a gyereknél. Az is fontos, hogy a táska állítható hátpárnázatával mindig a gyerekek aktuális magasságához, arányához, ruházatához legyen igazítva a táska, így illeszkedhet a legoptimálisabban, ami nagymértékben hozzájárul a teher megfelelő eloszlásához.

    Az óvodáskori készségfejlesztés megkönnyíti az iskolakezdést

    Az iskola előtti készségfejlesztés fontosságát ma már nem vitatják. De a megváltozott elvárási rendszer és szint mellett már maga a helyszínváltás is megviseli sokszor a gyereket. Vannak ma már olyan óvodák, ahol egyben iskola is üzemel, sőt sokszor a tanítót is ismerik már az óvodai iskolafelkészítőből. Ilyenkor nemcsak a változás lesz kisebb, de a trauma is, így a picik oldottabban tudnak a tanulásra koncentrálni.

    Amikor válnak a szülők - Veszteség a gyermekek életében

    Téves az a feltételezés, hogy ha a gyermek kicsi, akkor nem érzékeli, és nem fájlalja a veszteségeit. Életkortól függően képes kifejezni és megfogalmazni bánatának okát. Egy rosszul működő kapcsolatban, házasságban, családban, ahol egyre több a bántás, a sértegetés, az ajtócsapkodás, a fájdalom és a harag, ott mindenki sérül.

    A tévénézés hatása - Ez történik a gyerekekkel

    Vitathatatlan, hogy a tévénézés és az iskolai, illetve tanulási eredmények közt szoros összefüggés mutatható ki. Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szobájukban van tévékészülék, rosszabb az olvasási-, matematikai- és felfogóképességük, mint kortársaiknak.

    A poszttraumás stressz szindróma

    A poszttraumás stressz szindróma beszédes elnevezés. Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Korábban elsősorban a háborúkat megjárt katonáknál diagnosztizálták.

    A helytelen életmód a gyermekeket is cukorbetegséggel fenyegeti

    A korábban öregkori jelenségnek gondolt cukorbetegség a helytelen életmód és az elhízás miatt a gyermekek között is egyre gyakoribb, de figyelni kell a liszt- és laktózérzékenységre, illetve a tejfehérje-allergiára is - mondta Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) dietetikusa az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA